div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Portocalele – recomandarea nutriționiștilor pentru sezonul rece

Portocale aromate și pline de vitamine – consumă-le zilnic, pentru că au numeroase beneficii pentru sănătate. Sărace în calorii, dar pline de nutrienţi, portocalele contribuie la întărirea imunității şi previn apariţia ridurilor. O singură portocală are în compoziţie nu mai puţin de 170 de substanţe fitochimice şi peste 60 de flavonoide, compuşi despre care studiile afirmă că au reale efecte antiinflamatoare şi antioxidante.

Află care sunt principalele beneficii ale consumului de portocale asupra sănătăţii şi frumuseţii, valorile lor nutriţionale şi categoriile de persoane care ar trebui să le evite!

Portocale: beneficii pentru sănătate

  • Reglează tensiunea arterială şi scad riscul de boli cardiovasculare

Potrivit American Heart Association, consumul zilnic de citrice, cum sunt portocalele, grepfrutul, mandarinele, clementinele etc., poate reduce cu 20% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor.

Este bine cunoscut faptul că reducerea cantităţii de sare ajută la reglarea tensiunii arteriale, însă ceea ce mulţi oameni nu ştiu este că aportul crescut de potasiu poate avea acelaşi efect benefic. Totodată, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arată că mai puţin de 2% din populaţia adultă respectă recomandarea de a consuma cel puţin 4700 mg de potasiu zilnic.

  • Posibile efecte anticancerigene

Un studiu publicat în revista ştiinţifică American Journal of Epidemiology concluzionează că un consum regulat de banane, portocale şi suc de portocale în primii doi ani de viaţă poate scădea riscul de apariţie a leucemiei.

Fiind o sursă bogată în vitamina C, un puternic antioxidant, portocalele ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conţinutul crescut de fibre din portocale este benefic şi în prevenirea cancerului colorectal.

  • Menţin inima sănătoasă

Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din compoziţia portocalelor sunt substanţe care contribuie la menţinerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătăţii inimii.

Potrivit unei cercetări, subiecţii care au consumat peste 4000 mg de potasiu zilnic au prezentat un risc cu 50% mai redus de a face boli de inimă. Totodată, aportul considerabil de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menţine sănătatea oaselor şi reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Beneficiile portocalelor pentru frumuseţe

  • Simulează producţia de colagen

Conţinutul crescut de vitamina C din portocale protejează pielea de efectul nociv al razelor soarelui şi al poluării, previne apariţia ridurilor şi îmbunătăţeşte textura pielii. Acest antioxidant joacă un rol esenţial în formarea colagenului, cel care asigură elasticitate pielii.

Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de colagen din ţesuturi scade, motiv pentru care pielea se usucă şi apar ridurile. Din acest motiv, este important să mănânci zilnic o portocală, bogată în acid citric şi vitamina C, un duo imbatabil împotriva îmbătrânirii pielii.

  • Previn apariţia acneei

Portocalele sunt fructe bogate în vitamina A, care previne răspândirea bacteriilor şi virusurilor în organism. De asemenea, această vitamină este des utilizată ca ingredient de bază în produsele cosmetice antiacneice, deoarece reduce inflamaţia şi, astfel, îmbunătăţeşte aspectul pielii.

Totodată, acidul citric are puternice efecte exfoliante, înlăturând cu succes celulele moarte de la suprafaţa pielii şi micşorând porii, prevenind astfel apariţia acneei.

  • Hidratează în profunzime pielea

Acidul citric este un compus-cheie în ameliorarea aspectului ridurilor şi catifelarea pielii. Se găseşte în toate citricele şi este utilizat inclusiv în produsele cosmetice exfoliante, deoarece curăţă bine, dar hidratează în acelaşi timp pielea.

  • Previn îmbătrânirea prematură a pielii

Datorită antioxidanţilor din compoziţie, portocalele te protejează de efectul nociv al soarelui, protejându-ţi pielea de diverse probleme şi prevenind totodată cancerul de piele. Potrivit medicilor de la Universitatea din Maryland, expunerea prelungită la soare poate reduce nivelul de vitamina A din organism, ceea ce poate duce la leziuni dermatologice.

Câte calorii are o portocală

O portocală de mărime medie (apriximativ 150 de grame) conţine 80 de calorii, 250 miligrame de potasiu, 19 grame de carbohidraţi şi 1 gram de proteine.

O singură portocală îţi asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din necesarul de vitamina A şi 6% din necesarul de calciu.

Portocalele sunt bogate în tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folaţi, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu şi cupru. De asemenea, portocalele au în compoziţie antioxidanţi puternici şi benefici pentru vedere, precum colina, zeaxantina şi carotenoizii (care au şi efecte anticancerigene, în special împotriva cancerului de prostată).

Consumul de portocale: contraindicaţii 

Persoanele care urmează tratament cu betablocante, medicamente indicate în cazul bolilor de inimă, trebuie să consume cu moderaţie citrice, deoarece pot manifesta o creştere a nivelului de potasiu în sânge.

Aceeaşi atenţionare este valabilă şi în cazul suferinzilor de boli renale, deoarece rinichii nu pot înlătura corespunzător excesul de potasiu, ceea ce poate duce la complicaţii severe.

De asemenea, consumul de portocale este contraindicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, deoarece poate înrăutăţi simptome precum arsurile la stomac şi regurgitaţia.

Sursa: csid.ro

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6