div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Mamă a 4 copii revoltată pe sistemul de învățare online: “Copiii au rămas mult în urmă cu programa școlară, au scăzut și notele”.

Durere în suflet, neputință și îngrijorare. Sunt trăirile pe care le simte fiecare părinte în această perioadă care își lasă copilul singur acasă. E o încercare grea, iar dacă unii rămân cu buneii, vecinii, alții au devenit independenți și încearcă să se descurce de sine-stătător. Victoria o mămică a patru copii, dintre care trei sunt școlari se arată nemulțumită de decizia autorităților de a desfășura lecțiile online, scrie jurnal.md

Am depus efort ca copiii cei mari să aibă câte un laptop fiecare, deoarece telefonul mult timp nu ține bateria și nu face față volumului de programe pe le au. Dar oricum, probleme sunt mereu. Majoritatea lecțiilor sunt anulate din motive tehnice și lecția rămâne, iar copilul trebuie să o studieze singur cu multe neclarități, în special matematica, limbi străine. Profesorii nu reușesc în timp să explice tema dată. Copiii au rămas mult în urmă cu programa școlară, au scăzut și notele”,  a spus Victoria.

Femeia susține că este conștientă de situația gravă din țară, însă totuși optează pentru desfășurarea lecțiilor în clase.

„De dimineața până seara stau cu fața la monitor. Timp de un an miopia a progresat la -3, am schimbat deja 3 perechi de ochelari. Îmi pare nespus de rău, decizia lecțiilor online nu este gândită pe când părinții lucrează, totul în țară activează, iar școlile sunt închise. Școala este un loc sigur unde copilul se poate afla. Autoritățile și-au bătut joc de toți copiii acestei țări și nimeni nu răspunde de asta”, a mai adăugat Victoria.

Copilul de clasa întâi nu participă la lecțiile online, merge cu mine la lucru, de dimineață până seară”!

„Copiii cei mari rămân acasă singuri, iar copilul de clasa întâi nu participă la lecțiile online, merge cu mine la lucru, de dimineață până seară. Nu pot să o las fără supravegherea unui matur acasă, se poate întâmpla orice. Este foarte trist din punctul meu de vedere. Îmi pare rău de copii căci le este încălcat dreptul la învățătură. Nu, acest an școlar este pierdut. Copiii nu au progresat deloc în programul școlar. Și cel mai mult îmi pare rău, că noi părinții nu luptăm pentru drepturile copiilor noștri”,  susține femeia.

În casă sau…în clase? Unde totuși pericolul este mai mare, dat fiind faptul că, sute de copii rămân fără supraveghere la domiciliu, fiind încă la vârste fragede. Psihologul Dorina Vasilache susține că, în cazurile când analizați opțiunea de a lăsa copilul singur acasă, e cazul să luați în calcul specificul acestuia.

 „De ce zic specificul, deoarece fiecare copil indiferent de vârstă, în funcție de gradul de autonomie dezvoltată, valența emoțională a cazurilor în care au mai fost lăsați singuri chiar și pe perioade scurte de timp, sunt câțiva dintre cei mai importanți indicatori în momentul când luați această decizie.

 Pericolele de ordin casnic, sunt peste tot și uneori se pot întâmpla chiar și în timp ce sunt acasă și adulții, ce să mai zicem de momentele când cei mici rămân singuri. Însă pentru a le micșora numărul, este bine ca pregătirile și discuțiile despre locurile interzise, să fie inițiate de timpuriu și să fie desfășurate zilnic, astfel încât cel mic să nu trăiască un șoc și să nu manifeste comportament de parcă până acum nimic nu i-ar fi fost permis. Recomand să atrageți atenție și la temperamentul copilului, astfel veți cunoaște gradul de spontanietate și curiozitate al celui mic”, menționează psihologul.

Cu mami la lucru sau singur acasă?

„Se recomandă să ia copilul la lucru în cazurile când gradul de autonomie este slab dezvoltat. Sunt copii care pot sta singuri acasă și la 4 ani, însă sunt copii care nu stau singuri nici la 11. Mai mult decât atât, avem părinți care ar sta foarte agitați dacă ar lăsa copilul singur acasă și nu s-ar putea concentra la procesul de lucru. Și în cazul când pentru liniștea tuturor părților ar fi nevoie să îl ia la birou, atunci asta ar fi cea mai optimă decizie”, a mai adăugat Dorina Vasilache.

Cu siguranță, pandemia are efecte și asupra copiilor care în această perioadă sunt privați de multe lucruri pe care le puteau face înainte.

„Când facem referire la consecințe, e cazul să facem mai multe precizări. Acestea sunt diferite în cazul copiilor care stau oraș, în comparație cu cei care stau la țară, și anume din motive că sunt implicați în activități diferite și au acces diferit la ocupații. La oraș, dacă este aplicată regula că nu au voie să iasă afară, atunci majoritatea chiar vor sta doar în casă, pe când cei de la țară, au posibilitate să iasă în curte și să petreacă mai mult timp fiind implicați în activități casnice”, susține psihologul Dorina Vasilache.

Sursa jurnal.md

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6