În ultima perioadă tot mai multe persoane vorbesc despre detoxifiere și post negru- procese naturale prin care organismul se curăță de toxine și ne simțim mai bine. Am discutat cu medicul nutriţionist Olga Cara despre greşelile şi excesele pe care trebuie să le evităm dacă facem această curăţare a organismului după abuzurile alimentare din ultima perioadă, dar și ce trebuie să facem înainte de a începe această cură.
De profesie medic nutriționist și medic epidemiolog, Olga Cara este femeia care știe totul despre alimentație echilibrată, sănătate și alimente benefice de care are nevoie organismul nostru. Reușește să combine nutriția cu epidemiologia, oferă suport și ajutor persoanelor care vor să slăbească sau să adopte un regim corect.
Sunt discipolă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”, am absolvit facultatea de Medicină preventivă și actualmente sunt medic epidemiolog. Îmbrățișând această profesie nobilă, am cunoscut tainele sănătății din interior; de la dascălii mei am primit acele abilități de a ajuta oamenii, de a preveni îmbolnăvirea organismului prin aplicarea unor măsuri și metode, dar aici nu a fost limita. Nutriția, inițial, pentru mine a început din pasiune, din interes, și fiind caracterizată printr-o nouă etapă de învățare, de autocunoaștere, o simbioză dintre medicina „mea” și alimentație; ca pentru mai apoi să devină o rutină plăcută zilnică – numită profesie.
Copilăria mea a fost plină cu jocurile medic-pacient, halate albe… așa că altceva nici nu am dorit să îmbrățișez ca profesie. Cred de aici, totuși am ales în continuare și nutriția – să ofer sănătate oamenilor și prin alimentație sănătoasă și coerentă. Pe parcursul ultimilor 2 ani combin nutriția cu epidemiologia, ajut oamenii să-și atingă scopurile – fie să slăbească, fie să adopte un stil de viață sănătos, fie să –și amelioreze starea de sănătate și să scape de povara bolilor cronice; și tot prin intermediul nutriției imi împart dragostea către cei mici, învățându-i din copilărie unele reguli esențiale în alimentație și periodic organizând ateliere de nutriție pentru copii.
De sărbători, în situații când sunt stresate sau au anumite probleme, unele persoane ajung să facă excese alimentare. O cură de detoxifiere este soluția eficientă pentru a face o pauză de la bucatele copioase și să-ți curăți organismul.
Detoxifierea este un proces normal de eliminare sau neutralizare a toxinelor prin colon, ficat, rinichi, plămâni, ganglioni limfatici și piele din organism. Acest proces este accelerat de repausul alimentar întrucât atunci când o persoană nu mănîncă, organismul utilizează rezervele de grăsimi pentru eliberarea energiei.
Primul pas spre detoxifierea corpului este, evident, reducerea încărcăturii toxice. Unele alimente sunt aproape în întregime generatoare de toxine, în timp ce altele sunt puternic detoxifiante. În orice caz, majoritatea alimentelor conţin atât factori benefici, cât şi factori dăunători.
De ce este necesar să urmăm o dietă de detoxifiere?
Deseori sunt întrebată despre dezintoxicarea organismului – când, cum și care dietă sau ce medicamente să iau? Probabil credeți că trebuie să urmați diete pe bază de suc, să țineți post sau să adoptati diverse metode periculoase pentru curățarea sistemului digestive?!Dar,detoxifierea organismului, totuși, presupune un regim de viață sănătos.
Organismul nostru este supus în permanență la toxine, otrăvuri și poluanți, zi de zi, al căror efect cumulat poate reduce calitatea vieții noastre; pe lîngă acest progres tehnologic și ingineresc, totuși trăim în era sintetică. Lipsa de energie, durerile de cap inexplicabile, problemele de memorie, unghiile fragile, părul despicat, alergiile persistente, digerarea îngreunată, balonări, constipație cronică, tranzit intestinal lent, sunt doar câteva dintre semnele că organismul are nevoie de detoxifiere.
Ne concentrăm asupra alimentelor „vii” și bogate în nutrienți, le evităm pe cele procesate și calorice.
Cura de detoxifiere este stimulentul perfect pentru sănătate şi frumuseţe. Totodată, modalitatea perfectă de a scăpa de kilogramele în plus. Dar, înainte de a începe acest proces este recomandat să respecți câteva reguli importante.
O cură de DETOX trebuie să fie controlată, personalizată, realizată într-un mediu sigur, deoarece ca obiectiv principal avem ca organismul să se reseteze după o perioadă de stres, excese, somn insuficient și sedentarism.
Înainte de a începe un plan detox este bine să vă consultați cu un specialist. Nu orice cură detox se potrivește oricui, deoarece acestea se personalizează în funcție de obiective, vârstă, sex, greutate, istoric medical, afecțiuni existente și nivelul de activitate fizică. Un specialist știe exact ce poate sau ce nu poate realiza o dietă “detox” și va lua decizii inteligente pentru sănătatea ta pe termen lung.
