div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Vreau să mănânc sănătos. Cu ce încep? Reguli de bază recomandate de nutriționista Cristina Cerevatenco

Modul în care fiecare persoană percepe alimentaţia are un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stării de bine. Niciun aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul nostru, ci doar o alimentaţie variată, moderată şi echilibrată.

Cu toţii ne dorim să mâncăm sănătos şi deseori facem eforturi mai mari pentru a reuși. Alimentaţia sănătoasă este chiar posibilă, dacă ții cont de sfaturile unui nutriționist și urmezi câtea reguli importante. Primul pas sunt cumpărăturile inteligente!

Nutriționista Cristina Cerevatenco explică pentru Isecrete.com care sunt principalele reguli de care trebuie să ținem cont dacă vrem să ducem un stil de viaţă echilibrat.

Pe ce se bazează o alimentație sănătoasă?

Alimentația este baza sănătății noastre. Vrem noi sau nu, dar mâncarea noastră cea de toate zilele ne furnizează ”cărămizile” de construcție pentru celulele noastre și energia necesară pentru a fi activi.

Eu aș enumera câteva principii de bază care ar trebui să stea la baza dietei noastre zilnice:

Hrană vie – consumă doar alimente ce au un termen de expirare mic: legume și fructe proaspete, iaurt natur, cereale și boboase proaspăt gătite, sucuri fresh și smoothie, nuci și semințe . Evită orice aliment ce poate fi păstrat pe raftul din dulapul din bucătărie mai mult de câteva zile. Evită conservele și semipreparatele.

Diversitate în alimentație – alimentele au conținut diferit de nutrienți. Îți recomand să ai o gamă cât mai largă de legume și fructe, cereale diverse, astfel ele se vor completa reciproc cu minerale și vitamine fără ca să stai să calculezi dacă ți-ai luat astăzi necesarul de vitamina A sau B12.

Digestie eficientă – o alimentație sănătoasă are nevoie și de o ”fabrică” ce va reuși să extragă la maxim nutrienții din alimentele consumate. Dacă suferi de o problemă cronică a unui organ ce are rol în procesul de digestie, este foarte important ca să rezolvi această problemă neîntârziat. O digestie ineficientă va produce multe toxine, indiferent cât corect ne vom alimenta.

 Cu ce începem?

Planificarea meselor e un pas important atunci când îți pui ca scop să urmezi o dietă echilibrată. Recomand ca sâmbăta să îți faci un plan al meselor pentru săptămâna viitoare. Să îți planifici când poți găti acasă și când vei ieși în oraș. Serile când ajungi târziu acasă, poți pregăti o supă ușoară cu ingredientele deja tocate în prealabil și puse la congelator. Însă, când dispui de mai mult timp pentru pregătirea cinei, vei putea să gătești ceva la cuptor sau niște bucate mai sofisticate.

Este foarte important să ne luăm gustările la pachet – fructe, iaurt natur cu chiar și fructe de pădure, un roap cu humus și legume, niște mozzarella și ceva legume, niște nuci hidratate. Astfel vom evita să consumăm ceea ce se vinde la covrigăria de la colț sau să consumăm biscuiți cu cafea, deoarece eram în criză de timp pentru a căuta ceva mai sănătos.

Planificarea meselor din timp ne va permite ca să procurăm toate cele necesare pentru pregătirea meselor. Așa vom fi siguri că avem în frigider tot ceea ce e necesar. Altfel ajungem să consumăm ”ceea ce dă Domnul”, deoarece după o zi de muncă nu mai ai chef de alergat la magazine după alimente sănătoase.

Ce ar trebuie să conțină un meniu sănătos?

Un meniu sănătos ar trebui să conțină necesarul zilnic de:

Proteine – se calculează ca 0,75g per kg greutate corporală. Vom consuma: carne slabă, pește, brânzeturi, lactate, ouă, leguminoase.

Grăsimi sănătoase – optăm pentru surse de grăsimi nesaturate din uleiuri presate la rece, nuci, semințe, avocado, pește de apă rece, măsline, dar consumăm în cantități moderate și grăsimi saturate (10% din totalul grăsimilor) din unt, carne, brânză.

Carbohidrați – sunt sursa noastră de energie, însă e bine să optăm pentru carbohidrați complecși. Aceștia ne vor asigura un nivel stabil de energie și nu vor avea o influență negativă asupra siluetei noastre. Surse de carbohidrați complecși – pâine integrală, cereale integrale, leguminoase, bulbi și rădăcinoase.

Vitamine și minerale – le găsim în toate alimentele ”vii” – fructe, legume, Frunze proaspete, smoothie, sucuri proaspăt stoarse, cereale, leguminoase.

Care este necesarul caloric zilnic?

Necesarul caloric zilnic variază de la o persoană la alta în dependență de sexul persoanei, constituție fizică, stil de viață, nivel de activitate fizică. În linii generale se recomandă ca o femeie să consume 1800-2000 cal, pe când un bărbat poate ”arde” destul de eficient 2400-2600 cal în zi.

Adolescenții au un necesar energetic mai crescut, deoarece aceștia sunt în perioada de creștere. Însă din cauza stilului de viață sedentar al copiilor din ziua de astăzi, necesitatea de a urma o aliementație cu un nivel crescut de calorii s-ar putea să nu mai fie atât de actuală.

Ce sfaturi le puteți oferi persoanelor care vor să înceapă să se alimenteze sănătos?

În primul rând să fie conștienți că de calitatea alimentelor consumate depinde sănătatea noastră. Este mult mai convenabil să investești în alimente decât în medicamente.

Hrana este și o sursă de plăcere, de aceea este important să mâncăm alimente sănătoase dar și gustoase.

Mâncarea are maxim valoare nutritive timp de 24 ore din momentul pregătirii. Evită să consumi borșul de alaltăieri. Nu recomand conservele pentru iarnă ca o sursă de legume. Optez pentru consumul legumelor de sezon și congelarea a ceea ce este psoibil de păstrat pentru o perioadă de 2-3 luni.

Gătește acasă împreună cu cei dragi. Pregătirea meselor poate fi o activitate distractivă atunci când se implică toți membrii familiei.

Cristina, îți mulțumim pentru interviu!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
interviu

MOOD lansează piesa „Oameni” – ODĂ luptei cu propriile vulnerabilități

Chișinău, Moldova — MOOD, artistul enigmatic din Moldova, cunoscut pentru abordarea sa unică și sinceritatea versurilor, lansează noua sa piesă, „Oameni”. Cu producția semnată de Sergiu Cociorva, „Oameni” este o reflecție profundă asupra relațiilor umane, ilustrând momente de vulnerabilitate, intensitate și căutare a sinelui. Piesa este disponibilă acum pe toate platformele digitale la ffm.to/oameni. Cu versuri

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6