div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Nutriționista Victoria Ursu, despre pofta de dulce și efectele asupra organismului.

Pofta de dulce apare când în organism sunt diverse carenţe fie de minerale, vitamine sau grăsimi esenţiale. Dar, există şi situaţii când organismul şi-a dezvoltat o adicţie pentru dulce, ceea ce are practic acelaşi mecanism de dependenţă ca şi la cofeină, nicotină etc.

Consumul lor descarcă serotonina, iar renunţarea la ele se face cu multă voinţă și diminuarea treptată a cantităţilor. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, specifice diabetului.

Fiecare dintre noi are perioade în care simte o acută poftă de dulce. Uneori, acestea sunt asociate înlocuirii unui sentiment de bine, de linişte sau de fericire. Nutriționista Victoria Ursu menționează că: “Atunci când vine vorba de pofta de dulce, este important să descoperim adevărata nevoie ce sta în spatele ei. Pentru asta este suficient să ne întrebăm: de ce dorim acest aliment? Ce ne dorim cu adevărat” ?

De ce apare pofta de dulce?

“Există mai multe pofte de dulce. Pot fi pofte de ciocolată ceea ce ar însemna dorința de afecțiune și de iubire. La fel putem avea pofte de bomboane, de o înghețată… aici simțim mai mult nevoia de distracție sau de bucurie”, susține nutriționista Victoria Ursu.

Ce efecte poate avea asupra organismului ?

“Efectele asupra organismului ar putea fi excesul alimentar datorat creșterii glicemiei (zahărul din sânge), sevrajul (datorită dependenței), creșterea ponderală (depășirea nivelului de carbohidrați necesari) “.

În cazul în care omul creează o dependență (consumă zilnic dulciuri, practic nu poate trăi fără ele), excluderea dulciurilor pe termen lung este imposibilă. Va trebui să se elimine treptat prin diminuarea porției în paralel cu substituirea pe dulciuri mai sănătoase. De altfel, sevrajul este puternic ca și în cazul oricărui drog”.

Cum combatem aceste pofte și de ce, deseori după prânz suntem tentați să gustăm ceva dulce?

“Poftele trebuie văzute ca pe niște mecanisme interioare. Ele nu trebuie neapărat combătute, ci înțelese. E o necesitate fiziologică (nevoia creierului de a-și asigura glucoză), o problemă emoțională (anxietatea, depresia etc.) sau o carență nutrițională de microelemente “.

Pofta de dulce imediat după prânz are multe explicații. Poate fi un obicei prost corporativ (începe un coleg să-și servească cafeaua cu ciocolată, ceilalți sunt dispuși să servească și ei), poate fi un prânz copios alcătuit din multe ingrediente ce concentrează energia corpului pe digestie (în acest caz creierul își va cere glucoza înapoi) sau invers, prânzul a fost insuficient de consistent și e nevoie de energie “.

Dacă nu poţi elimina alimentele definitiv,  începe prin a reduce cantitatea de zahăr în fiecare săptămână: renunţă la desertul de la prânz, îndulceşte cafeaua cu îndulcitor natural sau renunţă la cerealele cu zahăr.


Cu ce înlocuim dulciurile și cum ne impunem să renunțăm la ele?

Dulciurile eu le văd ca pe un desert, o mică plăcere și nuștiu dacă este cazul să le înlocuim. Bineînțeles, dacă sunt în cantități mari putem să avem porții constante de fructe uscate sau proaspete pentru a menține nivelul de zahăr în sânge. Însă, definitiv să le scoatem nu cred că este cazul”.

Cum facem diferență între mâncatul emoțional și cel fiziologic?

După intensitatea cu care se manifestă, timpul și tipul alimentului, după adevărata nevoie a organismului (nevoia de hrană sau gestiune a emoțiilor)”.

E adevarat că zahărul poate crea dependență?

Zahărul rafinat este un adevărat drog, toxină și aliment inutil din alimentația noastră. La nivel de sevraj, acționează la fel de agresiv ca și stupefiantele. A avea poftă de dulce nu înseamnă neaparăt ca ești dependent. Dependența se identifică în baza unui test complex” .

Cum luptăm cu dependența de dulce?

” Mai întâi este nevoie de înțeles dacă există sau nu dependență, după care vom identifica adevăratele cauze ale poftelor alimentare. Vom accepta acest mecanism de reglare al organismului și o vom lua ușor. Deși studiile demonstrează că cel mai eficient mod, este să se excludă totalmente alimentele ce provoacă poftă, experiența mea îmi arată că nu e bine să forțăm”.

Cum scăpăm de pofta de dulce?

Înainte de a consuma un aliment dulce, este recomandat să bei un pahar mare de apă, deoarece există posibilitatea de a interpreta greşit semnalele corpului. De asemenea, încearcă să găsești alte lucruri de care să te bucuri, care să te facă fericită,  dar care nu sunt asociate cu peste 70 de afecţiuni (diabet, alergii, astm, schimbări de dispoziţie, hipoglicemie), aşa cum este zahărul.

De multe ori, folosim dulciurile ca recompense sau ca o sursă de plăcere în viaţa noastră. Adevărul este că, simţim nevoia să ne recompensăm  cu ceva dulce ori de fiecare dată când facem ceva bine ori depăşim o situaţie dificilă, sau din contra, trăim emoții și perioade complicate în viața noastră!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6