Schimbările bruște de temperatură și trecerea de la un anotimp la altul pot fi principala cauză a îmbolnăvirilor, mai ales dacă organismul nu este pregătit să lupte împotriva bacteriilor. Una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a proteja organismul de boli este de a consuma alimente şi băuturi care conţin substanţe care activează sistemul imunitar.
În prag de primăvară, sistemul imunitar poate avea de suferit, motiv pentru care este foarte important ca în alimentație să fie introduse alimente care să ducă la întărirea acestuia.
Unii acizi graşi nesaturaţi au puterea de a creşte imunitatea atunci când sunt asociaţi cu o dieta echilibrata si aici am evidenţia Omega 3 şi Omega 6 a căror funcţie principală este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar. Pentru asta trebuie sa introducem in dieta noastră cat mai multe seminte si nuci.
Carotenoizii, care se găsesc mai ales în legumele şi fructele de culoare galbenă, portocalie şi roşie, activează sistemul imunitar rapid, îmbunătăţind apărarea organismului. În unele cazuri, când suplimentam consumul de carotenoizi prin consumarea acestor alimente ne pot fi de mare ajutor.
Vitamina E care se găseşte în multe fructe si legume îmbunătăţeşte sistemul imunitar si este, de asemenea, considerata ca un antioxidant. Vitamina C are un puternic efect antioxidant şi îmbunătăţeşte efectele vitaminei E, are efecte benefice în special in infecţiile respiratorii şi răceli. De aceea, nu trebuie sa lipsească din alimentaţia noastră zilnica fructele si legumele care conţin vitamina C.
Ce alimente îți întăresc sistemul imunitar?
Pe unele dintre ele probabil că le știi deja și le-ai inclus în dieta zilnică. Iată lista completă a alimentelor care îți întăresc sistemul imunitar.
1. Citrice
Citricele sunt recunoscute pentru cantitatea mare de vitamina C pe care o conțin, vitamină esențială în întărirea sistemului imunitar. Portocale, lămâi, mandarine, clementine, toate trebuie să se regăsească în regimul tău alimentar.
2. Ardei roșu
Cu siguranță nu știai că ardeiul roșu conține de două ori mai multă vitamina C decât citricele. În plus, acesta este bogat și în beta-caroten care protejează vederea și îmbunătățește aspectul pielii.
3. Broccoli
Broccoli nu este pe placul tuturor, însă e o sursă importantă de vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, fibre și antioxidanți, iar pentru a ne bucura pe deplin de proprietățile acestuia, de preferat ar fi să fie gătit cât mai puțin posibil.
4. Usturoi
Usturoiul este unul dintre remediile folosite frecvent în România pentru a întări sistemul imunitar, iar acest lucru nu este întâmplător. Are multiple proprietăți și este foarte eficient în scăderea tensiunii arteriale și protejarea organismului împotriva infecțiilor.
5. Ghimbir
Ghimbirul poate reduce inflamațiile din corp și poate trata durerile de gât, iar în același timp este foarte eficient în întărirea sistemului imunitar.
6. Spanac
Bogat în vitamina C, beta-caroten, fier și antioxidanți, spanacul este și el un aliat de nădejde împotriva bolilor. De preferat este ca acesta să fie consumat crud, în salate.
7. Iaurt
Iaurtul conține cantități importante de vitamina D, iar aceasta întărește organismul și ține bolile la distanță.
8. Migdale
Migdalele sunt o sursă importantă de vitamina E, esențială pentru absorbția grăsimilor bune în organism și pentru protejarea sistemului imunitar.
9. Turmeric
Turmericul este și el pe lista remediilor naturale care întăresc sistemul imunitar, motiv pentru care este recomandat ca acesta să fie folosit în prepararea diferitelor rețete.
10. Ceai verde
Conține antioxidanți și este folosit frecvent în curele de detoxifiere, dar este foarte eficient și în protejarea organismului împotriva bolilor.
11. Kiwi
Unul dintre fructele care conține o cantitate impresionantă de vitamina C este kiwi, motiv pentru care nu trebuie să lipsească din dietă.
Usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit în orice fel de mâncare, ajuta în prevenirea răcelilor comune, previne bolile gastrointestinale. Aceasta conţine un compus pe nume alicina, un ulei volatil sulfuros care opreşte creşterea si înmulţirea bacteriilor, ciupercilor şi stimulează fluxul de enzime digestive.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?