div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Inga Chilcevscaia, profesoara care face elevii să iubească limba franceză

Este o profesoară dedicată, cu o carieră de 15  de ani în predarea limbii franceze. Vorbim despre  Inga Chilcevscaia care nu se mulțumește doar să ofere lecții tradiționale de gramatică și vocabular. Folosind tehnici inovatoare și abordări creative, reușește să îi inspire pe elevii săi să îndrăgească limba franceză.

Limba franceză m-a fascinat încă din clasele primare, când am avut primul contact cu ea. Ea îmi părea o evadare spre o lume diferită de realitatea de atunci, precum și o manieră de a explora o altă lume și cultură, disponibile doar prin contactul cu cărțile și profesorii de franceză, pe atunci. Pasiunea a continuat până la momentul alegerii facultății , când direcția a rămas, aceeași : limbile străine.

Una dintre cele mai distinctive aspecte ale metodei sale este utilizarea artei în predare.

Există mai multe metode eficiente pe care le aplic la lecțiile mele. Prima și cea de bază este metoda comunicativă: orice structură gramaticală sau lexicală pe care o studiem, o aplicăm în vorbire, prin monolog (expunerea unei opinii) sau dialog, adică interacțiune cu colegii prin jocuri de rol sau dezbateri.

Ne concentrăm pe comunicarea autentică, adică subiectele pe care le abordăm, sunt subiecte comunicative din viața cotidiană: vizita la doctor, înscriere la un curs, cumpărături la piață, simulare de interviu de angajare, etc. O facem, de altfel, și prin metoda imersiunii lingvistice: la lecții toate materialele folosite sunt autentice: manuale franceze, documente audio în care vorbesc nativii, materiale video de pe YouTube, extrase din emisiuni franceze, filme și cântece franceze.

Tânăra promovează interacțiunea și colaborarea între elevi prin activități de grup, jocuri de rol și proiecte creative.

Urmează să implementez și metoda de învățare prin experiență: planific câteva evenimente offline, în Chișinău, unde studenții vor putea participa la activități practice de comunicare și nu doar de comunicare, însă atmosfera va fi “à la française”.

Înainte ca un elev să intre la un curs, îi fac o testare, ca să văd, în primul rând, la ce nivel lingvistic este și în al doilea rând, îl întreb care este scopul studierii francezei la momentul dat. În dependență de asta, alegem pentru student în curs online live, cu profesorul, în mini grup, sau individual. Sunt și studenți care nu au practic deloc timp pentru studierea francezei, și în acest caz , ofer o soluție personalizată fiecăruia, dar aici, cazurile fiind diferite, soluțiile sunt, la fel, diferite.

Cel mai des, cultura și tradițiile franceze le integrez prin explorarea cântecelor, ale filmelor, desenelor animate, videoclipurilor și articolelor de presă  autentice la lecții. Când suntem în preajma unei sărbători sau festival francez, plonjăm prin materiale video în atmosfera acestor evenimente și dezvoltăm înțelegerea orală  și exprimarea orală prin audierea conținutului din aceste materiale și apoi prin abordarea în discuții a tradițiilor franceze.

Prin încurajarea explorării și a descoperirii autonome, îi ajută pe elevi să își dezvolte pasiunea și motivația pentru studiul limbii franceze.

La nivel începător, franceza fiind o limbă grea, succesul în comunicare vine progresiv, pe când studenții se așteaptă să comunice fluent din primele lecții. Deci, provocarea este nerăbdarea studenților în procesul de învățare. Reieșind din acest aspect, poate apărea și pierderea motivației de a studia cuviincios și după indicațiile profesorului.

La nivelele mai mari, unde abilitățile de comunicare sunt mai dezvoltate, o provocare ce apare este efectul plato, când studenții au impresia că nu mai progresează și că totul deja le este cunoscut, că dezvoltarea nu este evidentă. De fapt, în acest caz, cu absolut orișice lecție progres este, eu făcând în acest caz, și în cazul studenților de nivel începător, paralela cu un copil. Nu ne putem aștepta de la un copil de un an să vorbească la același nivel ca un copil de 3-5 ani, nu-i așa ? Sau să comparăm cunoștințele unui copil de clasa a 5-a cu cele ale unuia de a 12-a, la fel, nu e posibil. Fiecare din ei au ajuns la nivelul de mai sus progresiv. Ziua nu trece în noapte deodată , așa cum noaptea nu trece în zi brusc.

Prin această metodă unică și inovatoare, nu doar predă limba franceză, ci și creează experiențe de învățare memorabile și semnificative pentru elevii săi.

În afara lecțiilor, pentru a îmbunătăți competențele de comunicare, desigur că cea mai eficientă metodă este metoda vorbirii. Recomand comunicarea cu nativii, cu orice ocazie posibilă. În caz ca acest mediu autentic lipsește, o metodă eficientă este story telliingul- atunci când povestești în gând( dacă nu ești singur) sau cu voce, (dacă ai intimitate), tot ce faci sau ai făcut astăzi. Există metoda de a îți înregistra discursul oral pe telefon, pentru ca apoi să te evaluezi singur, dintr-o parte. E mai valabil pentru avansați. Cu începătorii practicăm metoda mesajelor vocale: eu trimit studenților 2-3 întrebări la care ei îmi răspund în franceză oral. Și desigur, le ofer feedback.

Înțelege că fiecare elev are propriul său ritm de învățare și propriile sale interese, așa că își personalizează lecțiile pentru a se potrivi cu acestea.

Recomand și aplicații sau platforme mobile studenților mei, pe care ei le utilizează în momentele confortabile pentru ei. Lista o pot continua cu o multitudine de posibilități, dar cea mai eficientă este comunicarea vie. Metoda comunicativă pe care o abordez eu implică activități ce stimulează participarea studenților în procesul de învățare prin curiozitate.  Mă strădui să aduc la lecții jocuri online și jocuri de rol. De asemenea, adaug elemente multimedia pentru ca lecția să fie mai dinamică. Cu nivelele de bază facem simulări de situații cotidiene, iar cu nivelele avansate organizez dezbateri și discuții la subiecte de actualitate și relevante pentru studenți.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
interviu

Gaby’s cakes povestea unei tinere mămici a cărei pasiune de a crea torturi a devenit o mică afacere

Întotdeauna i-a plăcut să gătească, să combine diferite gusturi, culori, texturi. Marea pasiune sunt torturile pe care le concepe după rețete combinate și le ornează cu pricepere.
Extrem de modestă și muncitoare, Gabriela Mogîldea este mamă a trei copii care reușește să combine toate activitățile pentru a reuși să facă ce-și dorește.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6