Fie că este vorba despre chipsuri, înghețată sau ciocolată, poftele tale îți indică faptul că organismului tău îi lipsesc nutrienți importanți. Și ca să înțelegi mai bine ce îți spune corpul atunci când ai pofte, am făcut o listă cu cel mai des întâlnite alimente la care râvnim toate.
Dulciuri
Dacă ți-e poftă de orice fel de dulciuri este posibil să te confrunți cu o variație a nivelului de zahăr din sânge. Cedând în fața prăjiturilor, bomboanelor sau a oricăror altor bunătăți nu face decât să înrăutățească situația pentru că nivelul de zahăr din sânge se dezechilibrează, ceea ce duce la o accentuare și mai mare a poftelor. În schimb, dacă alegi un fruct atunci când ți-e poftă de ceva dulce, sau încerci să mănânci mai multe alimente bogate în fibre și în carbohidrați, asta te va ajuta să remediezi situația.
Ciocolată
Dacă ți-e poftă mereu de ciocolată înseamnă că organismului tău îi lipsește magneziu. Nutriționiștii estimează că mai mult de 80% din populație are deficiență de magneziu, de aceea ciocolata este una dintre poftele cel mai des întâlnite. Și, deși ciocolata conține antioxidanți, este mai degrabă dăunătoare sănătății noastre decât benefică, pentru că i se adaugă foarte mult zahăr.
Alimente sărate
Dacă poftești chipsuri și popcorn ar fi bine să știi că organismul tău îți spune că glandele suprarenale suferă de stres cronic. Glandele suprarenale sunt responsabile de energia pe care o avem și ne ajută să facem față stresului de orice fel. Pentru o funcționare bună a organismului și nu numai, combaterea stresului este esențială.
Carne roșie
Deloc surprinzător, dacă ți-e poftă de carne roșie înseamnă că ai o deficiență de fier. De multe ori, oamenii poftesc burgeri sau fripturi. Atunci când sunt în perioada de menstruație, femeile se confruntă cu această lipsă de fier. Boabele și legumele, prunele deshidratate, smochinele și fructele uscate conțin mult fier. Totuși, consumă fructe deshidratate cu moderație pentru că au mult zahăr și pot cauza formarea acidului. Prea multe astfel de alimente îți vor îngreuna scăderea în greutate.
Brânză
Dacă ți-e poftă de brânză sau pizza, de cele mai multe ori înseamnă că ai o deficiență de acizi grași, ceea ce este un lucru obișnuit de vreme ce doar puțini oameni au nivelul de omega-3 echilibrat. Introdu în dieta ta nuci crude, somon sălbatic, semințe și uleiuri din semințe!
Popcorn-ul
În acest caz, este posibil ca în organismul tău să existe un deficit de sodiu și de glucoză, provocat de un efort fizic. Când este vorba de așa ceva, transpirația abundentă va impune apoi refacerea stocului de asemenea substanțe, astfel încât să-ți recapeți energia și să te rehidratezi. Pentru a te simți mai bine după ce finalizezi o activitate fizică mai intensă, este ideal să ai la dispoziție o băutură care să-ți ofere și sodiu și să fie și dulce.
Covrigeii sărați
Un studiu din SUA a demonstrat că persoanele care poftesc la alimente de acest fel au niveluri scăzute de minerale în organism. Deficitul de zinc, magneziu sau calciu va antrena apetitul pentru alimente sărate. În cazuri rare, pofta de alimente foarte sărate poate să fie provocată de prezența bolii lui Addison.
Remediu pentru poftele tale
Multe dintre poftele pe care le avem sunt semne prin care corpul ne spune că suntem deshidratați, dar pe care le interpretăm drept foame. Dacă ai bea un pahar mare de apă înainte de a ceda poftelor, i-ai oferi corpului tău exact ceea ce are nevoie și ai putea să alini puțin din severitatea lor. Specialiștii spun că 80% din întreaga populație se confruntă cu deshidratarea. Așa că, înainte de a te supune poftelor, potolește-le cu niște apă și așteaptă jumătate de oră. De cele mai multe ori, ele vor dispărea cu totul.
Ca să nu facem excese de alimente care ar putea să fie dăunătoare sănătății noastre și pentru a nu ne pune în pericol silueta din cauza faptului că avem diverse pofte, specialiștii ne recomandă să ținem cont de următoarele indicații:
Ia gustări pe parcursul unei zile
Întrucât poftele apar mai ales când îți este foame, ar trebui să ai grijă să nu te rezumi doar la mesele principale. Pregătește-ți mici gustări, pe care să le poți servi treptat. Ai însă grijă ca o gustare să nu depășească 200 de calorii. De exemplu, poți să mănânci un ou fiert tare, un smoothie de fructe, sticks-uri de legume cu un sos din boabe de fasole, iaurt cu fructe proaspete.
Încearcă să faci mișcare
Nutriționiștii au arătat în mai multe studii că persoanele care fac mișcare au tendința de a nu avea la fel de multe pofte precum acelea care au un stil de viață sedentar. Un asemenea studiu a demonstrat inclusiv că una dintre cele mai comune pofte, cea de ciocolată, era de două ori mai mică la cei ce au parte zilnic de plimbări de câte 15 minute, prin comparație cu persoanele care preferau să aleagă activități statice în timpul lor liber.
Optează pentru o dietă săracă în carbohidrați
Un studiu apărut în publicația americană „Obesity” a evidențiat următorul aspect: cu cât perioada în care vom urma o dietă bazată pe restricționarea consumului de carbohidrați va fi mai îndelungată, cu atât vom reuși mai ușor să nu mai revenim la obiceiul de a pofti la tot felul de alimente care ne-ar predispune spre îngrășare.
Răsfață-te din când în când cu alimentele preferate
Nutriționiștii ne sfătuiesc, pentru a nu ajunge să nu consumăm cantități prea mari dintr-un aliment, să nu ne abținem de fiecare dată când ne este poftă de el. Cel mai important este să ne limităm la cantități moderate și să ne delectăm cu el când simțim într-adevăr nevoie.
Nu evita să-ți faci un control medical
Mai ales dacă te confrunți cu pofte incontrolabile pentru anumite gusturi sau alimente, gândește-te că este posibil să fie semnul unui deficit de nutrienți în organism sau chiar de o afecțiune mai serioasă. De aceea, fii atentă la starea ta și nu te feri să te duci la un medic.
Încearcă să gestionezi cât mai bine stresul
Așa cum s-a menționat deja, stresul poate să influențeze multe din poftele noastre. Ca să evităm cât mai mult să ne confruntăm cu ele este indicat să facem eforturi pentru a ne relaxa cât mai mult. Fie că vom opta pentru tot felul de activități în aer liber, fie că vom încerca să ne punem în practică hobbie-urile, că vom deprinde unele tehnici de relaxare sau că vom face unele schimbări în stilul nostru de viață, oricare dintre aceste demersuri ne pot ajuta să mai alungăm din stres.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?