”Din LUMEA moldovenilor” – istoria niponă în care trăiește Stela Casian

Oricât de mult nu ai citi despre Japonia, nici o “școală” nu e mai bună decât o perioadă sau o viață petrecută printre ei.

A doua istorie.

Conaționala noastră, Stela Casian, trăiește printre japonezi de mai bine de 15 ani, ştie aproape tot despre Japonia – ţara care nu are probleme cu parcările, trenurile nu întârzie iar speranţa de viaţă este una dintre cele mai mari din lume.

Stela este membră a comunității cetățenilor Republicii Moldova în Japonia, stabilită în prefectura Mie și este un fel de ambasadoare a țării noastre în lumea niponă.

Participă și organizează evenimente care promovează arta, turismul, cultura și bucătăria molodevenească. Activează în calitate de profesoară de engleză și artă dar este și laureată a mai multor concursuri de pictură.

Mă numesc Casian Stela, sunt originară din satul Cărpineni, raionul Hâncești. După absolvirea liceului din sat am mers la studii în Capitală, unde am aplicat la Universitatea de Stat din Tiraspol.

Din Moldova am plecat la vârsta când abia se conturau visele iar în Japonia am ajuns urmând cursul inimii… și locuiesc aici din anul 2004!

Sunt căsătorită cu un japonez, am 40 ani și trei copii minunați!

Japonia mi-a oferit un soț harnic și iubitor, copiii sănătoși, casă, masă, socrii de ajutor, un job perfect și toată libertatea de a mă manifesta ca artist!

Revin acasă odată la câțiva ani, să o văd pe mama și rudele care au rămas în Moldova. Mi-aș dori ca țara mea natală să împrumute de la statul nipon niște practici simple dar atât de eficiente și utile cetățenilor.

Primul lucru interesant care aș vrea să fie implementat în Moldova este sistemul “jijikai” sau comitetul mahalalei! Fiecare mahala are un reprezentant care organizează de 2-3 ori pe an curățirea ei, organizează festivaluri de vară în parcul din apropiere și antrenamente instructive în caz de cutremur.

Al doilea lucru este distribuirea anuală a planului de colectare a gunoiului! Primăria distribuie gratuit standuri informative unde se explică clar fiecare tip de gunoi și când va fi colectat (inclusiv haine reciclabile, mobila veche, obiecte mari de uz casnic).

Al treilea – femeile cu vârsta de peste 40 de ani primesc scrisoare informativă de la primărie unde este pusă la curent cu lista clinicilor unde pot efectua controlul general al sănătății, în special verificarea cancerului la sân (împreună cu bilete de reduceri la consultațiile medicale).

Al patrulea – pe perioada pandemiei, statul a oferit absolut fiecărui cetățean o sumă de 100.000 de Yeni (echivalentul a peste 15 mii de lei MD). Diferite tipuri de afaceri au primit donații din partea statului, în dependență de scăderea venitului în comparație cu veniturile din anul trecut! În plus, cei care prezintă un plan de afacere clar pentru următorii cinci ani, statul oferă suport garantat pentru cumpărarea echipamentului necesar (computator, Ipod-uri, cărți, mobilă, renovare și chiar construcție).

Al cincilea– fiecare mahala are un megafon gigantic în parcul local. Este folosit pentru cazuri stringente și de importanță socială: se anunță ieșirea la vot, apropierea taifunului și pentru a transmite alte informații importante!

Al șaselea – în ultima zi a lunii, mămicile beneficiază de 30% reduceri la supermarket!

Al șaptelea – pentru persoanele în vârstă (pensionarii), sauna și băile publice sunt gratuite! Saunele sunt în natură, într-un piesaj relaxant, înzestrate cu toate tipurile de masaj și băi, cu diferite ierburi tămăduitoare! De ziua femeii, băi cu petale de trandafir! De ziua copiilor- băi cu rățuște de cauciuc. De ziua bătrînilor – băi cu ierburi chinezești, mere, ceai verde!

Al optulea – toate parcurile publice sunt dotate cu robinete cu apa potabilă și toalete publice cu hîrtie igienică.

Al nouălea – cheltuielile medicale sunt achitate 70% de către compania de asigurări medicale iar nașterea copilului e aproape total achitată de către stat.

Al zecelea – buneii voluntari patrulează străzile cu o mașină specială în perioada când copiii se întorc de la școală, pentru a asigura siguranța acestora.

Stela, echipa isecrete îți mulțumește pentru interviu și îți urează succes!

“Din LUMEA moldovenilor” este o colecție de interviuri “culese” din mai multe colțuri ale lumii – țări, orașe, locuri unde moldovenii noștri au plecat fie pentru un trai mai bun, fie și-au urmat destinul, poate au ales să-și facă o carieră într-un mediu favorabil sau pur și simplu s-au îndrăgostit de un loc de pe pământ. Poveștile relatate de conaționalii noștri au rolul de a inspira și motiva. Prin ochii lor vom cunoaște o altfel de lume, una pe care o putem construi și la noi acasă.

Proiectul nu are conotație electorală.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6