Alimentația pacienților infectați cu COVID-19. Cristina Cerevatenco, medic nutriționist: “Pe parcursul tratamentului va fi esențial să ne orientăm spre surse bune de vitamina A, D, C, E “

Cunoaștem cu toții că, alimentația joacă un rol esențial în vindecarea pacienților bolnavi. Acest lucru  îi vizează și pe cei diagnosticați cu COVID-19. Pentru că organismul luptă cu infecția, iar consumul energetic este foarte mare, specialiștii recomandă mai multe mese pe zi și hidratare eficientă. Medicul nutriționist Cristina Cerevatenco susține că, pe parcursul tratamentului anti Covid este esențial să ne orientăm spre surse bune de vitamina A, D, C, E, zinc, seleniu – care sunt susținători activi ai sistemului imunitar.

În perioada tratamentului împotriva COVID corpul duce o luptă crâncenă, iar pentru o victorie mai rapidă se recomandă să dăm o mână de ajutor imunității inclusiv prin alimentație. Vom avea următoarele obiective:

  • Hidratare eficientă;
  • Aport crescut de proteine calitative;
  • Surse naturale de antioxidanți și minerale implicate în procesele de răspuns imun;
  • Susținerea sistemului cardiovascular;
  • Scăderea încărcăturii toxice a ficatului și rinichilor;
  • Odihnă.

Hidratare eficientă

„Apa este prezentă în proporție de 70 % în corpul uman și, pe bună dreptate, putem afirma că fără apă nu se va schimba nimic în corpul nostru în sensul pozitiv. Aceasta asigură transportul nutrienților către celule, permite schimbului de substanțe să aibă loc cu eliminarea produșilor metabolici din celule. Apa este prezentă în proporții considerabile și în sucurile digestive. Deci, fără nu putem să ne bucurăm nici de o digestie bună, dar nici de o imunitate pe care ne putem baza”, a spus Cristina Cerevatenco.

Evitați băuturile carbogazoase, sucurile din comerț, cafeaua, ceaiul tare.

Sucurile proaspăt stoarse sunt o formă foarte eficientă de hidratare și remineralizare a corpului, ceea ce este foarte binevenit în această perioadă. Aveți grijă să folosiți mai multe legume și frunze în defavoarea fructelor atunci când pregătiți sucurile. Fructoza primită în cantități mari din sucurile de fructe va îngreuna funcționarea ficatului și va crește riscul de acutizare a inflamației”, a mai spus Cristina Cerevatenco.

Celulele imunitare sunt formate din proteine, aminoacizi. Iar, funcționarea acestora va depinde direct proporțional de consumul de proteine și de eficiența cu care le asimilăm.

Surse bune de proteine sunt carnea de pasăre, peștele, ouăle, brânzeturile. Varianta proteinei de origine animală se asimilează cel mai bine, așa că aceste alimente ar trebui să prezinte ponderea cea mai mare în dieta noastră.

Dacă e să vorbim despre sursele de proteine de origine vegetală, sunt și ele foarte sănătoase. Însă au grad mai scăzut de asimilare și este foarte important să facem combinații de alimente ce se completează reciproc din punct de vedere nutrițional. De exemplu, leguminoasele (fasole, linte, năut, mazăre galbenă) au nevoie să fie consumate împreună cu cereale pentru a putea asigură împreună  tot ”pachetul” de aminoacizi necesari corpului nostru”, susține nutriționista.

Surse naturale de antioxidanți și minerale implicate în procesele de răspuns imun

„Inflamația este un proces ce are loc în țesuturile noastre pe durata interacțiunii cu o infecție. Gradul de manifestare a inflamației depinde de cât de ”pline” sunt rezervele corpului cu minerale, vitamine, enzime, antioxidanți care vor lucra activ la regenerarea țesuturilor afectate de inflamație.

Astfel că pe parcursul tratamentului anti Covid va fi esențial să ne orientăm spre surse bune de vitamina A, D, C, E, zinc, seleniu – susținători activi ai sistemului imunitar. Vitamina A o putem lua din fructe și legume de culoare verde închis sau orange (morcov, portocale, spanac, cartofi dulci, dovleac)”, a mai adăugat nutriționista, Cristina Cerevatenco.

Organismul este foarte solicitat în perioada în care virusul se afla în celule şi acaparează organele interne, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar este destul de slăbit.

„Plimbările la soare vor juca un rol important în asigurarea dozei zilnice de vitamina D, având grijă să avem expusă în bătaia razelor de soare o suprafață cât mai mare a pielii, în special din regiunea gâtului și pieptului. Pe durata tratamentului ar fi bine să ne orientăm și să luăm și un supliment precum este grăsimea de pește. Vitamina E o primim din germenii de grâu, nuci, semințe crude, uleiurile presate la rece, linte. Fructele de mare, semințele de cânepă și cele de dovleac, migdalele, alunele de pădure sunt surse importante de zinc”, a mai adăugat Cristina Cerevatenco.

Nutriționista susține că, sistemul cardiovascular are mult de suferit de pe urma infecției cu Covid. De aceea, pe lângă hidratare este important să asigurăm mineralele implicate în menținerea echilibrului hidrosalin, dar și cele cu efect antiinflamator.

 „Se recomandă să facem activitate fizică ușoară, exerciții respiratorii. De mare ajutor pentru sistemul cardiovascular sunt grăsimile omega-3 ce le putem lua din nuci, semințe crude, ulei presat la rece din semințe de in, susan, cânepă, peștele gras. Magneziul joacă un rol important în eliminarea spasmelor atât la nivel muscular, dar și a vaselor sanguine. Avem grijă să ne luăm și necesarul din legume și frunze verzi, migdale, banane, boabe se soia, ciocolata neagră”, menționează nutriționista.

Scăderea încărcăturii toxice a ficatului și rinichilor

„Ficatul este implicat activ în producerea enzimelor cu efect antiinflamator. Acesta va avea nevoie să fie solicitat mai puțin pe partea de neutralizare a produșilor metabolici (detoxifiere) pentru a-și putea concentra la maxim energia spre neutralizarea inflamației. Nu se recomandă consumul de alimente cu un conținut crescut de zahăr, fructoză, prăjelile, carnea grasă, alcoolul și să se evite obiceiurile nesănătoase precum fumatul”, susține nutriționista.

În timpul somnului corpul își folosește energia pentru repararea țesuturilor, iar odihna este binevenită și recomandată atunci când suntem infectați cu Covid-19 și parcursul tratamentului anti Covid.

„De asemenea, va fi disponibilă și energia ce se cheltuie pentru procesele de digestie. Este bine să reținem că cu cât mai devreme vom merge la somn, cu atât acesta va avea un efect de însănătoșire mai puternic. Asta deoarece vom beneficia de o doză crescută de hormon somatotrop – hormonul implicat activ în regenerarea celulară.

Somnul reglează și nivelul cortozolului în sânge. Imunitatea sade drastic atunci când suntem stresați. Așa că, liniștea interioară va trebui pusă pe primul loc în această perioadă. Amânăm rezolvarea problemelor solicitante și ne oferim o perioadă de pauză. Rezultatul va fi evident – durata tratamentului se va scurta cu mult dacă ne vom permite să ne odihnim îndeajuns”, a mai spus nutriționista.

Sursa jurnal.md

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6