div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

“Din LUMEA moldovenilor” – istoria musulmană în care trăiește Viorica Covali!

Lansăm o colecție de interviuri “culese” din mai multe colțuri ale lumii – țări, orașe, locuri unde moldovenii noștri au plecat fie pentru un trai mai bun, fie și-au urmat destinul, poate au ales să-și facă o carieră într-un mediu favorabil sau pur și simplu s-au îndrăgostit de un loc de pe pământ. Poveștile relatate de conaționalii noștri au rolul de a inspira și motiva. Prin ochii lor vom cunoaște o altfel de lume, una pe care o putem construi și la noi acasă.

PRIMA istorie.

Emiratele Unite Arabe (UAE) este o țara mică, dar cu orientare spre viitor, tehnologii avansate, infrastructură dezvoltată. Aici se realizează proiecte moderne și experimente unice, care nu există nicăieri în lume. Este o țară de la care am putea împrumuta multe practici bune pentru Republica Moldova.

Despre cum reușesc femeile în lumea musulmană, ce reguli trebuie să respecți în Emirate și care e gustul pâinii printre străini, am aflat de la conaționala noastră Viorica Covali stabiliă în Dubai de 12 ani.

Mă numesc Covali Viorica, am 33 de ani. M-am născut în satul Nimoreni din raionul Ialoveni. De mai mulți ani mă aflu în cel ma mare oraș din Emiratele Unite Arabe – Dubai.

Istoria mea începe în satul de baștină unde, după ce am finisat școala medie, am decis să plec la studii în Chișinău (la câțiva km de sat). Timp de trei ani am studiat la Colegiul de Construcții, specialitatea designer interior.

Tinerețile m-au purtat prin diferite locuri, unde am activat în calitate de chelneriță în Moldova, recepționer marfă în Istanbul, urma să fiu și însoțitoare/ghid de grup în autocarele care mergeau la Amsterdam, Dubai, Canada.

Însă, în Dubai am ajuns cu o prietenă care m-a invitat într-o vacanță … a fost momentul în care am zis: “Eu vreau să rămân aici”!… și am rămas. Mi-am deschis viză.

Aici nu cunoșteam pe nimeni, nici limba, nici cultura țării. Dar nu am renunțat!

După zeci de încercări eșuate de a-mi găsi un job, o colegă m-a “salvat”. Așa am devenit bonă pentru un copil de 8 luni. Între timp am învățat limba engleză și căutam un serviciu bun.

Soarta mi-a scos în cale oameni buni care, în timp, mi-au devenit prieteni. Așa am reușit să fac cursuri de computer și școala auto, iar apoi am deschis un butic de haine pe care le aduceam din Turcia și Thailanda. După 4 ani, criza economică din Emirate a pus la pământ mai multe afaceri printre care și a mea. Am revenit în Moldova … dar nu pentru mult timp. Pentru o lună doar. Apoi am mers în Italia la sora mea. Între timp, aveam o relație la distanță cu un băiat (actualul meu soț) care, la insistența lui, m-am reîntors în Dubai.

Aici am muncit într-o companie mare care deținea mai multe magazine de brand în Dubai. Eram foarte mândră de succesele mele.

De mai bine doi ani sunt căsătorită cu un arab. Iubesc această țară ca pe țara mea natală dar nu vreau să mă întorc înapoi. Mă mândresc că sunt moldoveancă. Vin mereu la casa părintească, îmi vizitez des mama, rudele de aici. Moldova este și va fi mereu în inima mea, pentru că aici am făcut școala vieții alături de cei mai frumoși oameni mie.

10 lucruri bune care le apreciez la această națiune…

  1. Emiratele Arabe Unite reprezintă una dintre cele mai bogate ţări din lume, cetăţenii de aici au un nivel de trai ridicat. Guvernul este foarte responsabil pentru oamenii săi. Poate de aia au și creat Ministerul Fericirii. 
  2. Oamenii cu nevoi speciale din UAE beneficiază de multe privilegii.
  3. Accesul în orice regiune este facilitată de drumuri foarte bune.
  4. În UAE lucrează de două ori mai mulți bărbați decât femei, însă femeile sunt respectate și privelegiate și în general li se acordă atenție deosebită în societate.
  5. Statul oferă garanție oricărui angajat, indiferent de domeniul său de activitate.
  6. Salariul mediu este de peste 2000 de dolari.
  7. În magazinele din Dubai găsești produse alimentare accesibile pentru orice buzunar.
  8. Școala în Dubai pentru străini înseamnă sistem privat. Sistemul de stat este destinat exclusiv localnicilor și urmează curricula Ministerului Educației. 
  9. În spaţiu musulman vocea ridicată, ridicarea mâinii, injuriile sau gesturile nepoliticoase sunt considerate comportament agresiv, iar poliţia vă poate conduce la secţie pentru a da explicaţii.
  10. Viața în Emiratele Unite Arabe este una sigură.

Viorica, echipa isecrete îți mulțumește pentru interviu și îți urează succese!

FOTO Credit: Arhiva personală

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6