Sănătatea mintală a milioane de persoane, pusă în pericol de pandemia de coronavirus!

coronavirus

Sănătatea mintală a milioane de oameni este grav afectată de criza COVID-19, în contextul accentuării temerilor și stărilor de anxietate și al perturbării serviciilor medicale de specialitate.

Lipsa interacțiunilor sociale din cauza pandemiei a avut și are în continuare efecte profunde asupra sănătății mintale, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unei conferințe la Geneva.

Serviciile pentru sănătatea mintală, întrerupte sau oprite în 93% din țările din întreaga lume

Potrivit OMS, țările au raportat întreruperea pe scară largă a mai multor tipuri de servicii critice pentru sănătatea mintală:

  • Peste 60% au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate mintală pentru persoanele vulnerabile, inclusiv copii și adolescenți (72%), adulți vârstnici (70%) și femei care necesită servicii prenatale sau postnatale (61%).
  • 67% au constatat întreruperi ale consilierii și psihoterapiei; 65% pentru serviciile de reducere a automutilării; și 45% la tratamentul de întreținere pentru dependența de opioide.
  • Aproape o treime (35%) au raportat întreruperi la intervențiile de urgență, inclusiv cele pentru persoanele care se confruntă cu convulsii prelungite; sindroamele de sevraj severe ale consumului de substanțe și delirul, adesea un semn al unei afecțiuni medicale subiacente grave.
  • 30% au raportat întreruperi la accesul la medicamente pentru tulburări psihice, neurologice și de consum de substanțe.
  • Aproape trei sferturi au raportat perturbări, cel puțin parțiale, ale serviciilor de sănătate mintală la școală și la locul de muncă (78%, respectiv 75%).

Un nou val de anxietate, atacuri de panică și depresie

În condițiile în care aceste servicii au fost întrerupte sau oprite în 93% din țările din întreaga lume, în timp ce solicitarea pentru sănătate mintală este în continuă creștere, depreHUB atrage atenția asupra dimensiunii emoționale a pandemiei și necesității de finanțare a acțiunilor de sănătate mintală publică.

Dacă pe durata izolării, în helpline, cazurile de anxietate și atacuri de panică au crescut cu 38% față de perioada octombrie 2019-februarie 2020, ne așteptăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu un nou val de anxietate, atacuri de panică, depresie și decompensări psihice cauzate de expunerea prelungită la stres, afirmă psiholog Yolanda Crețescu, fondatoarea proiectului depreHUB și președintele Asociației Happy Minds.

Chiar și atunci când pandemia va fi sub control, durerea, anxietatea și depresia vor continua să afecteze oamenii și comunitățile.

De aceea, serviciile de asigurare a consilierii și suportului emoțional prin helpline sunt astăzi de o importanță vitală pentru comunitate, pentru categoriile de persoane cu boli mintale, precum și pentru cei aflați în prima linie în lupta cu coronavirus.

Să nu uităm că, fără suport emoțional imediat, acei oameni pentru care suferința devine mult prea mare și greu de suportat pot recurge la gesturi radicale, inclusiv la a-și pune capăt zilelor, adaugă psihologul.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6