În timpul primei vizite medicale, doctorul tău îți va spune câte kg poți să câștigi de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Este cunoscut faptul că majoritatea femeilor acumulează între 11,5 si 16 kg, dar acest lucru depinde și de tine: daca ești supra sau subponderală. Previzionează-ti un castig usor și constant al greutatii și nu uita că fiecare femeie este diferita, deci și numarul kg acumulate variează.
- în primul trimestru vei lua în jur de 500-700 g/lună.
- în al doilea trimestru vei lua aprox 200-400 g/săptămână
- în cel de-al treilea trimestru – 500 g/săptămână.
Care sunt componentele câștigului de greutate?
Greutatea totală castigată se împarte (aproape egal) între copil (inclusiv placenta, lichidul amniotic) și trupul tau (volum mărit de sânge, uter mărit, sâni mai mari). În mod normal, există și un stoc de grasime maternală, care este esențiala pentru susținerea vietii intrauterine și, ulterior, pentru alaptare. Așadar:
- Bebelus 3.3kg
- Placenta 600g
- Uterul marit 900g
- Sanii sunt mai grei cu 400g
- Sangele aduce in plus 1.2kg
- Lichid amniotic 900g
- Fluide in plus 300g
- Grasime si proteine suplimentare 2.2kg
La iesirea din spital, în cazul exemplului de mai sus, te vei intoarce acasa cu minim 7 kg mai putin decât la internare. Restul kg acumulate le vei elimina usor în urmatoarea perioada urmatoare (sănătos ar fi într-un interval de 1 an de zile), datorita efortului pe care îl efectuează corpul de a produce lapte în cantitate suficientă pentru noul membru al familiei și îndatoririlor la care mamica trebuie să raspundă prompt, zi și noapte, oră de oră. Nu uita că regimul de viață și alimentatiei sănătoase pe care l-ai respectat în timpul sarcinii trebuie să se continue și acum, când alaptezi.
Condiția ta fizică de ansamblu
Este important să urmezi recomandarile medicului, pentru că dacă acumulezi prea multe sau prea putine kg pot aparea complicatii. De asemenea, nu uita că pe perioada sarcinii, trebuie să primeze calitatea alimentelor și nu cantitatea. Când viitoarea mamica acumulează greutatea potrivită, sansele sunt în favoarea nașterii unui copil sanatos. Doctorul va estima numărul kg pe care trebuie să le iei in timpul sarcinii în funcție de greutatea și sănătatea ta dinaintea sarcinii.
Unele femei căștigă mult prea mult în greutate, deși mănâncă putin. În schimb, alte mamici sunt cunoscute pentru faptul ca au profitat de sarcină pentru a încălca orice regulă de a mânca sănătos. Aceasta nu este o idee tocmai bună, pentru că daca te îngrași prea mult:
- Se mărește presiunea asupra inimii, care deja lucrează în plus pentru a pompa volumul crescut de sânge.
- Exerciți presiune asupra încheieturilor, care sunt deja slabite și sensibile datorită hormonilor sarcinii.
- Vor aparea mult mai usor durerile de spate.
- Îți va fi mult mai greu să pierzi kg acumulate după nașterea copilului, iar acea greutate în plus poate provoca alte probleme serioase de sănătate.
Ceea ce este cu adevărat foarte important este ceea ce mănânci, nu cât mănânci. Trebuie să te asiguri tot timpul că mănânci sănătos, că astfel furnizezi corpului toți nutrienții de care are nevoie și energia necesară pentru a te putea susține pe tine și copilul din pântec.
Copilul are nevoie de proteine, glucide şi lipide pentru a creşte şi a se dezvolta iar acestea nu trebuie să-ți lisească din alimentaţe. Însă toate trebuiesc dozate echilibrat. Ceea ce mai este de reținut este faptul că pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină va trebui să urmezi o dietă mai bogată în calorii, numărul lor crescând cu până la 100 pe zi în primele luni de sarcină și aproximativ 200-250 pe zi în ultimele luni.
În mod normal rația zilnică de calorii ar trebui să se situeze în intervalul 1800-2000 de calorii pe zi în timpul sarcinii. În cazul în care ai o sarcină gemelară, numărul de calorii zilnice va crește și mai mult, în funcție de indicațiile medicului.
Sursa- https://www.mamica.ro/ , https://www.totuldespremame.ro/
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?