Învățarea unei limbi străine nu trebuie să fie un motiv de stres nici pentru copil, nici pentru părinte. Dar memorarea cuvintelor noi dintr-o limbă străină, poate deveni un adevărat coșmar pentru copil, ceea ce se poate transforma într-un motiv de ceartă în familie. Credeți că e posibil de memorat 30 de cuvinte în 15 minute? Încercați câteva trucuri descrise atent de către magistrul în filologie Elena Vorotneac.
Începeți cu găsirea răspunsurilor la câteva întrebări ce vă vor ajuta să-l înțelegeți pe copil.
- De ce este greu să memorăm?
Creierul ne protejează de supraîncărcare și se eliberează în mod constant de informații inutile. Iată de ce micuţii de la 3 până la 6 ani au memorie pe termen scurt. Dacă nu vor repeta și nu vor folosi vocabularul nou în diverse împrejurări, acesta se uită. Trebuie să ştiţi că din tot ce învaţă, timp de o săptămână, copilul îşi va aminti maxim 20% din informaţii.
- Spaţiul copilului este confortabil pentru studiat?
Este foarte important să aerisiţi camera copilului, aceasta să fie ordonată, luminată corect, iar pe masă să fie toate lucrurile necesare: caiete, foi, cartonaşe, creioane etc. Copilului îi va fi greu să învețe în condiții lipsite de confort.
- Pentru ce memorăm informaţia?
Trebuie să-i explicăm copilului la ce îi va fi utilă informaţia acumulată. De exemplu, învăţăm tema nouă – The kitchen (engl. – bucătăria). Mergeţi la bucătărie cu copilul și numiți-l bucătarul-şef. Arătaţi-i fiecare element din bucătărie şi numiţi-l. Rugaţi copilul să repete. Când va înțelege unde va utiliza acest vocabular, va învăța mai ușor.
- Este destul de motivat copilul ca să înveţe?
De multe ori maturii vor să-și vadă propria reflecţie în copiii lor. Sau măcar aceștia să aibă ceea ce nu au avut ei în copilărie. Răspundeți sincer – copilul dorește să învețe sau dumneavoastră? Dacă veți înțelege că micuțul nu vrea să înveţe, atunci trebuie să căutați motive pentru motivare. De exemplu, explicaţi-i unde va utiliza materia studiată, la ce îi va folosi cunoaşterea unei limbi. Nu uitaţi să-l lăudaţi pentru fiecare progres și arătați-i că aveți încredere în el. Mulți copii nu cred în forțele proprii pentru că se tem de reacția semenilor. Este foarte important să le spunem: „Tu poţi”, „Tu ştii”, „Eu ştiu că tu cunoşti, hai să încercăm”. De asemenea, îi puteți povesti istorii motivaţionale. Orice copil vrea să înregistreze succese şi să-şi bucure părinţii, pur și simplu fiecare copil are motivele sale. Căutați-le!
Trucuri de învăţare
- Învăţarea prin joacă
„Hai să facem lecţiile!” – este expresia care îl îngrozeşte pe copil. Schimbați-o cu propunerea – „Hai să ne jucăm!”. De exemplu, la lecţia de engleză copilul a avut pentru acasă să înveţe tema „Domestic animals” (engl. – animalele domestice). Cu siguranţă, aveţi în casă jucării moi cu diverse animale domestice. Un joc interesant este să aranjăm animăluţele în faţa noastră, le arătăm pe rând și le numim în engleză; copilul repetă pronunţia după noi. După ce ne-am asigurat că pronunţia a fost asimilată, să înceapă distracţia! Dumneavoastră spuneţi, de exemplu cat (engl. – pisică), copilul va spune „miau” şi va arăta animăluţul din grămăjoară; dumneavoastră spuneţi cow (engl. – vacă), el va spun muuu, arătând spre văcuță. Apoi vă schimbaţi cu rolurile.
- Învăţarea prin jocul de rol
Cel mai greu le vine copiilor să memorizeze o poezie nouă. Până a începe învăţarea poeziei asigurați-vă că micuţul ştie traducerea fiecărui cuvânt și conţinutul întregului text. Doar după aceasta citiți poezia și rugați-l pe copil să repete.
