Menstruația – subiect tabu în mileniul trei. Un ONG propune o petiție pentru produse mestruale gratuite, în școli.

De-a lungul vieții, femeile experimentează un total de 2400 de zile de menstruație între vârsta de 12 și vârsta de 51 de ani. Însă, în această perioadă, ele au nevoie de condiții de igienă, servicii și produse necesare pentru a-și continua activitatea în regim obișnuit. Cu regret, în multe țări menstruația reprezintă un subiect tabu și un motiv de stigmatizare și izolare a femeilor și fetelor din comunități. Republica Moldova nu este o excepție.

Menstruația este o dovadă a feminității și a fertilității dar și o sursă de rușine și un obstacol emoțional. Chiar dacă în ultimii ani, viața femeilor s-a îmbunătățit din punct de vedere economic, politic și social – datorită produselor de igienă intimă moderne care ne fac să ne simțim mai confortabil fizic în timpul menstruației, încă suntem rușinate să vorbim despre acest fenomen firesc.

Se știe că subiectul menstruației lipsește de pe agenda politicilor publice. Iată de ce, Doina Cetulean a decis să aducă în Republica Moldova „The Red Box Project”, o inițiativă civică care și-a propus să asigure fetele din instituțiile de învățământ cu obiecte de igienă personală în perioada menstruației, aducându-și aminte de propria experiență dureroasă legată de aflarea a ceea ce înseamnă menstruație.

Atât că eu nu cunoșteam elementarul, nu știam că absorbantul trebuie fixat cu partea adezivă de lenjeria intimă și am făcut invers. Nu cunoșteam că trebuie schimbat la fiecare patru ore, pentru că sporește riscul infecțiilor. Altădată, din cauza unei greșeli, mi-am făcut o rană. Despre menstruație nu s-a vorbit nici acasă, nici la școală, pentru că era o temă tabu”, povestește Doina.

Se estimează că aproximativ jumătate dintre femeile și fetele din țările slab dezvoltate sunt obligate să folosească cârpe, iarbă sau hârtie în timpul ciclului, neputând să își permită produse de sănătate.

Anul trecut, Scoția a devenit prima țară din lume care asigură accesul la produse de igienă gratuite pentru perioada menstruației. Așa numita „sărăcie pe perioada menstruației” există și în țări bogate, precum Noua Zeelandă, care, în ciuda economiei înfloritoare, încă se confruntă cu astfel de probleme. Recent, și Franța a anunțat că, începând cu anul universitar 2021/2022, urmează să pună la dispoziție studentelor produse igienice gratuite.

Menstruaţia, un tabu şi pe ecrane  

Un mod comun în care se face reclamă la produsele sanitare este să se evite menstruaţia, prin turnarea unui lichid albastru sau verde pe un absorbant, pentru a-i dovedi puterea de absorbţie. Chiar inventarea tamponului e posibil să fi fost inspirată de tabu, deoarece tampoanele sunt mai „discrete“.

Anual, pe 28 mai, este marcată Ziua Igienei Menstruale, cu scopul de a ajuta la conștientizarea rolului fundamental pe care îl joacă un bun management al igienei în această perioadă. Pentru sensibilizarea opiniei și informarea cetățenilor din Republica Moldova, A.O. “Red Box” va organiza un flashmob, astăzi 28 mai, în PMAN, ora 12:00.


Totodată A.O. “Red Box”, va lansa o petiție către MECC și MSMPS prin care solicită să fie întreprinse mai multe măsuri la nivel de țară:
– includerea temei „Igiena menstruală” în cadrul orelor de educație pentru sănătate, biologie, educație fizică și biologie;
– asigurarea accesului la produse de igienă în instituțiile de învățământ, necesare în perioada ciclului menstrual;
– desfășurarea unor campanii de informare prin mai multe canale de comunicare cu cetățenii, atât online cât și offline (spoturi video, pliante, bannere, afișe, emisiuni TV și radio, postări pe rețelele de socializare a instituțiilor publice de nivel central și local etc).

Sursa foto: redboxproject.moldova

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6