div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Nutriționista Cristina Cerevatenco: Află cu ce poți înlocui pâinea pentru o alimentație sănătoasă.

Nutriționista Cristina Cerevatenco despre consumul de pâine
Pâinea conţine carbohidraţi importanţi pentru organism, iată de ce nu se recomandă să o excludem din alimentaţie. Totuși, trebuie să știm în ce cantitate să o consumăm și cu ce produse o putem combina. Nutriționista Cristina Cerevatenco , într-un interviu exclusiv pentru revista Isecrete, ne-a vorbit mai multe despre dependența de a mânca totul cu pâine, dacă cea neagră e mai puțin calorică și ce sfaturi oferă la capitolul alimentație.

”Pâinea a ocupat dintotdeauna un loc de vază pe masa noastră. Acum se vorbește mult despre efectele negative ale consumului crescut. Ceea ce aș vrea să spun în primul rând e faptul că, nu este nicidecum un dușman pentru sănătatea noastră dacă are caracteristicile următoare: este gătită cu maia, din făină integrală, fără conservanți și emulgatori.

Un astfel de tip de pâine va oferi o mulțime de beneficii pentru sănătate:

  • Va veni cu fibre naturale ce vor influența pozitiv funcționarea colonului;
  • Va fi o sursă bună de probiotice formate în urma procesului de fermentare a maiei;
  • Va oferi o doză bună de energie, dar care se va elibera treptat în sângele nostru datorită carbohidraților complecși conținuți;
  • Va aduce un aport bun de proteine, ceea ce va asigura și un nivel ridicat de sațietate.

Este evident că pâinea este benefică pentru sănătate și este o sursă bună de energie atunci când are toate caracteristicile enumerate mai sus.

Din păcate, din cauza producerii în mod industrializat s-a denaturat foarte mult procesul de pregătire a pâinii – se folosesc drojdii termofile, făină rafinată cu conținut crescut de amidon fără nici-o valoare nutritivă. Asta transformă pâinea într-o formă de carbohidrați ce se asimilează foarte rapid și predispun la îngrășare. În același timp, tipurile noi de grâu au un conținut ridicat de gluten – lucru ce își lasă amprenta asupra sănătății noastre prin mărirea sensibilității la anumite alimente și intoleranțe alimentare”, a menționat nutriționista.

Câtă pâine avem voie să mâncăm zilnic?

Nevoile pot diferi de la o persoană la alta, în funcţie de vârstă, greutate şi regimul alimentar. Eu aș recomanda 2 felii de pâine în zi – îndeajuns, cu supă sau tartine. Dacă ținem dietă atunci recomand 2 felii de pâine integrală cu maia, de dorit din făină de hrișcă, secară sau altă făină, dar nu de grâu.

Pentru o persoană ce are necesitate mai mare de energie – poate consuma 4 felii, eventual la o supă + tartine la o gustare. dar nu este necesar de a consuma mai mult de atât.

Cu ce înlocuim pâinea?

Pâinea este o formă prelucrată a cerealelor, deci o alternativă mai sănătoasă ar fi să creștem aportul de cereale consumate. Se recomandă să optăm pentru cerealele integarle, adică cele cărora nu li s-a curățat stratul exterior ce este deosebit de valoros din punct de vedere nutrițional.

Alte variante recomandate sunt: paste integrale sau din grâu dur, mai recent au apărut și paste din linte, năut; leguminoasele sunt și ele o sursă bună de carbohidrați complecși – lintea, fasolea, năutul, mazărea.

Dacă cea neagră e mai puțin calorică?

Între pâinea neagră și cea albă nu este o diferență foarte mare de calorii per 100 g. Ceea ce face diferența dintre aceste 2 tipuri de pâine este indicele glicemic. Astfel pâinea din făină albă rafinată se transformă foarte rapid în glucoză și predispune la îngrășat, motiv pentru care este considerată a fi carbohidrat rău.

Pe de altă parte, pâinea din făină de secară are un indice glicemic mai scăzut și se va transforma în glucoză mai lent, ceea ce înseamnă că va pătrunde în doze mici în sânge și noi vom reuși să ardem aceste calorii. Aceasta este o variantă de carbohidrat sănătos, chiar dacă este tot PÂINE”, mai adaugă Cristina Cerevatenco.

Citește și-https://isecrete.com/vreau-sa-mananc-sanatos-cu-ce-incep-reguli-de-baza-recomandate-de-nutritionista-cristina-cerevatenco/

Cum scăpăm cu dependența de a mânca totul cu pâine?

Dependența de a mânca totul cu pâine își are originea în timpurile de demult când neamul nostru a trecut prin criză și nu era acces la toate alimentele necesare unei familii. Așa s-a ajuns la aceea că se mânca mai multă pâine pentru a fi cu burta plină.

La moment trăim timpuri total diferite, cu abundență de alimente pe rafturile magazinelor. Nu mai este actual să mâncăm pâine la fiecare masă. Dar, este binevenită să însoțească o supă, să fie o variantă de dejun când alegem să consumăm tartine. Dar nicidecum nu își are locul lângă o porție bună de cartofi, paste sau o friptură”.

O altă recomandare ar fi să avem gustări între mese, astfel ca să nu ajungem în acea stare de ”foame de lup” care ne face să mâncăm impulsiv cantități mari de mâncare. Între mese recomandă să consumăm fructe proaspete, nuci sau semințe hidratate, snack-uri din făină integrală și fructe uscate, iaurt cu fructe”.

Dacă nu depunem efort fizic nu este recomandat să consumăm mai mult de 200 de grame de pâine pe zi şi chiar 100 de grame, în cazul persoanelor sedentare.De asemenea, este recomandat să alegem doar produsele de panificaţie ambalate sau preparate în casă, pentru că în acest mod putem controla calitatea nutriţională a ingredientelor.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6