Ca micuţul să nu se plictisească schimbăm mereu tonalitatea. Copilul repetă după noi şi gesturile şi tonalitatea vocii. Voce normală, în şoaptă, şi mai în şoaptă, încet de tot, cu toată vocea și apoi revenim la vocea obișnuită.
După ce această metodă ne plictiseşte (maxim 5 minute), treceți la alta – recitarea pe roluri. Copilul va alege în rolul cui vrea să fie: uriaş, furnică, robot, dinozaur, Spiderman, Rapunzel – orice. Este foarte distractiv să vorbeşti cu voce de pisicuţă, căţeluş sau de Batman. De regulă, cu așa metodă copiii învaţă o poezie scurtă în maxim 15 minute.
- Învăţarea mimico-gestuală
În timpul procesului de învățare este important să folosim mimica şi gesturile. De exemplu, învățați vocabularul la tema „The weather” (engl. – timpul de afară). Întrebați-l pe copil cum e timpul afară. Și-a amintit cuvântul? Arătați-i gestul, îndată își va aminti.
- Învăţarea prin cântec
Foarte eficientă este metoda învăţării prin cântec – transformă lecția în sărbătoare. Acum, unul din personajele favorite ai copiilor este Matt, un profesor de engleză din Londra amuzant şi foarte expresiv.
Încă un site pentru inspirație – https://www.dreamenglish.com/.
- Cartonaşele ascunse
În studierea limbii străine sunt foarte utile cartonașele cu imagini. Le puteți cumpăra din orice librărie sau copia de pe acest site. https://www.mes-english.com/flashcards/food.php?fbclid=IwAR1xb0cqyUZaub-h-ptZ4IaWTPUTo89eEzUSEQ_ZDFEymBAi5dRvuU4qOKk
De exemplu, aveți de studiat 30 de cuvinte a tema „Fruits” (engl.- fructele). Luați 30 de imagini cu denumirea fructelor. Aranjați cartonașele în 1-2 rânduri. Le numiți, iar copilul repetă după dumneavoastră. O vom face într-un tempo anume, atenţionându-l pe copil că trebuie să reţină fiecare imagine. După fiecare citire vom întoarce cu fața în jos câte o imagine (de regulă, sunt ascunse imaginile care se memorizează mai uşor). Când ajungem la cartonaşul ascuns, copilul va numi ce este în spatele lui. Repetăm până sunt ascunse toate imaginile. Această metodă ia puţin mai mult timp, dar îi ajută pe copii să reţină cuvintele pentru o durată îndelungată.
- Cartonaşele isteţe
Această metodă este foarte eficientă pentru că dezvoltă atenția la copil. Este foarte interactiv în instruirea unui singur copil, dar mult mai distractiv când sunt implicați frații, surorile sau prietenii.
Deci, cartonaşele care exprimă imagini pentru memorat sunt arătate pe rând copiilor. Ei repetă de 3 ori sub formă de melodie, după care le întoarcem cu faţa spre noi. Vom scoate câte un cartonaş la nimereală, îl arătăm şi îl ascundem foarte repede. Copilul va trebui să fie atent și să ghicească ce a fost în imagine. Se acceptă răspunsul în limba engleză. Cartonaşul se duce la copilul care a ghicit. Cine a câştigat mai multe cartonaşe devine învingător.
- Folosiţi util smartphone-ul
Noua generaţie este dependentă de telefoanele mobile. Atunci, hai să le folosim în mod util! De exemplu, filmaţi un interviu cu copilul. Sau încurajaţi-l să recite o poezie în faţa camerei. Dacă sunt doi copii, puneţi-i să recite pe roluri, după care urmăriţi filmulețul împreună. Fără implicarea Dumneavoastră copilul va înţelege unde a greşit. Avantajul filmărilor este că ele pot fi realizate până obținem versiunea cea mai reuşită.
Credem că v-am convins că temele pentru acasă pot fi uşor asimilate. Mai mult, aceste metode pot fi utilizate şi la alte discipline. Da, este nevoie de multă răbdare şi înţelegere, dar numai datorită jocului şi atitudinii pozitive veți reuşi să-l ajutați pe micuţ să se împace cu temele pentru acasă.
Redactor: Elena Vorotneac
Editor: Elena Țurcanu
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?