Evitarea problemelor digestive de Sărbători ar trebui să ne preocupe acum, mai mult decât oricând. Cine și-ar dori să ajungă în condițiile actuale la o cameră de gardă sufocată de o pandemie ce durează de luni de zile? Mai bine ne antrenăm voința și respectăm sfaturile nutriționiștilor. Medicul Anca Hâncu, doctor în nutriție, ne spune pe îndelete ce ar trebui să mâncăm, dar și ce să evităm la mesele de Sărbători.
De ce apar probleme digestive de sărbători?
În perioada sărbătorilor tindem să exagerăm în privința alimentației. Din dorința de a gusta din fiecare preparat, introducem în stomac cantități mai mari decât în mod normal. Aceasta este cauza refluxului gastro-esofagian. Preparatele sunt cunoscute pentru gustul bun, dar și pentru grăsimile pe care le au. În combinație cu dulciurile, alcoolul sau lipsa de mișcare, grăsimile sunt foarte greu de digerat și ne provoacă disconfort.
Consumul excesiv de alimente și combinația dintre ele generează probleme precum balonare, arsuri, diaree, constipație sau enterocolita.
De cele mai multe ori aceasta perioada de mâncat excesiv vine după una de post și trecerea este făcută prea brusc. Această situație este agravată de stresul de dinaintea sărbătorilor: cumpărături, gătit, curățenie. Împreună acești factori suprasolicită organismul.
Principii alimentare ce ar trebui respectate
Ana Hâncu, doctor în nutriție, recomandă creșterea aportului de legume și fructe la masa de Sărbători și evitarea grăsimilor, în special a celor de origine animală. Iar pofticioșii de sarmale, piftie și cârnați au mai multe variante care îi pot ajuta să evite problemele digestive de Sărbători. Ei pot consuma aceste bunătăți nu toate la o singură masă, ci pe parcursul tuturor zilelor de Sărbătoare. Moderația ar trebui să fie principiul alimentar principal pentru evitarea problemelor digestive de Sărbători. Astfel, porțiile ar trebui să fie mai mici, să existe un timp mai îndelungat între mese. Dar și prepararea acestor produse ar trebui făcute într-o manieră mai sănătoasă!
Alternative mai light pentru bunătățile de Sărbători
Medicul Anca Hâncu recomandă pentru ca sarmalele să fie mai sănătoase rețete pe bază de carne de vită sau curcan, înlocuirea maionezei cu un amestec de iaurt și muștar, iar cârnații să fie făcuți din bucăți de carne mai slabă. Mai mult, putem renunța la pâine sau la cartofii prăjiți și putem să punem lângă friptura de porc o salată de sfeclă, de exemplu.
Cantități mai mici de bunătăți
Gospodinele ar trebui să înțeleagă, mai ales în situația actuală, să gătească în cantitate mai mică. Să nu ruleze sute de sarmale și să coacă zeci de cozonaci. Tocmai pentru a nu fi tentați să mâncăm în exces.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?