div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

“În familia noastră nu există weekend în care să nu pregătim zeamă cu tăieței de casă!” Interviu cu Natalia Mușat, tânăra care a reinventat clasicii tăieței de casă.

Meniul moldovenesc conține o varietate mare de bucate tradiționale, însă renumita zeamă le întrece pe toate. „Moldovenii și zeama sunt de nedespărțit” – asta simt adesea turișii când vizitează țara noastră.

Într-o familie din Tohatin, municipiul Chișinău, zeama este nelipsită din meniul de weekend și e făcută, neapărat, cu tăieței de casă.

Vă invităm să descoperiți geneza unei afaceri de succes dar și cea mai delicioasă rețetă tradițională moldovenească -zeama gătită încă de bunicile noastre, oferită cu mult drag pentru revista isecrete de către antreprenoarea Natalia Mușat.


Din dragoste pentru bucătăria tradițională a apărut frumoasa tradiție în familia noastră de a pregăti zeama cu tăieței de casă în fiecare wekeend. Tăiețeiii de casă îi facem cu mult drag și suflet.

Prietenii noștri de familie au fost cei care mi-au dat primul imbold, vâzând pasiunea pentru tăiețeii de casă. Astfel am primit propunerea de-a le vinde și lor, motivând că nu au răbdare și nici timp ca să-i facă singuri.

Femeia de afaceri susține că principalul catalizator al bussines-ului de familie este entuziasmul. 

Cum a început totul?

Aventura noastră a început cu foarte mult entuziasm, nu am avut așteptări mari, știam doar că fac ce îmi place, o fac cu mult suflet și vreau să ofer un produs bun, un produs făcut în casă așa cum am învățat de la bunica. La început lucram singură și reușeam să fac 4-5 kg de tăieței clasici și mai făceam și paste de casă – 2-3 kg pe săptămână. Poate era naiv să cred că va ieși ceva din aventura asta, dar foarte în scurt timp a crescut cererea. Pentru că eram susținută de întreaga familie, în scurt timp mama a renunțat la job-ul de contabil pentru a mă susține și a ne dezvolta frumos împreună, așa a început totul.

Se pare că moldovenii își educă treptat gustul pentru bucătăria moldovenească. Caută pe piață produse realizate cu suflet după rețete autentice. Iată de ce, Natalia și-a triplat producția de paste.

La moment avem o productivitate de 30 kg pe zi ( asta ar fi 300 de ouă și 45 kg de făină). Randamentul a crescut datorită utilajului mai performant. Dacă la început făceam totul manual, acum avem un proces de producere semi-manual (aluatul este făcut cu ajutorul unui malaxor industrial, întins la aparat și tăiat cu ustensila) dar ingredientele au rămas aceleași, de calitate, la fel am păstrat dedicarea și responsabilitatea!

La ratf găsim paste făinoase de diferite tipuri și mărci. Avem de unde alege. Dar ce mâncăm cu adevărat? Din păcate produse ecologice, nu prea întâlnim în magazinele tradiționale – mai mult în piețe și spații specializate.

Piețele Eco locale sunt sursa de supraviețuire a producătorilor autohtononi. Anume acolo am avut ocazia să interacționăm direct cu consumatorul nostru, să aflăm ce le place și ce nu, ce ar dori să schimbăm sau poate să aducem nou pe piață. Anume la astfel de târguri am fost inspirați să introducem în gama noastră și tăieței cu spanac, sfeclă, dovleac, paste din făină integrală. Și cu siguranță povestindu-le cumpărătorilor despre procesul nostru de lucru sau ingredientele pe care le folosim, le inspirăm mai multă încredere iar atunci când merg la cumpărături să știe ce fel de paste să aleagă.

Antreprenoarea spune că de dragul clienților, pe lângă clasicii tăieței, a reinventat rețeta bunicii și acum dă nu doar gust dar și culoare pastelor CUCA.

Ce trebuie să știe consumatorul nostru este că noi folosim doar produse naturale, ou și făină, nu adaugăm apă, sare sau orice alți conservanți sau aditivi ce ar prelungi termenul de valabilitate. Produsele cu adaos de sfeclă, dovleac, spanac au la bază piureul propriu zis, asfel 40% din aluat îl constitue leguma dată și nu folosim coloranți artificiali, praf sau suc, drept dovadă consumatorul va observa că tăiețeii cu sfeclă, spre exemplu, se decolorează la fierbere mai mut decât restul, dar e un proces natural.

Pastele de casă/eco versus pastele din comerț.

Despre pastele eco se face o confuzie – este un termen de marketing mai mult în țara noastră. Noi nu afirmăm că avem paste eco pentru că suntem corecți cu consumatorul nostru (ca să ajungi să ai un produs eco e o cale lungă, birocratică ce ține de certificarea materiei prime – din păcate mulți profită de termenul dat.

Rețetă: Zeamă de găină cu tăieței de casă

Rețeta perfectă pentru zeama cu tăiețeii CUCA este foarte simplă. Cu tăiețeii noștri în bucătărie, orice gospodină va reuși să facă cea mai delicioasă zeamă care va fi pe placul întregii famiiei – deoarece noi facem totul cu multă dragoste, pasiune și dedicare.

Ingrediente:

1 găină mare de casă, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 4 roșii, 2 morcovi, 2-3 rădăcini de pătrunjel, 2 cepe mari, 2-3 frunze de dafin, câteva boabe de piper mirositor, câteva boabe de piper iute, pătrunjel verde (la dorință leuștean), borș acru de casă.

Se pune carnea în apă pe 1-2 ore să iasă sângele. Se spală în câteva ape. Se pune la fiert. Se ridică spuma ce se acumulează. Se face focul mic. Se pune puțină sare pentru ca, carnea să fiarbă mai repede. Peste 40-50 min de la fierbere, se adaugă ceapa intreagă, morcovul tăiat rondele sau cubulețe, rădăcina de pătrunjel, roșiile. Peste câteva minute, adăugăm ardeii tăiați cubulețe și mirodeniile.

Când carnea este gata, zeama de acrește cu borș de casă. Se mai adaugă sare după gust. Când zeama începe a fierbe, se pun tăiețeii. Când tăițeii se ridică la suprafață se adaugă verdeața. Poftă bună!!!

Natalia, îți mulțumim pentru interviul acordat. Echipa isecrete îți urează succese mari în mica ta afacere!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6