„Cititul e pentru minte, ceea ce e sportul pentru corp.”
Dezvoltarea personală este despre motivație, autocunoaștere, managementul emoțiilor, stima de sine, atitudinea (pozitivă) etc. Reprezintă un proces de lungă durată, individual sau în tandem cu un mentor, coach sau terapeut. Dezvoltarea personală este o chestie pe care o poți face doar tu, muncind din greu asupra propriei personalități. Cititul, documentarea și informarea sunt cele mai importante arme care te vor ajuta. Echipa Isecrete a discutat cu un psiholog despre beneficiile cărților de dezvoltare personală, câteva cărți pe care le recomandă dar și cum ne putem dezvolta punctele forte.
Scriitorul Ralph Waldo Emerson spunea „Când întâlneşti un om cu o personalitate deosebită, ar trebui să-l întrebi ce cărţi citeşte”.
Dezvoltarea personală reprezintă un proces continuu de auto-îmbunătățire, fie ca vorbim de carieră, viață socială/personală sau educație.
Trăim într-o lume agitată, iar stresul ne face negativi. Când citești o carte de dezvoltare personală, îți expui creierul unor gânduri pozitive și unor concepte care au rolul să te facă să privești lucrurile cât mai optimist.
Se spune că, cărțile de dezvoltare personală dețin secrete și sunt impresionante datorită subiectelor și informațiilor pe care le regăsim răsfoind aceste foi. Totuși, ce influență au asupra noastră?
Nu e mit faptul că, astfel de cărți te învață să vezi partea cea bună a vieții și să reduci riscul de depresie. O carte de dezvoltare personală nu te ajută să îmbunătățești viața, ci să o trăiești la adevăratul tău potențial. De asemenea, te ajută să îți identifici punctele forte și să le folosești, astfel încât să-ți pui planurile în practică cu succes.
Dacă ar fi să faceți topul celor 3 cărți de dezvoltare personală, care v-au captat atenția din prima și care merită a fi citite?
- Cartea scrisă de Dale Carnegie- ,,Lasă grijile, începe să trăiești”, un manifest pentru acțiune și schimbare.
- Cartea lui Alexander Loyd- ,,De la stres la succes în 40 de zile”, oferă o rețetă simplă pentru succes, pornind de la cercetări științifice.
- Romanul scris de Fausto Brizzi- ,, O sută de zile de fericire ”. Deși este o carte de ficțiune, se consideră o hartă care te duce spre o comoară ascunsă în tine, iar rolul său este să te ajute să crești.
Cât de mult s-au schimbat viziunile dvs după lecturarea acestor cărți?
Foarte mult s-au schimbat viziunile mele după lectura cărților de acest tip, deoarece ele m-au ajutat să-mi evaluez viața, să nu mă las descurajată de faptul că nu chiar mă aflu în locul care mi-aș dori și să eu măsuri necesare pentru ajunge acolo. Am reușit să pun la punct strategii de schimbare și astfel să înlătur gândurile negative și să mă simt capabilă să fac orice.
Care a fost prima carte pe care ați oferit-o copiilor dvs, să o citească?
Prima carte pe care chiar le-am oferit-o, copiilor mei a fost ,,Cum să te iubești pe tine pentru a te înțelege cu ceilalți”, Francois Lelord.
Nimeni nu s-a născut învățat, iar fără dorință și autodisciplină nu reușești.
Dintre toate cărțile pe care le-ați citit până acum, care v-a marcat cel mai mult?
Cartea care m-a marcat mai mult decât celelalte a fost cea care am citit-o la vârsta de 19 ani, adică cu 23 ani în urmă, ,,Secretele succesului ” , Dale Carnegie.
Eu de obicei aleg cărţile de dezvoltare personală în corcondanță cu scriitorii cunoscuți, cărțile căror miau plăcut.
Vă mulțumesc mult pentru informațiile utile oferite cititorilor noștri.
Mulțumesc și eu! Realizăm că, cărțile lasă o amprentă asupra noastră dar nu ne face la propriu mai buni. Pentru asta trebuie să lucrăm din greu la ceea ce ne dorim, să reprezentăm și să nu renunțăm.
- Text: Butuc Paula-Ivory
- Redactor: Alina Mîndrilă