Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc la 14 ianuarie pe Sfântul Vasile. În satele din Republica Moldova, obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sau sărbătoarea Sfântului Vasile sunt păstrate cu sfinţenie. Astfel, pe 13 ianuarie, înainte să apună soarele, se puneau pe un platou, undeva în casă, 12 legume și fructe, care reprezentau bogăția pământului. De bază era fasolea, pe principiul că sunt multe boabe și atunci înseamnă că va fi un an nou cu mulți bani. Și varza era importantă: cu cât mai multe foi avea, cu atât mai multe rochițe noi va avea fata sau fetele din casă. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere, pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. S-a născut în Cezareea Capadochiei din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate. Iubitor de învăţătură, şi-a îmbogăţit cunoştinţele studiind în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică. Sfântul Vasile este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă lăcașele sfinte, aziluri şi spitale pentru săraci, o leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.
Sunt o serie de tradiții și obiceiuri în legătură cu această sărbătoare. Este bine să dai vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.
De Sfântul Vasile, copiii umblă cu sorcova din casă în casă, în special pe la cunoscuţi, urându-le viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. Tot în această zi, pe nemâncate, fiecare om trebuie să mânuiască de trei ori o unealta cu care lucrează, pentru spor la lucru în anul ce vine. „Semănatul”, „Plugușorul”, „Plugul cel Mare” și „Vasilică” sunt cele mai importante texte „magice” care se rostesc în prima zi a anului și au o valoare colectivă puternică.
Potrivit tradiţiei populare, dacă de Sfântul Vasile e ger mare şi pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce vine va fi bun şi vor avea loc multe cununii. Dacă ninge, va fi îmbelşugat, iar de este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi întregul an.
Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe față, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos tot anul. Fă tot posibilul să nu dormi de Sfântul Vasile, altfel rişti să fii leneş tot anul.
Superstițiile populare spun că la miezul nopții e bine să ții în mână fix ceea ce îți doreşti cel mai mult în anul ce vine. Pentru prosperitate, ține bani în mână. Pentru un an de veselie, ține un pahar de tărie.
Vrei dragoste? Atunci ține în mână un mănunchi de flori de vâsc. Potrivit unei alte superstiții din bătrâni, dacă de Sfântul Vasile noaptea e senină, vei avea un an bun. În Republica Moldova, aproximativ 65 de mii de bărbaţi sunt botezați Vasile, iar peste cinci mii de femei se numesc Vasilisa.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?