Cum afectează Covid-19 femeile însărcinate? Medic:“Există riscul infectării fătului după naștere dacă mama nu va respecta măsurile de profilaxie”

Sarcina și covid-19

Femeile însărcinate trec prin multe transformări pe toată perioada sarcinii. Provocările nu sunt puține, cu atât mai mult acum, în plină pandemie. Cât de periculos este virusul Sars Cov 2 pentru mamă și copil și dacă acesta se transmite de la mamă la făt, am discutat cu Victoria Voloceai, medic obstetrician-ginecolog, scrie jurnal.md

Sunt femeile însărcinate mai predispuse la infecția cu COVID-19?

“Datele literaturii de specialitate (CDC, SUA) până la moment nu oferă concluzii clare  referitor la  susceptibilitatea femeilor însărcinate la COVID-19. Totuși ținând cont de faptul că acestea trec prin modificari imunologice și fiziologice care le pot face mai vulnerabile la infecțiile respiratorii virale, există probabilitatea ca ele să fie mai expuse inclusiv la COVID-19”, a spus Victoria Voloceai, medic obstetrician-ginecolog.

Care sunt simptomele unei gravide infectate cu COVID-19 și cum ar trebui să procedeze?

  • “Dacă aveți simptome de răceala (febră, frisoane, tuse, durei de cap, durere în gât, secreții nazale, dificultăți de respirație, slăbiciune generală, ați pierdut gustul sau mirosul) imediat contactați medicul de familie sau sunați 112.
  • Dacă ați fost în contact cu persoana care manifestă simptomele COVID-19 izolați-vă și înștiințați medicul de familie pentru o monitorizare zilnică.
  • Hidratati-vă (consumați cît mai multe lichide – apă plată sau ceai) zilnic.
  • Monitorizați valorile temperaturii la ambele mîini de 3 ori pe zi, în cazurile în care dispuneți de pulsoximetru, saturația cu O2.
  • Evitați automedicația – orice tratament trebuie să fie concordat doar cu medicul de familie”, a mai adăugat medicul.

  Femeile însărcinate infectate cu COVID-19 au un risc crescut de complicații în sarcină?

  “Până la moment nu dispunem de date privind posibilele complicații la femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fatului au fost observate în cazuri de infecție cu alte coronavirusuri (SARS-CoV si MERS-CoV). Febra înaltă în timpul primului trimestru de sarcină se asociază cu riscul sporit de dezvoltare a anumitor malformații congenitale”, susține medicul.

  Gravidele infectate cu COVID-19 transmit virusul la făt sau la nou-născut?

  “Rămâne încă necunoscută informația că o femeie însărcinată și diagnosticată cu COVID-19 ar putea transmite virusul fătului sau nou-născutului pe cale verticală (înainte, în timpul sau după naștere).

Totusi, în cazurile puțin numeroase de nou-născuți din mame cu COVID-19, niciunul dintre aceștia nu a fost testat pozitiv la virusul care determină COVID-19. Virusul nu a fost depistat în mostre de fluid amniotic sau în laptele matern. Există însă riscul infectării fătului după naștere dacă mama nu va respecta aceleași măsuri de profilaxie. Deja constatăm date care confirmă transmiterea imunoglobulinelor G prin laptele matern”, a spus medicul a spus Victoria Voloceai.

Unde și cum sunt tratate femeile însărcinate diagnosticate cu Covid-19?

  “Conform Ordiului MS toate pacientele gravide ar trebui să fie spitalizate, iar tratamentul este conform protocolului national COVID-19”, a mai adăugat Victoria.

Femeile însărcinate trebuie să respecte aceleași măsuri de protecție ca toți ceilalți pentru a evita infecția cu COVID-19.

   “Până ajunge și populația Republicii Moldova să beneficieze de vaccinare, femeile însărcinate ar trebui să respecte aceleași măsuri generale de prevenție:

  • Igiena mîinilor – cu apă și săpun, dacă nu dispuneți la moment de apă, puteți folosi dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool.
  • Utilizați masca corect (să acopere gura și nasul), pe care o schimbați cît mai frecvent posibil. Masca ar trebui să fie una medicală. Este demonstrat faptul că măstile din țesături nu vă protejează de COVID-19.
  • Evitați să atingeți ochii, nasul și gura dacă nu aveți mâinile curate.
  • Respectați distanța fizică de 1 metru în comunicarea cu alte persoane. Nu uitați că fiecare dintre noi reprezintă un potențial COVID-19 infectat.
  • Evitați locurilor publice, aglomerațiilor de oameni, transportul public”, susține medicul.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6