Sfaturi pentru o alimentație echilibrată de Sărbători, de la nutriționista Cristina Cerevatenco!

Sărbătorile de iarnă precum Crăciun și Revelionul sunt cele mai frumoase și pline de magie perioade din an. Atunci când ne amintim de copilărie, ne bucurăm de surprize, colinde și cadouri, ne revedem cu cei dargi și încercăm să uităm de toate grijile. Pentru ca vraja să nu dispară și să simțim spiritul sărbătorilor,este important sa avem mare grijă și la alimentație, la ce consumam și mai ales în ce cantități.

Sărbătorile presupun mese copioase și consum de alcool. Tocmai de aceea este obligatoriu ca recuperarea ulterioară să se facă printr-o dieta ușoară bogată în fructe, legume proaspete și multe lichide. Nutriționista Cristina Cerevatenco a oferit pentru isecrete.com un interviu, în care ne prezintă câteva sfaturi și recomandări importante pentru a evita problemele de sănătate dar și kilogramele în plus în această perioadă.

Masa de sărbătoare nu este singurul motiv de
întâlnire cu cei dragi

De sărbători bucatele așezate pe masă sunt ”vedete”, tot ce se petrece în aceste zile – se petrece în jurul mesei de sărbătoare. Din păcate, acest obicei are și niște ”efecte adverse”. Cum să te abții să nu guști câte ceva atunci când stai în jurul mesei câte 2-4 ore? Practic e imposibil! Recomandarea mea e ca să petrecem în jurul mesei 1 oră, atât cât se recomandă în mod normal pentru a servi masa. Iar restul timpului să îl petrecem în salon cu diferite activități – jocuri distractive, depănarea amintirilor din albumele foto.

În cazul când petrecem mul timp în jurul mesei, ne pomenim să mâncăm neîntrerupt în tot timpul. Astfel nu vom permite să se finiseze digetia alimentelor consumate inițial, că vom da un aliment nou spre digestie. Stomacul nostru va fi nevoit să o ia de la început cu procesul de digestie de fiecare dată când consumăm un nou aliment, iar ceea ce consumasem anterior ajunge să se rețină o perioadă mai lungă de timp decât este necesar – aceasta este o cauză principală a indigestiei de sărbători.

Desertul se servește separat de masa principală

Zahărul inhibă procesul de digestie, din acest motiv nu se recomandă să consumăm desertul imediat după o masă destul de consistentă. Sfatul meu este ca dulciurile și desertul de sărbătoare să se servească după 1,5-2 ore după ce am consumat ultima masă. La fel, fructele nu se recomandă să fie consumate în timpul mesei sau imediat după masă. Se acceptă doar fructele acide ce au menirea de mai stimula puțin focul digestiv.

Mai puține preparate de carne și mai multe salate

De faptul că moldovencele sunt gospodine desăvârșite nu se mai îndoiește nimeni. Totuși acestea continuă să profite de orice ocazie mai specială ca să își demonstreze capacitățile culinare. Din păcate, ajungem să ne ghiftuim și nu mai simțim plăcerea gustului atunci când ne delectăm doar cu un fel de mâncare.

Recomand să se pregătească 2-3 feluri principale de mâncare asezonate cu multe legume crude sau gătite și obligatoriu o salată cu frunze verzi. Legumele vor avea un impact pozitiv asupra digestiei și ne vor asigura un tranzit intestinal bun, chiar dacă vom face abuz de carne sau făinoase.

Folosește cât mai puțină maioneză

Grăsimile sunt cele care prelungesc timpul de digestie suplimentar cu încă 1 oră. Asta ne face să ne simțim greoi, leneși și lipsiți de energie. Totodată ne pun la treabă ficatul și pancreasul peste limitele normale, ceea ce crește mult riscul de pancreatită.

Ar fi bine să gătim cât mai puțin posibil cu maioneză. În caz că sunteți iubitori de salate genul boeuf, recomand să aveți pe masă o singură salată de acest fel. Acolo unde este posibil,  înlocuim maioneza cu un sos de iaurt grecesc, suc de lămâie, condimente și ulei de măsline.

Servește o băutură caldă de sezon

Băuturile calde pregătite din rădăcină de ghimbir, scorțișoară, lămâie sau cătină fac bine digestiei și ne ajută să trecem cu brio de perioadele solicitante de sărbători. Băute înainte de masă vor stimula digestia și vor activa focul digestiv, consumate după 1,5-2 ore după masă vor ajuta sistemul digestiv să ”ardă” la maxim ceea ce am consumat mai devreme. Așa că, mai bine consumați un pahar cald de limonadă, decât un pahar de șampanie în plus.

Alcoolul încetinește procesul de digestie

Ficatul este organul ce se ocupă de metabolizarea alcoolului. Astfel că atunci când acesta are de lucru după ce am consumat câteva pahare de vin sau șampanie, nu va mai putea să se ocupe și de metabolismul alimentelor ce le-am consumat în același timp cu alcoolul. Ajungem în situația că mâncăm și ne îngrășăm.

Fă-ți meniul din timp și mergi la cumpărături cu o listă foarte bine pusă la punct

Sărbătorile sunt perioada când tindem să exagerăm cu pregătirea mâncării, așa ajungem să facem risipă fără să fie necesar. Ideal ar fi ca să pregătim atât cât știm că se va consuma în timpul mesei. Astfel va trebui să știm concret câte persoane invitate vom avea, ce preparate vom pregăti și să procurăm alimente pentru câte o porție de fiecare. Lista ne va ajuta să procurăm doar ceea ce este cu adevărat necesar și să nu cădem în capcana reducerilor de iarnă.

Atenție la alimentele ușor perisabile

Salatele cu maioneză se vor consuma doar în stare proaspătă, ciupercile și fructele de mare – doar în ziua când au fost pregătite. Carnea gătită și preparatele din carne se vor păstra la frigider 48 ore. Alte alimente ce rămân după masa de sărbătoare se pot pune la congelator sau pot fi un motiv bun de a merge în ospeție la vecinii noștri mai puțin norocoși.

Bucuria de a sta la masa de Crăciun sau Revelion, după o perioadă lungă de post, nu ar trebui să se transforme în crize de bilă, de stomac sau de ficat. Pentru a nu ajunge la spital, trecerea la alimentaţia normală trebuie făcută cu atenţie şi ponderare, iar mâncarea trebuie combinată inteligent.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6