div#ast-scroll-top { display: none !important; }

“Din LUMEA moldovenilor” – istoria de peste Prut în care trăiește Ambrosie Țurcanu

România, țara cu prețurile cele mai mici din Uniunea Europeană la capitolul alimente, statul de frontieră a Europei, brăzdată de munți și scăldată de ape este și țara care găzduiește anual sute de tineri basarabeni care aleg să fie studenți ai Uniunii Europene. O nouă experiență împărtășită cu drag pentru campania isecrete “Din LUMEA moldovenilor” de către Ambrosie Țurcanu, un activist și viitor specialist în științe politice.

Istoria cu numărul patru

Mă numesc Țurcanu Ambrosie, am 20 de ani și sunt un visător. Pot să spun că sunt un tip implicat, un luptător și un idealist.

În 2017, la doar 17 ani, am plecat din Republica Moldova să fac carte în România – am plecat de acasă dar am ajuns tot acasă, la București. Am plecat să învăț ca să pot schimba ceva acasă. Mereu am visat într-o schimbare în bine și am apreciat munca și ambiția, astfel am ales un drum complicat, o facultate care nu-ți oferă un job, dar îți deschide multe uși și posibilități – științe Politice.

Cât despre mine, sunt tare deschis și în continuă căutare de oameni speciali. Mă bucur atunci când nu am timp de pierdut, când sunt ocupat și obosit. Viața în România nu e ușoară, mai ales pentru un student independent și încăpățânat, dar e plină de provocări și momente, care odată rezolvate mă mișcă mai aproape de scopul pe care mi l-am propus la vârsta de 17 ani.

În perioada studenției, am călătorit și am simțit cum e să fii rezident în mai multe state europene, am ajuns și în “țara tuturor posibilităților” (SUA), însă România – a doua mea casă are multe lucruri frumoase de împrumutat pentru Moldova:

  • În România este foarte dezvoltat mediul Organizațiilor Non-Guvernamentale (ONG) și voluntariatul, aspect ce vizează și mediul studențesc. Sunt sute de organizații care luptă continuu pentru calitatea vieții de student.

Transportul public este bine organizat și accesibil, studenții și elevii au reduceri mari. Nimeni nu așteaptă “rutiera” fără a ști dacă mai vine după ei la ora 20.00 ca să-i ducă în suburbiile capitalei. Serviciul de taxi nu mai e un lux ci o necesitate, fiind la fel accesibil și bine organizat.

Zonele urbane devin tot mai verzi. Autoritățile îngrijesc bine spațiile verzi și investesc mult în această latură urbanistică.

Pentru studenți orice leu contează. Spre exemplu, pachetele operatorilor de telefonie mobilă sunt personalizabile și adaptate la necesitățile utilizatorilor de azi.

  • Taxele universitare printre cele mai mici din Europa. În România taxele universitare sunt foarte mici, iar dacă ești tocilar și iei calificativele potrivite, poți studia chiar gratuit, deoarece vei fi încurajat de universitate.
  • Mâncarea românească – gustoasă și sănătoasă. A fi un gurmand este dificil în zilele noastre. În România, după cum știți, nu ai de ce să îți faci griji – pentru că aici se mâncă sănătos și bine. Prețurile la produsele alimentare sunt destul de accesibile.
  • Diversitate geografică și peisaje unice în lume! România încă își păstrează vie istoria – aici poți vizita oricând o serie de castele minunate și poți afla despre povestea lor interesantă. Însă, la fel ca și Republica Moldova imaginea țării este puțin promovată.

Ambrosie, echipa isecrete îți mulțumește pentru interviu și îți urează succes!

“Din LUMEA moldovenilor” este o colecție de interviuri “culese” din mai multe colțuri ale lumii – țări, orașe, locuri unde moldovenii noștri au plecat fie pentru un trai mai bun, fie și-au urmat destinul, poate au ales să-și facă o carieră într-un mediu favorabil sau pur și simplu s-au îndrăgostit de un loc de pe pământ. Poveștile relatate de conaționalii noștri au rolul de a inspira și motiva. Prin ochii lor vom cunoaște o altfel de lume, una pe care o putem construi și la noi acasă.

Proiectul nu are conotație electorală.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6