Reguli care vă vor ajuta să educați un copil onest

Toți copiii mint. Dacă acest lucru se întâmplă rar, nu trebuie să vă alarmaţi. Dar dacă minciuna devine o obişnuinţă, trebuie să interveniți.

Atunci când abordaţi problema de ce copilul dumneavoastră minte, luaţi în considerare vârsta, circumstanțele și motivele minciunii dar și cât de des se manifestă acest comportament. De exemplu, mulți copii mai mici de 6 ani nu pot face o distincție clară între fantezie și realitate, iar „minciuna” poate fi o expresie a propriei imaginații. Totodată, un copil de 4 ani poate spune o minciună pentru a evita o problemă sau pentru a obține ceea ce-şi doreşte.

Reguli care vă pot ajuta să creşteţi un copil sincer

 • Faceți din a spune adevărul o tradiție/valoare a familiei

Toate familiile au un set de reguli şi valori. Faceţi din spunerea adevărului o valoare a familiei. Încurajați onestitatea şi discuțiile sincere, mai ales atunci când adevărul e greu de comunicat. Explicaţi-i copilului  despre daunele pe care le poate provoca minciuna şi motivele pentru care oamenii mint. Spuneţi-i celui mic că așteptați ca el să fie sincer cu dumneavoastră.

 • Fiţi model demn de urmat

Dacă vreți să modelați comportamentul copilul, înseamnă că trebuie să spuneți adevărul tot timpul. Copiii nu pot distinge minciunile de ordin social de alte minciuni. De exemplu, dacă ascundeți adevărul despre vârsta copilului pentru a câștiga anumite facilități, să ştiţi că, mai târziu, copilul va imita comportamentul dumneavoastră pentru a scăpa nu numai de angajamentele sociale, dar şi de cele ce ţin de familie.

 • Explicaţi-i copilului care este diferența dintre adevăr şi minciună

Până pe la vîrsta de 4 ani copilul nu va face distincţie clară dintre adevăr şi minciună, cu toate acestea, explicaţi-i de fiecare dată care e diferenţa. Copilul trebuie să ştie care sunt consecinţele minciunii şi ce păţesc oamenii care mint. Puteţi da exemplu jucăria preferată: „Cum te-ai simţi dacă aş spune că roboţelul tău îi aparţine colegului?” Puteţi apela la poveştile terapeutice pentru corectarea comportamentului.

Dacă îl surprindeţi pe copil că minte constant,  discutaţi cu el despre consecinţe. Explicați-i că adevărul oricum iese la suprafaţă, iar lipsa de sinceritate vă va face să îl credeți cu greu data viitoare, chiar și atunci când spune adevărul. Iar oamenii, de regulă, evită să aibă încredere în cei despre care se știe că spun minciuni.

Este foarte important să-l învățați pe copil cum să păstreze echilibrul între sinceritate și compasiune. Uneori, adevărul poate jigni sau întrista pe cineva. De exemplu, piciul dumneavoastră  trebuie să înțeleagă că nu e neapărat să-i spună prietenului său că nu-i place cum s-a îmbrăcat astăzi; chiar dacă în opinia sa acesta e un adevăr.  

 • Aflaţi care a fost motivul minciunii

Iată un top al motivelor de ce copiii mint:

 • imaginaţia bogată
 • teama de pedeapsă
 • dorinţa de a atrage atenţia
 • dorinţa de a obţine ceva
 • insatisfacţia sau conflicte (interne sau de familie)
 • necesitatea de fi lăudat, de a impresiona sau de a-şi ridica statutul faţă de fraţi sau prietenii
 • pentru a evita ceva ce nu vor să facă
 • dorința de a nu dezamăgi părinții atunci când așteptările sunt prea mari.

Anume după ce aţi determinat motivul minciunii puteți  face un plan de răspuns la situaţie.

Dacă copilul are o imaginaţie bogată, ajutați-l să facă distincţie  dintre imaginaţie şi realitate. Dezvoltați discuţia ajutându-l să înţeleagă care este diferenţa dintre a dori ceva şi a fi cu adevărat. Totuși, s-ar putea întâmpla că cel mic pur și simplu se joacă şi vă invită şi pe dumneavoastră în acest joc imaginar. Atâta timp cât toată lumea este conștientă că este un simplu joc de imaginaţie, nu este nicio problemă.

Dar dacă copilul minte pentru ca să impresioneze sau pentru a-şi da importanţă pentru că are o stimă de sine scăzută sau vrea să capteze atenția, va trebuie să discutaţi despre aceasta foarte serios. În aceste situații sunt recomandate activităţile de deprindere a noilor abilități sociale –  ele ajutând la sporirea stimei de sine.

Alteori, minciuna poate fi utilizată pentru ca cel mic să obţină ce vrea. Nu acceptaţi să fiţi manipulat. Spuneţi-i clar că ştiţi care este adevărul şi ce credeți în legătură cu asta. Dar, totodată, accentuaţi mai mult aprecierea responsabilităţii şi sincerității, decât învinuirea sau rușinarea copilului. Păstraţi tonul calm și empatic. Dacă sunteți furios, strigați sau amenințați, copilul dvs. va apela mereu la minciună pentru a se apăra.

 • Explicați-i copilului consecințele minciunii

Copilul trebuie să știe care vor fi consecințele dacă va încălca regulile de familie și va minți  în legătură cu aceasta. De exemplu, în această zi îi veți limita accesul la TV/computer. Amintiți-i că oricum ați fi aflat adevărul. Asigurați-vă că pedeapsa este adecvată și corectă. Dacă nu veți fi coerent, cel mic nu va ști cum să procedeze.

 • Ajutați-vă copilul să aibă încredere în dumneavoastră

Copilul trebuie să ştie că, indiferent de greşeala comisă, poate oricând să vorbească despre aceasta cu dumneavoastră. Puteţi face chiar și o înţelegere care să stipuleze clar care sunt privilegiile onestităţii.

Toți copiii mint ocazional, dar este foarte important să nu scăpaţi de sub control această tendinţă. Copilul trebuie să conștientizeze că adevărul este o manifestare a responsabilității personale, a încrederii și a grijii. Iar din momentul în care cel mic va ști că aşteptaţi de la el adevărul şi că îl veţi sprijini în această direcţie, în casa dumneavoastră va fi mai multă sinceritate.

Articol scris și redactat în colaborare cu magistrul în filologie Elena Vorotneac.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Familie

Psihologul Cezara Dilevschi: ”Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți”.

Atenţia acordată bebeluşului, grija permanentă şi aspectele noi de care cei doi părinţi trebuie să se ocupe schimbă în timp relaţia de cuplu.Treptat, dar sigur, legătura dintre părinţi trece la o altă etapă – o transformare firească şi benefică, dacă cei doi gestionează corect toate conflictele şi problemele de comunicare ce pot apărea în această perioadă.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6