STUDIU: Vacanțele ne fac mai fericiți!

Concediul este perioada cea mai aşteptată din an. Mizăm pe el pentru a ne reîncărca bateriile după o perioadă lungă de muncă. De multe ori însă, acest lucru nu se întâmplă şi riscăm să rămânem cu frustrări. Cu toţii ne dorim să avem vacanţe şi concediii de vis, iar atunci când ne reîntoarcem la birou, pe lângă amintirile frumoase imortalizate, ne putem lăuda colegilor cu momentele nemaipomenite!

Se întâmplă însă, nu ne atingem scopurile şi ne întoarcem din concediu mai obosiţi şi mai nervoşi decât am plecat. Potrivit unui studiu realizat în SUA, în anul 2014, angajații și-au luat doar 51% din zilele libere, în timp ce 15% nu și-au luat nicio zi de concediu. Mulți au spus că erau îngrijorați să nu rămână în urmă cu munca, în timp ce alții doreau să piardă teren în fața competiției.

Cercetările arată faptul că vacanțele ar putea să crească productivitatea, acesta fiind un lucru benefic atât pentru locul de muncă, dar și dezvoltarea propriei cariere. Mai jos sunt prezentate câteva beneficii strict pentru a scoate în evidență cât de importante sunt concediile.

Vacanțele cresc productivitatea

Angajații care își iau vacanțe au un nivel scăzut de stres din cauza muncii și oboselii. Cercetătorii au scos în evidență faptul că, la nivel de companie, erau nivele mici de absențe din alte motive decât cele legate de sănătate după ce angajații au început să-și ia concediu. Astfel, după ce angajații ce și-au luat vacanță, vedeau sarcinile pe care trebuiau să le îndeplinească în job-ul lor ca fiind un efort mai mic, spre deosebire de cei care nu și-au luat vacanță.

Vacanțele ne fac mai fericiți

Într-adevăr, ar putea fi un beneficiu evident, însă tindem să uităm cu ușurință fețele noastre muncite când mergem în vacanță. Cercetările arată că după ce își iau vacanță, angajații sunt mai puțin stresați și tensionați, au șanse să fie într-o stare mai bună și să aibă nivele mai mari de energie.

Mai mult decât atât, oamenii care se întorc din vacanțe sunt mai satisfăcuți cu viețile lor în general când se întorc.

Vacanțele sunt bune pentru sănătatea angajaților

Stresul cronic pune tensiune pe corpul angajaților și îi predispune la riscul de a se îmbolnăvi. Deși există pentru toată lumea perioade de stres, este de asemenea important să se conștientizeze unde să se tragă linie și când e nevoie de concediu.

O vacanță oferă o șansă pentru corp să oprească sistemele de stres, pentru a se recupera și a se repara. Cercetările arată că oamenii care se află în vacanță se simt imediat mai sănătoși, nu se mai plâng atât de mult de dureri fizice și primesc o reducere a nivelului de colesterol.

Mai jos sunt câteva elemente enumerate de Constantin Cornea, psihoterapeut.

Primul element care poate naşte probleme şi frustrări ţine de motivaţia vacanţei. “Dacă motivele sunt de genul: să îmi încarc bateriile, să mă odihnesc, să mă distrez, iar vacanţa nu este concepută astfel încât să includă motivele enunţate, mă aleg cu frustrarea de a nu-mi atinge scopul. Dacă motivele sunt: să scap de serviciu, să am cu ce mă lăuda la colegi şi prieteni când mă întorc”, acestea se pot întoarce împotriva mea, dacă nu caut să văd motivele ascunse pentru care îmi doresc să fug de job sau să fiu în centrul atenţiei“.

Vacanţa nu va rezolva nici depresia prelungită

O altă sursă de probleme care poate strica vacanţa poate fi o relaţie de cuplu în care cei doi nu au preferinţe comune sau nu se străduiesc să își satisfacă reciproc aşteptările, riscul fiind acela de a apărea certuri şi nemulţumiri.

De asemenea, copiii reprezintă un capitol extrem de important care trebuie luat în calcul. “Nevoia copiilor este de joacă, iar vacanţa perfectă pentru ei constă în a avea parteneri de joacă. Plimbările lungi, peisajele nemaipomenite, mâncărurile alese şi discuţiile dintre adulţi sunt tot atâtea motive de frustrare pentru copii“, mai spune Constantin Cornea.

Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere bugetul alocat vacanţei. ”În cazul în care se fac eforturi prea mari pentru aceasta, atunci aşteptările vor fi foarte mari. Iar dezamăgirile pot apărea foarte uşor. Mai mult decât atât, la întoarcere, presiunea cheltuielilor de vacanţă se vor regăsi în celelalte acţiuni ducând la nemulţumire“, spune Cornea.


Cât priveşte diferenţa din punct de vedere psihologic între vacanţă şi concediu, aceasta este foarte simplă: „Atmosfera de vacanță o putem crea oricând: în timpul mesei de prânz, glumind sau delectându-ne cu feluri de mâncare deosebite, seri romantice, seri tematice, spectacole, filme, întâlniri cu prietenii, sporturi care se fac cu zâmbetul pe buze, hobby-ri etc.

Prin urmare, iată patru recomandări pentru cineva care vrea o vacanţă de vis:

  • 1. În primul rând, trebuie să şi-o permită financiar.
  • 2. Să nu nu uite că nu trebuie să meargă până la capătul pământului doar de dragul de a fi originali sau superiori.
  • 3. Să încerce să nu îşi chinuie copiii până în 4-5 ani sau chiar mai mult, cu drumuri lungi, doar de dragul de a spune că au petrecut vacanţa împreună cu întreaga familie. Pentru copii, scopul vacanţei este foarte simplu: să mai fie copii apropiaţi de vârsta lor, cu care să se poată juca în voie. Doar atât, să se joace.
  • 4. Să nu uite că vacanţa poate să fie în orice zi a săptămânii sau în orice weekend. Scopul principal al vacanţei este să aducă relaxare, zâmbete şi timp petrecut împreună cu cei dragi. Iar asta chiar se poate realiza oricând.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6