div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Sistemul imunitar poate fi întărit printr-un stil de viață sănătos.Află ce alimente sunt recomandate

Imunitatea reprezintă sistemul de apărare a organismului împotriva agenților patogeni și, implicit, împotriva bolilor. Atunci când acest sistem este vulnerabil, el nu ne mai poate apăra corespunzător și, astfel, suntem predispuși anumitor afecțiuni. Află cum îți poți întări sistemul imunitar atunci când este slăbit!

Ce este sistemul imunitar și cum funcționează?

Sistemul imunitar este un ansamblu complex de anticorpi (organe, țesuturi, celule, molecule și proteine) care au rolul de a distruge agenții străini (antigeni) ce pătrund în corp – virusuri, bacterii, toxine, paraziți – și țesuturile proprii defecte sau anormale (canceroase). Astfel, imunitatea are rol în menținerea stării de sănătate.

Sistemul imunitar este de două tipuri:

 • nespecific/înnăscut – este prezent de la naștere, moștenit de la mamă în timpul sarcinii și fortificat prin alăptare. Presupune o apărare generală a organismului, nespecifică.
 • specific/dobândit – se formează de-a lungul timpului, pe măsură ce organismul ia contact cu agenți patogeni care acționează specific. Anticorpii sunt specializați pentru distrugerea unui anumit tip de microorganism. Caracteristica principală a sistemului imunitar dobândit este că are memorie. După ce corpul a venit în contact cu un anumit agent patogen (s-a îmbolnăvit), sistemul imunitar îl memorează și îl distruge cu succes următoarea dată când acesta pătrunde în corp. Memorarea se poate realiza și prin vaccin.

Sistemul imunitar funcționează corect deoarece prezintă calitatea de a face diferența între structurile proprii și structurile străine.

Când este slăbită imunitatea?

Atunci când imunitatea este slăbită pot apărea infecții recurente (reapar infecții vindecate în trecut, de exemplu, cele provocare de herpes simplex sau Candida albicans), o stare de epuizare fizică, reacții alergice și inflamarea ganglionilor limfatici, diaree cronică, insomnie.

Unele afecțiuni pot agresa sistemul imunitar, iar acesta devine slăbit. Câteva dintre aceste afecțiuni sunt:

 • Infecțiile frecvente
 • Imunodeficiențele (HIV, SIDA)
 • Malnutriția
 • Boli autoimune (sistemul imunitar atacă structurile proprii): lupusul eritematos, boala celiacă, diabetul zaharat de tip 1, poliartrita reumatoidă etc.
 • Cancer

Sistemul imunitar poate fi slăbit și din cauza unor factori precum:

 • Tratamentele medicamentoase (antibiotice, chimioterapie)
 • Poluarea
 • Expunerea la substanțe toxice
 • Stresul
 • Aditivii alimentari
 • Episoadele de frică intensă
 • Alimentația dezechilibrată
 • Odihna insuficientă (mai puțin de 6 ore pe noapte)
 • Fumatul
 • Consumul de alcool
 • Efort fizic excesiv
 • Obezitatea
 • Lipsa igienei, dar și igiena excesivă

Cum întărești sistemul imunitar?

Sistemul imunitar poate fi întărit printr-un stil de viață sănătos. Ce trebuie să facem în acest sens?

 1. Este important să asigurăm organismului toate substanțele nutritive de care are nevoie: proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine, antioxidanți naturali. Acest lucru este posibil printr-o alimentație echilibrată (consum corect de apă, legume, fructe, pește, cereale, oleaginoase), respectarea meselor principale și a gustărilor și excluderea alimentelor nesănătoase, procesate industrial.
 2. Odihnește-te suficient (cel puțin 6 ore pe noapte).
 3. Fă mișcare – cel puțin 30 de minute pe zi.
 4. Ține sub control stresul.
 5. Renunță la fumat. 
 6. Consumă alimente bogate în vitamina C (citrice sau fructe de pădure în stare crudă).
 7. Limitează consumul de alcool.
 8. Consumă alimente fermentate. Fermentația lactică a legumelor, fructelor sau laptelui ajută la producerea bacteriilor bune (probiotice) din intestin. Acestea au rolul de a distruge bacteriile rele și de a îmbunătăți digestia. Cercetătorii spun că 70-80% dintre celulele sistemului imunitar se găsesc la nivelul intestinului. Exemple de alimente fermentate: iaurt, chefir, brânzeturi, conopidă murată, castraveți murați, morcovi murați și multe alte vegetale supuse procesului de fermentație.
 9. Usturoiul, prin conținutul său în alicină, ajută la înmulțirea anticorpilor și tratarea infecțiilor. 2-3 căței de usturoi pe zi, proaspăt sau gătit, ajută la întărirea sistemului imunitar. Usturoiul se găsește și sub formă de supliment.
 10. Uleiul de pește este bogat în acizi grași esențiali care, în urma studiilor, s-au dovedit a fi benefici pentru stimularea limfocitelor B, celule ale sistemului imunitar.
 11. Suplimentele cu vitamina C, A, D, E, B6, B12 sau B9, dar și suplimentele cu fier, zinc, cupru, seleniu pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Nu lua aceste suplimente decât la recomandarea medicului, deoarece dozele incorecte pot duce la anumite afecțiuni.
 12. Petrece mai mult timp afară, sub razele soarelui. Studiile au arătat că expunerea la soare ajută la înmulțirea limfocitelor T.

Așadar, imunitatea slăbită ne poate predispune la boli și infecții. De aceea, este important să menținem sistemul imunitar puternic.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6