div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Legume crude vs gătite: Care îşi păstrează mai bine vitaminele?

legume crude sau gătite cum le consumăm corect
Regimul alimentar care include legume proaspete este esenţial pentru o sănătate de fier, ferită de boli şi lipsa de energie specifică persoanelor modern. Însă, pentru a beneficia la maximum de proprietăţile energizante ale acestor alimente, trebuie să ştim cum să le consumăm, deoarece unele legume sunt mai sănătoase atunci când sunt gătite, iar altele trebuie mâncate în stare proaspătă pentru a profita de toate substanţele nutritive necesare organismului.

Să învăţăm cum se consumă corect următoarele 7 legume:

Usturoi

Usturoiul se mănâncă întotdeauna crud. Acesta conţine substanţe cu rol de relaxare a vaselor de sânge, ajutând astfel la prevenirea bolilor de inimă. Atunci când usturoiul este gătit, indiferent de temperatură sau modul de preparare, aceste substanţe dispar, iar noi nu mai beneficiem de efectele lor pozitive asupra organismului.

Pentru o aromă mai intensă, striveşte un căţel de usturoi în dressing-ul pentru salată, adaugă-l la final în sosul de roşii sau pur şi simplu amestecă-l cu un strop de ulei de măsline şi întinde-l pe o felie de pâine integrală.

Este delicios, dar ne şi stimulează în mod natural producţia de anticorpi a organismului, protejându-ne de răceli, are proprietăţi de reglare a tensiunii arteriale, ferindu-ne astfel de infarct şi accident vascular cerebral, este util persoanelor care suferă de probleme digestive şi ne ajută să slăbim datorită faptului că ajută la reducerea nivelului de colesterol şi la eliminarea toxinelor din corp.

Morcov

Morcovii – sunt delicioşi atunci când sunt ronţăiţi în stare crudă, însă atunci când sunt gătiţi eliberează şi mai multă cantitate de betacaroten, un precursor al vitaminei A, cu rol de menţinere a integrităţii celulelor şi ţesuturilor şi de blocare a proceselor oxidative dăunătoare din organism.

Sparanghel

Sparanghelul în stare proaspătă îşi păstrează cel mai bine proprietăţile. Este o legumă plină de deja celebrii antioxidanţi cu efect protector asupra celulelor organismului. Prin neutralizarea efectului nociv al radicalilor liberi, menţin un nivel optim de acid folic, cunoscută şi sub denumirea de vitamina B esenţială care contribuie la sănătatea creierului.

Este supranumită şi “planta care vindecă 100 de boli” şi nu se dezice de acest titlu. Printre efectele sale benefice putem enumera: creşterea fertilităţii feminine şi masculine, echilibrarea nivelului hormonal, reglarea hiperacidităţii gastrice, proprietăţi antiinflamatoare, afrodiziace, laxative, diuretice, anticancerigene etc.Este ideal pentru ronţăială, în locul chips-urilor sau crănţănelelor pline de sare şi grăsimi. Spălaţi-l, tăiaţi-i capetele şi… start la ronţăit sănătate!

Broccoli

Broccoli se recomandă a fi consumat în stare crudă deoarece astfel pot fi absorbite mai eficient în corp elementele cu proprietăţi antitumorale din legumă. Compusul fitochimic cu rol de prevenire a tumorilor canceroase poartă denumirea de sulforafan şi are acţiune directă asupra bacteriei Helicobacter pylori, care cauzează diverse afecţiuni gastrice. De asemenea, broccoli consumat în stare crudă contribuie la eliminarea toxinelor din ficat şi are efct detoxifiant, fiind un aliat de nădejde al persoanelor aflate la dietă: la 100 de grame, broccoli are aproximativ 24 de calorii.

Pentru cei care nu vor sau nu pot să consume broccoli în stare crudă şi vor să beneficieze totuşi de vitaminele şi nutrienţii din această legumă, este indicată fierberea timp de 5 minute în vapori sau maximum 10 minute în apă clocotită.

Ardei gras roşu

Ardeiul gras roşu este cel mai sănătos în stare crudă. Este o legumă bogată în vitamina C, care este un nutrient esenţial vieţii, solubil în apă. Prin călirea sau fierberea ardeilor, toate vitaminele sunt pierdute. Dacă îi adăugaţi în ciorbe este perfect pentru că nutrienţii vor fi transferaţi în apă, însă la tocăniţe sau alte preparate, toate aceste beneficii se duc pe apa Sâmbetei, în niciun caz în corpul nostru.

Dacă până acum am enumerat câteva legume care trebuie consumate în starea lor naturală, iată că a venit vremea să expunem şi cealaltă categorie, respectiv legumele gătite, care sunt mai sănătoase preparate astfel.

Spanac

Spanacul – trebuie călit, fiert sau făcut la abur pentru că astfel este uşurată absorbţia de calciu, mineral conţinut din belşug de această legumă, care ajută la menţinerea unui sistem osos puternic.

Ceapă

Ceapa – contrar zvonurilor, ceapa prăjită, sotată sau fiartă este mult mai sănătoasă decât ceapa în starea ei  proaspătă deoarece flavonoidele din ea cresc odată cu temperatura la care este gătită.

Ceapa conţine quercitină, compus cu proprietăţi antiinflamatorii, iar sortimentele de ceapă roşie şi galbenă sunt cele mai bogate în aceste substanţe. Aveţi grijă însă să nu ardeţi ceapa, maximum 5 minute sunt suficiente pentru călirea acesteia, altfel îşi pierde de tot efectele benefice.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6