COVID -19 este acum un test de rezistență pentru toată lumea! Trecem printr-o situație critică și dură. Numărul cazurilor de coronavirus este în creștere, panica este la ordinea zilei, oamenii devin stresați. Dacă pentru unii, carantina este un prilej de a petrece mai mult timp cu familia, alții – stresați, se refugiază în mâncare. Nutriționista Victoria Ursu a oferit un interviu pentru revista Isecrete despre alimentația în această perioadă și a oferit sfaturi utile pentru a nu adăuga kilograme în plus.
Mâncarea este cea mai simplă metodă pentru a uita de stres. Când ne simțim copleșiți, pur și simplu întindem mâna spre „ceva bunișor” și ronțăim “cronic” aproape fără să ne dăm seama. Problema este că impulsul de a folosi alimentele pe post de “calmant” pentru stres poate duce, în timp, la kilograme în plus.
Cum facem față episoadelor de mâncat emoțional?
Episoadele de mâncat emoțional pot fi distinse foarte ușor de cele fiziologice.
Sunt spontane, se manifestă chiar și după ce am mâncat destul de consistent, țin de satisfacerea poftelor concrete (de ciocolată sau bomboane, de înghețată sau făinoase, picant, sărat, crocant ș.a.). De cele mai multe ori, episoadele de mâncat emoțional generează frustrări, demoralizări și dorința de a slăbi.
În perioada carantinei mulți vor încerca să-și redobândească echilibrul afectiv cu ajutorul mâncării, chiar şi atunci când nu apare senzaţia de foame, devenind apoi copleşiţi de sentimente de vinovăţie sau regret. Cum ne autodisciplinăm?
O alimentație disciplinată. Nu neapărat la ore fixe, dar în intervale similare de timp, astfel încât în fiecare zi să avem trei mese principale bogate în proteine, lipide și carbohidrați (cu 1-2 gustări opționale).
Chiar dacă avem tot timpul din lume, în carantină e nevoie să fim autodisciplinați. De altfel, dezorganizarea: somnul până la prânz, mâncatul haotic, lipsa ocupațiilor vor crea dezordine și în minte. În loc să ne apărăm și fortificăm imunitatea, ne vom îngrășa și deveni vulnerabili în fața virusului.
Alimentația copiilor în această perioadă -ce ar trebui să conțină neapărat ?
Alimente proaspete, mese diversificate și la timp, controlul dulciurilor. Nu-i impunem să mănânce totul din farfurie pentru că probabil nu au cheltuieli energetice atât de mari precum în afara casei.
Acum e timpul potrivit să-i învățăm lucruri noi: să-și îngrijească camerele, să-și spele corect mâinile, să-și prepare dejunul sau alte lucruri utile prin bucătărie.
Ieri de exemplu, fiica mea de 9 ani a învățat să prepare sarmale. Azi facem mămăligă. Încântată de tot.
În goana după provizii cu siguranță nu toți verifică data de valabilitate, conținutul ingredientelor – ce sfaturi ați putea dvs. să ne oferiți?
Să studieze eticheta și să atragă atenția la ”curățenia ei”. Asta înseamnă ingrediente puține și clare, înțelese, termeni cât mai mici de valabilitate (comparăm cu valabilitatea produselor pe care le-am găti acasă la noi). Chiar dacă e carantină și probabil vor lipsi multe produse prin magazine, nu e vreun temei să cumpărăm tot ce găsim la raft.
Dacă tot vorbim de alimente pentru copii. În prezent găsim produse lactate precum brânză, lapte, iaurt ș.a. cu un termen de valabilitate de câteva luni. Cât de bune sunt aceste produse pentru cei mici?
Mai bine nu le cumpărați. Există producători autohtoni care ne asigură în mod constant cu produse lactate proaspete. Dvs vorbiți probabil despre produsele în mare parte importate. Acolo da, poți găsi brânză de vaci cu termen de valabilitate 30 zile ș.a. produse cu termen și mai mare.
Câteva recomandări pentru a nu ne îngrășa pe perioada carantinei?
Da, kilogrmele s-ar putea adăuga în această perioadă. Deja au început să-mi scrie femei pe paginile de nutriție.
Dacă e pe scurt, atunci ar fi bine să continuăm să facem mișcare cum ar fi alergatul sau exercițiile de tip aerobic cu elemente de forță (în special dacă am fost activi frecventând sălile de sport), să respectăm mesele zilei, să avem grijă la porțiile dulciurilor, a mai adăugat Victoria.
În contextul prelungirii carantinei cu încă 60 de zile, sfaturile dvs sunt cu siguranță utile. Mulțumim pentru interviul acordat și vom mai reveni, cu siguranță, la acest subiect.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?