Specialiștii recomandă să urmăm o cură de detoxifiere o dată la 6 luni, însă poți apela la aceasta și mai devreme.
Singura modalitate de a elimina substanțele toxice din organism este să facem detoxifiere o dată sau de două ori pe an. Putem primăvara și toamna, și să consumăm alimente cât mai naturale, având pe cât e posibil, o activitate sportivă care să permită eliminarea mai eficientă a toxinelor. În mod ideal, o detoxifiere (lejeră) durează 42 de zile, corespunzând ciclului de reînnoire celulară a unei mari părți a organismului. Dar sunt și cure de detoxifiere de 3, 5 și 7 zile, acestea sunt restrictive și mai dure, nu sunt adepta acestora.
Pentru a începe cu succes o detoxifiere, se recomandă o monodietă pe parcursul primelor 3 zile. Principiul pe care se bazează acestea e consumarea unui singur aliment în această perioadă (mere sau struguri, de exemplu) cu scopul de a curăța intestinele. Monodieta va avea ca efect stimularea detoxifierii. Se recomandă ca prima monodietă să fie supravegheată de către un specialist. În cazul unei patologii individuale sau a unor efecte secundare, sfatul medicului este indispensabil.
Care sunt cele mai bune alimente detoxifiante?
Cele mai bune alimente pentru dezintoxicarea organismului sunt alimentele „vii” și crude, pline de culoare și vitamine, minerale. Aici enumerăm fructele, legumele, germenii, sursele de fibre și oligoelemente, etc.
Aproximativ toate fructele favorizează detoxifierea, dar printre cele mai benefice se numără: caisele proaspete, fructele de pădure, pepenele galben, citricele, kiwi, papaya, piersicile, mango, pepenele verde şi strugurii negri. Nu e cazul să exagerăm cu bananele și strugurii: numai una pe zi. E recomandat, fructele, să fie consumate în prima parte a zilei și ca atare ca fruct, și nu ca sucuri fresh. Cel mai bine este ca în perioada de detoxifiere să eviţi consumul de fructe uscate.
Legumele – toate sunt grozave, însă următoarele fac minuni: anghinare, ardei gras, sfeclă, broccoli, varză roşie, morcovi, conopidă, castraveţi, dovleac, spanac, roşii. De evitat în rândul legumelor sunt cartofii albi şi avocado.
Germenii de fasole şi seminţele sunt recomandate în timpul curei de detoxifiere. Lucerna, năutul, lintea sau seminţele încolţite de floarea-soarelui sunt o „bombă” de vitamine și fibre (le găseşti la majoritatea magazinelor naturiste sau chiar la supermarket, dar și mai fain, acasă le poți pune la germinare și le incluzi în rația alimentară, nemijlocit înainte de a fi ingerate).
În lista alimentelor care ajută organismul nostru să se detoxifiezee regăsesc și: cerealele – alege orez brun, porumb, mei, quinoa; uleiurile – foloseşte ulei de măsline extravirgin şi ulei din seminţe (in, susan, porumb, rapiță, etc.) presat la rece pentru dressing-ul salatelor; nucile şi seminţele – consumă o mână mare de nuci şi seminţe crude nesărate în fiecare zi. Le poţi chiar măcina şi presăra peste o salată de fructe, adăugând un plus de savoare (migdale, nuci braziliene, alune, nuci pecan, seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui, seminţe de susan şi seminţe de in).
Pe lângă faptul că-ţi fac bine, toate aceste alimente conţin niveluri scăzute de toxine, însă nu ar trebui să formeze mai mult de o treime din dieta ta pe perioada detoxifierii.
Ceaiurile pot fi o soluție benefică atunci când ne decidem să ţinem o cură.Totuşi, detoxifierea ar rebui să fie un proces blând, care să nu şocheze organismul. Tocmai de aceea, ceaiurile de detoxifiere sunt recomandate în paralel cu o dietă sănătoasă.
Aș vrea să reamintesc celor care ne citesc că, pe perioada unei cure de detoxifiere este total contraindicat consumul de alcool, deoarece acesta reprezintă o toxină majoră pentru corp. Acelaşi lucru este valabil pentru orice sursă de metilxantine, o familie de substanţe chimice din care fac parte cafeina, taninul, teobromina şi teofilina. Aceasta ar însemna fără ciocolată, cafea, ceai de mentă. Dar găsim și alternative sănătoase și placate pentru perioada de detoxifiere, cum ar fi:
Ceaiurile de plante – există o varietate uriaşă din care să alegi; gustă mai multe, până îl găseşti pe cel care îţi place cel mai mult (mai puţin cel de mentă): de cimbru, ghimbir, măcieș, păpădie, salcâm, tei, ceai verde, frunze de soc, de țelină, de lamâie, de graviola (soursop), etc.
Ceaiul rooibos – nu conţine cafeină şi are un gust foarte asemănător cu cel al ceaiului “normal”.
