div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Vorbești mai multe limbi? Ești mai sănătos!

Faptul că știi engleza, spaniola, germana sau chineza nu numai că îți înlesnește comunicarea cu vorbitorii acestor limbi, ci și ajunge să te protejeze contra unor boli cu potențial fatal. Cum e posibil acest lucru?

Mai deștepți

În ultimii ani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că bilingvismul/plurilingvismul ne face mai deștepți și… mai sănătoși. Are, de fapt, un efect profund asupra creierului, îmbunătățindu-ne capacitatea cognitivă, dar și acea latură a creierului fără vreo legătură cu limbajul, dar cu protecția accentuată împotriva demenței și chiar a îmbătrânirii. Asta, când e vorba despre adulți. În cazul copiilor, lor le intensifică dezvoltarea intelectuală și academică. Avem oare nevoie de mai multe motive pentru a ne înscrie la un curs de germană sau de japoneză?

Când știm două sau mai multe limbi, se creează un conflict în creier. O interferență în care sistemele specifice vorbirii celor două limbi sunt activate și se luptă încontinuu care să domine. Acest conflict nu-i nici pe departe un lucru rău, ci o binecuvântare pentru organismul uman. Forțează creierul să rezolve conflictul și antrenează mintea și îi întărește „mușchii“ cognitivi. 

Mai bine pregătiți pentru provocări

Astfel, bilingvii sunt mai bine pregătiți pentru tot felul de provocări, sunt capabili oricând să rezolve diverse puzzle-uri mentale. După un studiu în rândul preșcolarilor bilingvi și unilingvi din SUA, s-a tras următoarea concluzie: cei care vorbeau două limbi excelau la planificare, rezolvarea problemelor și gestionarea unor situații mai complexe. Asta presupune că preșcolarii reușeau să se concentreze pe ceea ce–i interesa, ignorând celelalte distracții. De asemenea, tot cei care știau o limbă străină puteau să rețină mai bine informațiile noi, memoria fiind vădit îmbunătățită în situația lor. 

În esență, ceea ce îi deosebește pe bilingvi de unilingvi este faptul că primii au capacitatea de a monitoriza mediul înconjurător mai bine decât ceilalți. Doar efortul de a „închide“ o limbă și de a o „deschide“ pe alta este îndeajuns de puternic ca să te antreneze să fii mai atent la schimbările din jur. Așadar, nu e niciodată prea târziu să ne apucăm de o limbă străină. Efectele benefice își fac simțită prezența chiar și în a doua parte a vieții. 

Mai sănătoși

Creierul e un mușchi și efortul de-a învăța o limbă nouă și de a trece în timpul unei conversații de la o limbă la alta îl face mai puternic. La fel de mult cum înotul și jogging-ul îmbunătățesc activitatea inimii și a plămânilor, de pildă. Bilingvismul nu ne face mai buni numai la rezolvarea puzzle-urilor, ci ne face mai creativi și ne determină să privim lumea întreagă într-un mod în care nu credeam să fim capabili.

Cei care cunosc mai multe limbi au șansa de a se recupera mai repede în urma unui atac cerebral, trăiesc cu un nivel de stres mai mic decât restul oamenilor și amână efectele neplăcute ale îmbătrânirii. Iar explicația este cât se poate de simplă: din moment ce dezvoltarea cognitivă se intensifică, datorită activității crescute a creierului, acesta ajunge să realizeze conexiunile esențiale optimei funcționări a organismului mai bine și mai repede. Ceea ce nu poate fi decât o veste minunată pentru cei care își doresc menținerea sănătății până la vârste înaintate. 

♥ Știați că? 56% din europeni sunt bilingvi și numai 20% din americani și englezi vorbesc două limbi.

Sursa: femeia.ro

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6