div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Un băiat de 5 ani a fost mușcat de psihologul unui centru de reabilitare. “ Este o metodă ce a avut succes în cazul altor copii!

Silvia Gamurari, bunica unui copil diagnosticat cu retard psiho-verbal, a scris o postare pe rețelele de socializare prin care se arată indignată de metoda folosită de un psiholog. Potrivit femeii, Lucian de 5 ani care frecventează un centru de reabilitare din Chișinău ar fi fost mușcat de specialist intenționat. Scopul fiind de a-i demonstra micuțului că, nu este bine să facă acest lucru și că, provoacă durere altor copii care frecventează acest centru, scrie jurnal.md

La data de 12.03.2021 am luat copilul de la centru, educatoarea mi-a zis că, dacă observ ceva semne pe corp să fiu la curentă căci a fost la terapie cu psihologul. Când am depistat semnele de mușcătură de om matur pe corp am luat legătura imediat cu doamna. Psihologul, mi-a zis că,  a făcut terapie în așa mod cu el, am dat întrebare dacă există așa terapie să mușcați copilul de ambele mâini? Și dna Elena mia zis:” da, există așa terapie. Pozele sunt făcute în a 5 -a zi după mușcături, dar vă dați seama ce a fost în prima zi de și ce durere a tras copilul meu? ”, a scris femeia.

În același timp, administrația centrului vine cu câteva precizări. Din spusele directoarei Elena Saviuc, băiatul este foarte violent, mușcă alți copii din grupă și împinge specialiștii de acolo.

„Când îi spuneai NU, el începea să lovească în podea și are piciorușele pline de vânătăi. Mușca copiii, iar psihologul ca să-l sesizeze a apelat la această metodă. El putea să lovească specialistul, asta poate confirma logopedul,  kinetoterapeutul și alții. Copilul prezenta niște momente de agresivitate și prezintă până în ziua de astăzi.

Din cauza bolii copilul nu înțelege durerea, iar din motiv că acesta a fost îmbrăcat în scurtă în acea zi, doamna psiholog spune că, singura ei greșeală a fost că nu l-a dezbrăcat să îl muște ușor pe mânuță. Am încercat să îi explicăm că, doare și este urât să faci chestia asta. Acest gen de terapii întotdeauna se fac cu martori. Nu am avut scopul de a supăra băiatul, pentru un copil normatipic este suficient un alt copil care plânge. Și apare empatia din natură, susține directoarea centrului.

Chiar dacă, bunica a fost anunțată de comportamentul copilului și i s-a solicitat prezența pentru a discuta cu specialiștii cum se va proceda mai departe, aceasta mereu a găsit scuze pentru a nu interveni. Chiar și în ziua în care a fost prevenită de metoda aplicată lui Lucian.

„Vineri seara a fost anunțată bunica când l-a luat, i s-a explicat că a fost făcută o terapie ;i am rugat-o să rămână pentru a discuta.  Dneai a zis că este ocupată și nu poate. Marți după grădiniță, copilul s-a dat la expertiză deoarece vânătăile erau deja negre. Bunica nu a venit la întrevedere după terapie. Cu toate că, de nenumărate ori am chemat-o. Până acum nu am avut cazuri similare și nici dna Silvia nu a avut alte pretenții, ne-a spus directoarea centrului.

“Noi avem acordul de utiliza acest tip de terapie”

„Este un program de autor, intervenim așa și avem succes. Am făcut astfel de terapii foarte rar dar, dacă copilul mușca pe alții, iar tu ușor înapoi îl mușcai nu până la sânge. el înțelegea astfel și nu mai făcea asemenea lucruri. Noi am intervenit și prin jocuri, am încercat ca să-și ceară scuze de la copiii pe care anterior îi mușcase dar fără rezultat.

Când a venit la vârsta de 3 ani la noi el nu știa cum să se comporte cu copiii, a fost mai întâi în grupa separată, abea acum e în grupa integrată unde sunt și copii sănătoși. Acum a început să participe la diferite jocuri, la scris, aici a învățat a colora, momente de socializare etc. În cazul lui Lucian, în acești 2 ani au fost făcute mai multe terapii comportamentale, iar până acum a avut succes la multe. Terapia prin mușcătură e prima dată când o aplicăm în cazul lui, dar am explicat de ce s-a intervenit, susține directoarea centrului.

Am discutat și cu câțiva părinți, a căror copii frecventează acest centru. Din spusele lor, aici activează specialiști cu experiență, iar ei nu văd o problemă în terapia utilizată de către psiholog.

În cazul copilului meu a fost folosită o terapie comportamentală.El  sărea la bătaie la educatoare, iar aceasta l-a strâns în brațe. După aceasta a avut două zgârâieturi, însă după aceasta el a încetat să fie agresiv. Frecventăm acest centru de mai bine de un jumătate, acum are 4 ani. Specialiștii de la centru înainte de a face o terapie ei ne sună și ne previne, ce propuneri au de a face, dacă dăm noi acordul pentru  a rezolva problema.

Ce ține de această terapie pe care a folosit-o psihologul în cazul băiatului Lucian dacă aș ști că, dă roade și ne-ar ajuta copilul, dădeam acordul.

Oamenii se dau cu părerea dar, ei nu știu că, copiii cu dereglări mentale ei nu aud, ei simt. El prin atingeri înțelege. E unicul centru care se implică cu trup și suflet ca să fie rezultate”, ne-a declarat Tatiana.

„Sunt de acord cu această terapie, deoarece alți copii de la centru au succese” susține altă mămică

Noi frecventăm acest centru de 2 ani jumătate, cum ni s-a pus diagnoza băiatului în România, autism. La mine el tot mușca dar destul de repede s-a reglat situația, cred că în 2-3 luni de terapie. Era un copil non-verbal când am ajuns la acest centru. Acum vorbește mai bine, tot succesul pe care l-am obținut e datorită pedagogilor de acolo. Avem un grup cu părinții unde ne mai scriem și toți sunt mulțumiți de atitudinea colectivului de la acest centru.

Și, da eu aș fi fost de acord cu această terapie dacă era să se aplice în cazul copilului meu dacă știam că, va avea succese”, susține o altă mămică Natalia.

În același timp, Svetlana Gorea psiholog și doctor în științe pedagogice ne-a declarat că, ceea ce a făcut specialistul copilului este strigător la cer.

 „Cazul dat este unul ieșit din toate limitele raționalului. Așa terapie prin mușcare nu există. Dificultatea este că, nu există o lege a psihologului, ca să poți interveni și pe plan profesional nu numai juridic.

Sunt diferite terapii, metode diverse care ajută la gestionarea comportamentului copilului. Și aici ar trebui urmați câțiva pași: identificarea cauzelor manifestărilor agresive la copil. 2.Excluderea factorului medical.

3. Prin metoda observației se urmărește comportamentul copilului în mediul social.

4. Se discută cu părinții si se stabilește un program de intervenții. Dacă sunt suspiciuni se propune pasul 2.

5. Se elaborează un program de consiliere și dezvoltare sau remediere. Aici sunt utilizate instrumente profesionale în funcție de starea copilului.

Este interzisă orice fel de violență și abuz”, a menționat Svetlana Gorea.

La examinarea medico-legală, s-a constat echimoze la nivelul brațelor care nu condiționează dereglarea sănătății, posibil în perioada de timp indicată.

Sursa jurnal.md

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6