div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Nutriționista Cristina Cerevatenco despre legătura între somn și pofta de dulciuri.

Interviu Isecrete cu Cristina Cerevatenco

În timpul somnului, organismul uman se află în repaus, încetinind astfel procesul de digestie. Din această cauză, alimentele grele pentru stomac inclusiv zahărul creează un mare disconfort, tulbură calitatea somnului și pune în pericol sănătatea. Dar, care este legătura între somn și pofta de dulciuri? Am discutat la acest subiect cu nutriționista Cristina Cerevatenco.

Cristina Cerevatenco practică medicina alternativă din 2012. A făcut studii în diverse domenii de specializare pentru a crea programe cât mai eficiente.

Are scopul de a ajuta oamenii să își (re)găsească echilibrul în viață prin corectarea alimentației, restabilirea sănătății și menținerea acesteia pentru o viață fericită.

Pentru creier, zahărul funcţionează precum un calmant şi oferă o senzaţie de bucurie. Pe cât de bine ne simţim pe moment, pe atât de periculos este acest obicei pentru sănătatea organismului. Nutriționista Cristina Cerevatenco susține că, dulciurile pot fi o tentație foarte dificil de evitat, mai ales dacă suntem stresați sau obosiți.

Atunci când ești un mare pofticios de dulciuri este foarte greu să fii prieten cu cântarul. Pofta de dulciuri este unul dintre cei mai mari dușmani ai siluetei. Multe femei afirmă că, ar fi cele mai fericite dacă ar ajunge să poată să se uite indiferent la o felie de tortă sau la ciocolata lor preferată. În spatele poftei de dulciuri se ascund mai multe cauze: alimentația haotică pe parcursul zilei, o dietă restrictivă, lipsa de energie, o funcție mai scăzută a pancreasului, hemoglobina scăzută sau … somn necalitativ.

Poate vă miră să aflați că este o legătură strânsă între somn și pofta de ducliuri.

Studiile demonstrează că persoanele ce dorm mai puțin ce 7 ore în noapte, atât cât se recomandă unei persoane mature pentru a se recupera, sunt mai predispuse să cadă în capcana poftelor de dulce. Acestea nu reușeșc să se odihnească îndeajuns și vor simte necesitatea de a consuma carbohidrați rafinați pentru a primi o doză suplimentară de energie. Carbohidrații rafinați se asimilează rapid și duc la creșteri rapide ale glicemiei, apoi la scăderi bruște ale acesteia. Astfel se ajunge la un ”carusel” al variațiilor glicemiei pe parcursul zilei ce ne istovește și mai mult de energie și ne stimulează să mâncăm și mai mult zahăr.

Așa apare dependența de zahăr…

Pe de altă parte, atunci când suntem obosiți centrul de recompensă din creierul nostru este mai puțin sensibil la senzațiile de satisfacție, mulțumire de sine și va necesita o stimulare mai intensă. Alimentele hipercalorice sunt cele ce ne oferă o stimulare pe termen scurt a centrului de recompensă. Însă consumul des a astfel de alimente duce și la adăugare în greutate – un lucru deloc benefic.

Nutriționista accentuează riscurile aduse de consumul ridicat de zahăr şi vine cu o serie de metode pentru a scădea de nevoia de „ceva dulce”.

  • Ai grijă să îți iei cele 7 ore de somn în fiecare seară. Te sfătui să mergi la somn de preferat mai devreme, în jurul orelor 22:00-23:00 pentru a primi o doză maximă de efect regenerant datorită hormonului de creștere ce se produce în acest interval de timp.
  • Un bonus suplimentar la faptul că dormi îndeajuns e faptul că în timpul somnului reușim să ardem calorii. Cercetătorii au demonstrat că o persoană ce se odihnește îndeajuns reușește să ardă cam 1kg datorită acestui efect.
  • Practică activități ce îți oferă plăcere, setează-ți obiective și apoi bifează ceea ce ai reușit să realizezi – aceasta este o altă modalitate foarte eficientă de a simți intens senzația de ”recompensă” pe care creierul nostru încearcă să o obțină eronat prin consumul de alimente dulci.

Ca orice obicei nesănătos, pofta de dulce nu poate fi înlăturată brusc. Dacă vrei să elimini această dependență fără ca ea să revină, e nevoie de pași mici și de cumpătare.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6