Cafeaua de păpădie – poate fi băută ca înlocuitor al cafelei cât timp urmezi regimul de detoxifiere. După încheierea curei, îţi recomandăm şi cafeaua din orz.
Însă regina băuturilor detoxifiante rămâne apa cea de toate zilele. Bea în fiecare zi minimum 2 litri de apă plată. Acest lichid va contribui extrem de eficient la diluarea toxinelor în timpul eliminării lor.
Ce alimente trebuie să evităm în timpul detoxifierii?
Cu toate că, în mod normal, sunt acceptate în cantităţi moderate, în timpul regimului de detoxifiere ar fi bine să eviţi următoarele alimente, deoarece sunt greu de digerat şi sunt uşor iritante pentru intestin.
Cerealele care conţin gluten – orzul, ovăzul, secara şi grâul.
Carnea şi produsele lactate – brânză, lapte, smântână, iaurt, ouă, carnea de porc, vită etc.
De asemenea, evită pe cât posibil ardeii iuţi (contraindicaţi celor care suferă de gastrită, dar şi celor aflaţi la detoxifiere, deoarece îngreunează digestia), alimentele prăjite, semipreparatele, mezelurile, dulciurile şi produsele de patiserie.
Reguli de bază în detox
Nutriționiștii și medicii endocrinologi propun câteva reguli de bază pentru detoxifierea organismului:
- Detoxifierea începe cu organele de detoxifiere cele mai puțin afectate, iar cele afectate se tratează la final.
- Detoxifierea colonului este baza oricărui program de detoxifiere.
- Detoxifierea limfatică și a rinichilor trebuie efectuată înainte de detoxifierea ficatului.
- Odată ce te-ai supus unei detoxifieri limfatice, e bine sa te hidratezi intensiv. Practică și forme de mișcare moderată (plimbare, inot).
- Înainte și in timpul detoxifierii, este bine să iți refaci rezervele energetice prin odihna fizică și psihică și mai ales prin alimente nutritive.
Reacțiile de opoziție pe care le are corpul atunci când intri la detoxifiere (răceli repetate, diaree, dureri de cap, dureri articulare sau erupții cutanate) vor fi minime dacă procedurile de curațare ale corpului sunt făcute gradat.
O altă metodă populară în rândul oamenilor de succes și nu doar, este postul negru. Numit în cărțile bisericești “ajunare”, face referire la renunțarea la mâncare și bautură timp de 24 de ore. Dar, cum se ține corect și căror persoane este contraindicat, ne răspunde Olga.
Este o perioadă de abstinență la toate produsele alimentare dacă este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente dacă este vorba de postul obișnuit. Fluidele pot fi consumate în cantități normale pentru a satisface setea și alte cerințe fiziologice; aici vom folosi apa, calculând necesarul fiziologic zilnic după formula = kg*0,03 (pentru femei) sau 0,04 (pentru bărbați); ceaiurile de plante naturale fără adaos de zahăr sau alți indulcitori.
Când organismul este privat de alimente va avea loc o curățare sistemică a acestuia, cu excepția țesuturilor vitale. Pe lângă procesele de purificare şi dezintoxicare a organismului, alimentaţia „de post negru“ contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a ţesuturilor, o intensificare a vitalităţii şi o mărire a rezistenţei la boli, infecţii şi la alţi factori nefavorabili de viaţă; desigur toate aceste efecte nu se resimt după o singură zi, recomand abstinența totală de la alimente – postul negru (1 zi), nu mai des de 1-2 ori pe lună.
Beneficiile postului negru: elimină tensiunea acumulată la nivelul corpului, reduce insomniile; ajută procesul de detoxifiere; îmbunătăţeşte funcţiile sexuale; induce frecvent o senzaţie de euforie; te scapă rapid de kilogramele în plus (dar nu trebuie tratată drept o dietă); reduce colesterolul şi nivelul tensiunii arteriale; eliberează corpul de toxine; îmbunătăţeşte activitatea metabolismului.
Se recomandă ca, după postul negru, dieta să fie echilibrată şi uşoară. Practic, postul negru, deşi durează o singură zi, încurajează un stil de viaţă sănătos ulterior. Evitarea pe cât posibil a zahărului rafinat, alcoolului, cafelei şi tutunului este ideală, menţinând corpul curat şi sănătos!
Postul negru și cel obișnuit este contraindicat pentru copii, gravide, pacienții care suferă de diabet, boli metabolice, boli ale ficatului. Cei care suferă de afecțiuni cronice, ar trebui să facă mai intâi un control medical de specialitate, pentru a evita riscurile unei alimentații neadecvate și a posibilelor complicații.
Se știe că, felul în care avem grijă de corpul nostru, este un factor important care influențează starea de sănătate. Atenția pe care o acordăm unei alimentații sănătoase, un somn de calitate și un stil de viață activ – sunt doar câteva lucruri pe care le putem face pentru o stare de bine și nu doar.
Susține echipa Isecrete aici-https://www.patreon.com/isecrete
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?