div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Orgoliul și gelozia pot distruge relația de cuplu

Unul dintre sentimentele care distrug armonia de cuplu este gelozia și orgoliul. Deseori înţeleasă ca dovadă a iubirii, gelozia ajunge să provoace adevărate drame. Cauzele pot fi descoperite în deficiențele de creștere căpătate în familia de origine, frustrările acumulate în fostele relații sau se pot naște din sfaturile toxice ale celor din jur – familie, prieteni, colegi, amici.

Cum putem depăși orgoliul în iubire pentru a avea o viață de cuplu liniștită?

În ceea ce privește orgoliul în iubire, ar trebui urmată o cură de detoxificare ce ar trebui să urmărească trei coordonate:

1) Ce mi s-a întâmplat în trecut? Unde, când și cum s-au născut traumele ce mă bântuie? Am cumva un complex de inferioritate ce îmi cauzează o inflație a propriul Eu, făcându-mă să mă manifest așa cum simt, mai mult decât așa cum merită cei din jurul meu? Care sunt filtrele prin care m-au făcut și încă mă fac să văd lumea greșit?

2) Ce fac greșit în prezent? Care sunt comportamentele greșite din acest moment, venite din frustrările trecutului? Trecând prin filtrul gândirii, cum ar trebui să mă comport pentru a demonstra că mi-am depășit frustrările?

3) Ce trebuie să schimb acum, pentru a avea un viitor fericit? Toate situațiile în care mă comport incorect pot fi reduse la câteva simple scheme cognitive. Odată ce le-am descoperit, le pot înlocui foarte ușor cu alte comportamente echitabile proiectându-mă în viitor.

  • În trecut mă comportam greșit atunci când mă enervam mult prea repede.
  • Am învățat o tehnică de relaxare ce îmi permite să ascult și să înțeleg mai bine ceea ce mi se transmite, de aceea nu mă mai enervez atât de ușor.
  • Situațiile în care mă enervam în trecut degeaba le pot proiecta acum în viitor fără nervi, ceea ce îmi demonstrează că, schimbând comportamentele prezentului, pot avea un viitor mai fericit.

Gelozia în cuplu – care sunt cauzele?

“Gelozia vine pur şi simplu din teama persoanei că nu are valoare de una singură. Cu cât persoana este mai puţin capabilă să-şi găsească ea însăşi protecţia necesară şi cu cât încrederea în sine este mai mică, cu atât creşte nesiguraţa, teama de abandon şi implicit apare gelozia, caracterizată prin nevoia puternică de a menţine partenerul cât mai aproape, pentru protejarea propriei porţii de afecţiune. Relaţia tradiţională oscilează între afecţiune şi dominare, din păcate, doi poli incompatibili pentru construirea unei relaţii reale. Cu alte cuvinte gelozia seamănă aparent foarte mult cu iubirea, dar este în realitate un frate vitreg malefic, cu caracteristici diametral opuse”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.     

Gelozia este utilizarea în mod deficitar a imaginaţiei, iar imaginaţia astfel pervertită creează senzaţia de realitate. Gelozia este un sentiment provocat de teama de a fi înşelat de persoana iubită. Este vorba, susţin specialiştii, de dorinţa persoanei de a fi iubită, de a reduce totul la propria persoană, nu de o dragoste în adevăratul sens al cuvântului.

“Atunci când se accentuează doar aspectul negativ, cuplul devine o închisoare, un loc al reprimării, iar partenerul de viaţă se transformă într-un inamic. Auzim mult prea des expresii de genul: Atunci când înseamnă „mă iubesc aşa cum sunt şi te iubesc aşa cum eşti“, putem vorbi cu adevărat de iubire, pentru că fidelitatea faţă de celălalt începe cu fidelitatea faţă de tine însuţi”, spune Laura Maria Cojocaru.  

Psihologii susţin că primele forme de gelozie pot apărea încă din copilărie şi pot fi cauzate de dragostea exagerată a copilului pentru unul dintre părinţi, sau de apariţia unui frate/soră, copilul imaginându-şi că dragostea părintească va fi canalizată exclusiv către cel nou născut. Oricare ar fi cauzele apariţiei geloziei, aceasta schimbă comportamentul persoanei şi duce la distrugerea relaţiilor acesteia cu persoana iubită, dar şi cu anturajul.

De multe ori, gelozia exagerată poate degenera în acte de violenţă. Sfatul specialiştilor este ca persoana care suferă de gelozie să-şi accepte în primul rând acest sentiment, apoi, să fie cinstită cu ea însăşi şi să încerce să privească obiectiv motivele geloziei şi, în final, să iubească persoana de lângă el aşa cum este ea, nu cum ar vrea el să fie.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Relații&cuplu

 Află care sunt pericolele ce pot apărea dacă nu faceți sex o perioadă mai lungă

Absenţa sexului într-o relaţie poate avea numeroase efecte asupra ambilor parteneri, iar unele dintre ele pot ameninţa însăşi fundaţia cuplului. Descoperă care sunt cele mai grave 6 pericole pentru cuplu dacă nu faceţi sex o perioadă mai lungă. Studiile despre sexualitatea în cuplu au descoperit o legătură clară între fericire şi frecvenţa sexului. Cuplurile fericite

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6