“Din LUMEA moldovenilor” – istoria engleză în care trăiește Lidia Chiosa

Anglia este o țară care atrage imigranți din întreaga lume, în căutarea unor joburi bine plătite și a unui standard ridicat de viață. Însă este și una dintre cele mai scumpe țări din lume, mai ales în ceea ce privește chiria, utilitățile, transportul și serviciile. Pe de altă parte, viața în Anglia poate fi uneori mai ieftină decât la noi în țară. O spune chiar și Lidia Chiosa, moldoveanca care s-a stabilit cu traiul în țara galilor acum 4 ani.

A patra istorie.

“Un om poate fi fericit și liber oriunde în lume, atât timp cât crede în universalitatea naturii umane, nu în limitarea ei în spaţiul unei hărţi”

Numele meu este Lidia Chiosa, am 26 ani și sunt originară din Chișinău! Povestea mea e una mai specială – eu nu am vrut să emigrez din cauza unor neajunsuri in țara mea. Nu! Aș putea spune că am “fugit de acasă” ca să fiu lângă cel cu care urma să îmi formez o familie!  Viitorul meu soț era deja stabilit în Regatul Unit încă din vara anului 2014 iar plecarea lui a fost determinată de dorința de a evolua și de a se stabili într-un stat, unde sistemul să îi ofere opțiuni și oportunități!

Ambii (eu și soțul) suntem absolvenți ai facultății de drept, însă, acasă, nu am profesat. Înainte de plecarea mea din Republica Moldova, am muncit amândoi în organizații afiliate politic și non-guvernamentale. Însă scenariul vieții era necunoscut pentru noi. Jumătatea mea a plecat în Regatul Unit în 2014 iar eu, doi ani mai târziu, după finalizarea studiilor (și a unui program studențesc de schim bde experiență) am decis să mă alătur lui.

Marea Britanie este diferită pentru toți cei care îi calcă pragul. Atat eu, cât și soțul meu stăm cu gândul la clipa în care o să revenim acasă!

Pentru mine, Marea Britanie va avea un loc special în inima mea, având în vedere că este țara în care s-a născut fiica mea, care la rândul ei este cetățean britanic. Nu voi uita niciodată experiența de aici. Traiul aici este o lecție importantă pentru noi învațăm să supraviețuim într-un sistem 100% pus la punct, corect, în care buchia legii nu este luată în derâdere iar respectul este la ordinea zilei!

Republica Moldova ar putea împrumuta atâtea “șmecherii” dovedite deja, încât ar deveni o țară de poveste instantaneu, susține Lidia.

10 lecții englezești bune pentru Republica Moldova:

  1. Un prim exemplu ar fi sistemul de guvernare electronic. În momenul nașterii fiicei mele, am fost puși în situația de a-i face un document de călătorie! Pentru perfectarea pașaportului nu a trebuit să interacționăm cu nimeni, până și poza am facut-o în confortul casei noastre.
  2. A fi părinte aici e cu totul diferit de Moldova. În primul rând pentru că statutul femeii e altul, mamele sunt foarte respectate, copiii chiar au drepturi, asistenţa socială e vigilentă. 
  3. Vrei o mașină? E simplu! Perfectarea actelor în momentul în care procuri o mașină nouă sau o vinzi pe cea veche – zero interacțiune fizică cu cineva! Sistemul este atât de bine organizat online încât cu doar un click te faci cu mașină!
  4. Aici întreg sistemul de politici sociale este o prezență discretă în viața cetătenilor, birocrația nu reprezintă o piedică.
  5. Aici e țara oportunităților! Toți cei imigrați, au șanse reale de a activa în orice domeniu, chiar și cu specializări/ studii modeste sau dimpotrivă. 
  6. Aici calitatea vieții, situația financiară și nivelul fericirii fac diferența, de altfel copleșitoare față de situația din Republica Moldova!
  7. Englezii sunt, cu adevărat, oameni aparte. Eu, personal, îi apreciez foarte mult pentru seriozitatea cu care lucrează, pentru lipsa lui ,,lasă, că merge şi aşa’’, sunt foarte responsabili şi obsedaţi de reguli şi legea le e şi mamă şi tată și sunt foarte modeşti în vestimentaţie.
  8. Îmi place că englezii ştiu să fie foarte calmi, ştiu să zâmbească la orice şi oricui şi îşi învaţă şi copiii aşa, sunt foarte liberi şi nu au prejudecaţi.
  9. De mai mulți ani Anglia este printre cele mai scumpe țări din lume. O săptămână de viață aici costă în jur de 200 de lire sterline.
  10. În concluzie, englezii știu să impresioneze prin stilul lor de viață simplă pe care o au, de peisajele frumoase din jur, dar și de arhitectura autentică.

Lidia, echipa isecrete îți mulțumește pentru interviu și îți urează succes!

“Din LUMEA moldovenilor” este o colecție de interviuri “culese” din mai multe colțuri ale lumii – țări, orașe, locuri unde moldovenii noștri au plecat fie pentru un trai mai bun, fie și-au urmat destinul, poate au ales să-și facă o carieră într-un mediu favorabil sau pur și simplu s-au îndrăgostit de un loc de pe pământ. Poveștile relatate de conaționalii noștri au rolul de a inspira și motiva. Prin ochii lor vom cunoaște o altfel de lume, una pe care o putem construi și la noi acasă.

Proiectul nu are conotație electorală.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6