Vorbirea întârziată la copii! Doina Adașan, logoped: „ Copilul nu trebuie încurajat să folosească un limbaj incorect sau neadecvat vârstei ”!

Mulți părinți se amuză pe faptul că, copiilor lor fiind la vârste mici schimonosesc unele cuvinte, nu reușesc să rostească anumite litere sau evită să vorbească. Dincolo de amuzament însă, problemele care apar în dezvoltarea limbajului la copii trebuie identificate din timp și tratate de specialiști. Cât de importantă este implicarea părinților în tot acest proces, când este cazul să se îngrijoreze dar și cum decurge o ședință la logoped, aflăm de la Doina Adașan.

„Apariția tulburărilor de limbaj poate fi determinate de acțiunea unor procese complexe din perioada prenatală (dezvoltarea intrauterină), din timpul nașterii sau din perioada postnatală (după naștere). Cauzele care pot acționa în perioada prenatală sunt: bolile infecțioase ale gravidei, sarcina toxică cu vărsături și lesinuri dese, Rh incompatibil între mamă și făt, carențele nutritive, intoxicațiile și infecțiile, traumele mamei (căzături, lovituri în abdomen) care lezează organismul fătului.

Cauzele tulburărilor de limbaj sunt de natură organică atunci când copilul suferă de: traumatisme mecanice.

De origine funcțională atunci când există la copil afecțiuni ale zonei senzoriale și ale zonei motorii cu afectarea oricărei componente a pronunției.

Cauzele psiho-sociale ale tulburărilor de limbaj sunt multiple. Dintre ele se pot enumera condițiile de mediu și de educație nefavorabile dezvoltării psihice normale a copilului, cum ar fi: dizarmonie în cadrul familiei, conflicte între părinți, conflicte între ceilalți membri ai familiei, violența verbală, lipsa de preocupare a părinților față de copil sau chiar analfabetismul”, a spus Doina Adașan.

La vârsta de doi ani copilul are deja un vocabular de 50 până la 100 de cuvinte, foloseşte propoziţii scurte, cu două sau trei cuvinte. În jurul vârstei de 4 ani, este capabil să pună întrebări şi să folosească propoziţii din 3 până la 6 cuvinte. Specialiștii susțin că este cazul ca părinții să se îngrijoreze în momentul în care în jurul vârstei de 2-3 ani micuţul repetă întrebările în loc să răspundă la ele sau nu rostește nici un cuvânt. Acest comportament poate fi un semn timpuriu al unei întârzieri în dezvoltarea socială sau a limbajului.

Dacă e să vorbim despre vârsta la care ar trebui să mergem la o consultație a logopedului, trebuie să menționez că în momentul când părintele este îngrijorat despre modul cum evoluează dezvoltarea limbajului la copil ar fi recomandabil să facă o consultație. Este greșită ideea că va trece și de la sine, seamănă cu tata sau cu mama, este încă mic. Și nu uităm – fiecare copil își are ritmul său de dezvoltare, dacă al meu a început a vorbi mai târziu văd în anamneză care sunt cauzele, analizez mediul unde crește, dacă sunt frați și surori mai mari, timpul care îl petrec cu el și cât de calitativ este acesta pentru copil. Prin noțiunea de calitativ, vreau să menționez timpul petrecut vorbind și cooperând cu micuțul”, a mai adăugat logopedul.

Dacă defectul este ignorat, în timp, se automatizează deprinderea de pronunție incorectă și defectuoasă și este complicat atât pentru copil cât și pentru părinte, susține logopedul.

Obținerea unei pronunții corecte a unui sunet, este urmat de topica cuvintelor în propoziție și alte structuri gramaticale, care, însușite greșit inițial ar putea cauza probleme copilului. Copilul se poate inhibă, izolându-se, astfel evitând tachinările semenilor și obiecțiile adulților. Pe termen lung aceste perioade de izolare pot afecta personalitatea copilului și pot influența acțiunile adolescentului, faptele tânărului”, menționează Doina Adașan.

Doina Adașan precizează că rezultatul, timpul petrecut pentru ameliorarea problemelor de vorbire depinde atât de motivaţia copilului cât și de implicarea părinţilor.

