div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Cum influenţează alimentele starea de spirit

Rolul alimentatiei în anxietate şi depresie este foarte important, întrucât fie le poate ameliora simptomele, fie le poate genera sau agrava.

Dr. Alexandru Popa, medic specialist de diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition, vorbește despre care sunt modurile în care alimentaţia influenţează aceste afecţiuni.

„O persoană cu un regim alimentar dezordonat, care câştigă în greutate, poate avea tulburări de tip anxios sau depresiv din cauza kilogramelor în plus, care pot duce la scăderea stimei de sine şi la o posibilă stigmatizare socială. Aceştia pot încerca să îşi amelioreze stările negative prin consumul unor alimente hipercalorice – dulciuri, chipsuri, covrigei, alune prăjite, fructe confiate, lucru care întreţine luarea în greutate. Astfel, se formează un cerc vicios, în care oamenii sunt depresivi din cauza greutăţii, dar mănâncă dezordonat şi pentru că simt că anumite alimente le îmbunătăţesc starea.“

Care sunt efectele unui regim alimentar restrictiv

Printr-un consum mult prea scăzut de calorii şi, implicit, printr-un aport insuficient de vitamine şi minerale, persoanele care adoptă un regim alimentar restrictiv pot genera un episod anxios sau depresiv. Este important ca alimentaţia persoanelor cu astfel de tulburări să fie echilibrată şi adaptată nevoilor acestora. Ele trebuie să-şi asigure un aport suficient de calorii, vitamine şi minerale.

„Consider necesar ca pacientul, împreună cu medicul nutriţionist, să găsească soluţiile adecvate situaţiei în care se află, astfel încât acesta să poată menţine un program alimentar pe termen lung, fără dificultăţi. În cazul pacienţilor care nu gătesc, vom căuta soluţii pentru mese simplu de preparat, uşor accesibile. Pentru cei care doresc să îşi ocupe timpul gătind, cărora le face bine să aibă activitate în permanenţă, ne putem gândi la meniuri mai complexe, care să îi menţină ocupaţi o perioadă mai lungă”, explică dr. Alexandru Popa.

În cazul persoanelor care au un aport alimentar insuficient, având o greutate mai mică decât normalul, ne putem gândi la niste variante de meniuri sănătoase cu mai multe calorii într-un volum mic, astfel încât să se poată alimenta cu porţii mici, dar consistente, care să le echilibreze greutatea”, mai adaugă specialistul.

Ce rol joacă alimentaţia în cazul diagnosticării cu sindrom anxios sau depresiv

Deşi alimentaţia este foarte importantă, este esenţial ca fiecare pacient diagnosticat cu sindrom anxios sau depresiv să păstreze legătura cu medicul psihiatru, în vederea tratamentului de specialitate sau a psihoterapiei. Alimentaţia este un adjuvant important în managementul acestor afecţiuni, însă sub nicio formă nu poate înlocui complet un tratament specific, atrage atenţia medicul specialist.

„În funcţie de severitatea episodului anxios sau depresiv, medicul nutriţionist poate ajuta, pe lângă asigurarea unui regim echilibrat, cu un sfat sau o părere, punctuale, pentru fiecare situaţie. De exemplu, dacă un pacient nu se poate abţine de la dulciuri în acele momente, putem găsi împreună soluţia pentru un dulce mai puţin caloric, sau pentru o anumită combinaţie de alimente, astfel încât acesta să nu abuzeze şi să consume un număr prea mare de calorii. În plus, dacă simptomele sunt generate sau întreţinute de un aliment, se poate discuta înlocuirea sau excluderea lui din meniu.“

Sursa- https://adevarul.ro

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6