Metoda de educație aplicată copilului este foarte importantă și poate cauza apariția unei tulburări de limbaj. Copilul mic nu trebuie încurajat să folosească un limbaj incorect sau neadecvat vârstei, pentru a amuza musafirii sau alte persoane, sau să imite persoane și personaje animate care au o vorbire deficitară. De asemenea, nu trebuie forțat să învețe o limbă străina înainte de a-și forma deprinderile de a vorbi în limba sa maternă (bilingvismul   timpuriu).

Modul în care se vorbește cu copilul este foarte important în dezvoltarea limbajului. Cu copilul trebuie vorbit calm, liniștit, cu un ton lipsit de nervozitate și plin de afecțiune. Comunicarea trebuie să stimuleze și să solicite verbal copilul. De aceea, părinții care nu vor comunica suficient cu copiii lor, din lipsă de timp, pot avea surpriza ca mai târziu copilul lor să sufere de o tulburare de limbaj. Recomandări pentru părinți:

  • Abordarea unei exprimări clare și corecte.
  • Formularea propozițiilor simple, redate cu intonație și expresivitate.
  • Crearea unui mediu cald și liniștit
  • Restricționarea timpului petrecut în fața gadjeturilor
  • Implicarea celui mic în treburile casnice și în luarea deciziilor
  • Provocarea copilului la discuții contradictorii și dialoguri constructive”, a mai adăugat specialistul.

Un logoped va putea să stabilească un diagnostic şi să decidă de la ce vârstă va fi utilă o terapie a vorbirii pentru copil.

Contactul psiho-emoțional pozitiv cu cel mic este unul din factorii esențiali în organizarea și desfășurarea activităților logopedice. Atunci când părintele face o programare pentru o eventuală întâlnire, este rugat să povestească lucruri frumoase despre ce urmează să facă copilul la activitate. La rândul meu, am și eu câteva indicii despre copil, și încerc să-mi construiesc  astfel  activitatea încât să îl fac să se îndrăgostească de exercițiile noastre, ca să evit monotonia și plictiseala. Pregătesc materiale didactice interesante pentru copil, mă gândesc cum a-și putea să îl motivez pe cel mic ca să dorească să facă exercițiile de care am eu nevoie ( modific intonația vocii, schimbăm poziția de lucru – pe scăunel, așezați pe covoraș, în picioare, sunt interesantă și mereu cu zâmbetul pe buze)”, susține Doina Adașan.

Între copil și logoped trebuie să existe o prietenie bazată pe încredere

Uneori  sunt suficiente o foaie și un pix – cu ajutorul acestora vom desena ce ne dorim – De exemplu: un ursuleț alcătuit din cerculețe și arbori, flori , iarbă, soare, cer. După ce relatăm ce am reușit să desenăm, construim o bărcuță sau un avion și trimitem dorințele noastre spre cer. De la salut și până la momentul de luat rămas bun, între copil și logoped trebuie să existe o conexiune pozitivă, o prietenie bazată pe încredere și bună dispoziție.  Dialogul trebuie construit de la egal la egal, din start să fie punctuate niște reguli , valorificând potențialul și personalitatea copilului.

Metodele de lucru în logopedie sunt diverse- Prezența materialului  didactic viu ilustrat. Materiale din natură pentru dezvoltarea motoricii fine.  Dialogul, interviul, conversația, povestirea  sunt metode ce împletesc abilitățile verbale cu cele creative. Sunt recomandate metodele interactive: Poezie însoțită de mișcări; Compunerea diferitor ritmuri  ( cu ajutorul pălmuțelor, piciorușelor, a lingurilor); Sărituri și onomatopee, exclamații”, a mai spus logopedul.

Rezultatele vor fi mult mai frumoase și mai rapide doar în cazul în care părintele va avea încredere în copil și în profesionalismul logopedului, menționează Doina Adașan.

„Părintele în tandemul specialist – copil este ghidul cel mai important. Cele mai  valoroase informații despre copil, desigur, sunt expuse de părinte. Părintele este  pilonul de încredere. Despre acest lucru trebuie să cunoască ambii participanți – copilul și logopedul. Absolut necesar este și încurajarea părinților din partea specialistului. Un părinte liniștit și informat poate analiza rațional pașii ce urmează să îi parcurgă, poate doza implicarea sa în activitatea copilului și poate observa progresele zilnice ale micuțului”, este de părere logopedul, Doina Adașan.

Sursa jurnal.md

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6