div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Mahmureala dupa Revelion? Cele mai bune remedii care te vor ajuta să-ți revii

Este ușor să fii prins în plasa petrecerii în noaptea dintre ani, când o băutură alcoolică poate deveni două sau trei, iar într-o clipă te trezești că faci excese. 

Mahmureala este un grup de stări și simptome neplăcute care se pot dezvolta după ce bei prea mult alcool. De parcă sentimentul îngrozitor nu este suficient de rău, deseori se pot asocia și performanțe slabe și conflicte la locul de muncă.

Ca regulă generală, cu cât consumi mai mult alcool, cu atât există șanse mai mari să ai o mahmureală a doua zi. Dar nu există o formulă secretă care să îți spună cât de mult poți bea în siguranță și să eviți totuși mahmureala.

Oricât de neplăcut ar fi, majoritatea mahmurelilor trec singure, deși pot dura până la 24 de ore. Dacă alegi să bei alcool, consumul responsabil te poate ajuta să eviți astfel de stări.

Simptomele mahmurelii

Simptomele mahmurelii încep de obicei atunci când conținutul de alcool din sânge scade semnificativ și este aproape sau aproape de zero. De obicei sunt în plin efect dimineața după o noapte grea de beție. În funcție de ce și de cât ai băut, poți observa:

  • Oboseală și slăbiciune
  • Sete excesivă și gură uscată
  • Dureri de cap și dureri musculare
  • Greață, vărsături sau dureri de stomac
  • Probleme cu somnul
  • Sensibilitate crescută la sunet și lumină
  • Amețeli sau sentimentul că se învârte camera
  • Tremuratul
  • Scăderea capacității de concentrare
  • Tulburări ale stării de spirit, cum ar fi depresia, anxietatea și iritabilitatea
  • Bătăi rapide ale inimii.

Efectele mahmurelii

Alcoolul are o gamă largă de efecte asupra corpului tău, multe dintre acestea contribuind la simptomele de mahmureală.

Unele dintre acestea includ:

Deshidratarea

Alcoolul este diuretic, ceea ce înseamnă că te face să mergi la toaletă să urinezi mai des. Ca atare, te vei deshidrata atât în timpul băutului, cât și după. Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap, amețelilor și, desigur, a setei.

Efecte gastrointestinale

Alcoolul provoacă iritații și crește producția de acid în sistemul digestiv. În funcție de cât de mult beți, alcoolul poate de asemenea accelera sau încetini trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal. Aceste efecte sunt asociate cu greață, vărsături și diaree.

Dezechilibru electrolitic

Aportul de alcool afectează nivelul de electroliți din organism. Dezechilibrele electrolitice pot contribui la dureri de cap, iritabilitate și slăbiciune.

Efectele sistemului imunitar

Consumul de alcool vă poate afecta sistemul imunitar. O gamă largă de simptome de mahmureală, incluzând greață, scăderea apetitului și incapacitatea de concentrare pot fi legate de modificări temporare ale funcției imunitare cauzate de alcool.

Glicemie scăzută (hipoglicemie)

Băuturile limitează producția de zahăr (glucoză) în organism. Glicemia scăzută este asociată cu oboseala, amețeli și iritabilitate. (A nu se înțelege că diabeticii își pot scădea glicemia consumând alcool!)

Vase de sânge dilatate (vasodilatație)

Când bei, vasele de sânge se lărgesc. Acest efect, cunoscut sub numele de vasodilatație, este asociat cu dureri de cap.

Dificultăți de somn

Deși dacă bei prea mult poți să te simți somnolent, de asemenea, împiedică somnul de înaltă calitate și te poate determina să te trezești noaptea. A doua zi, s-ar putea să vă simțiți mai somnoros ca de obicei.

Aceste simptome variază de la persoană la persoană și pot varia în intensitate de la ușoare până la severe. Uneori, suficient pentru a-ți strica întreaga zi.

Cât durează mahmureala?

Mahmurelile tind să se rezolve singure, de obicei în 24 de ore.

Cu toate acestea, progresia și severitatea simptomelor în timp pot varia de la o persoană la alta.

Un studiu recent a descoperit că majoritatea mahmurelilor sunt caracterizate de unul dintre cele trei tipare de timp și că diferite modele de mahmureală sunt asociate cu diferite simptome raportate.

De exemplu, participanții care au raportat simptome ale stomacului au avut mai multe probabilități de o mahmureală care a urmat o curbă inversată în formă de U, cu simptome care au atins apogeul la prânz și au scăzut seara.

Acest lucru sugerează că diferite simptome de mahmureală pot să apară și să se estompeze în momente diferite.

Remedii mahmureală

Timpul este, în general, cel mai bun remediu pentru mahmureală. În tot acest timp este posibil să descoperiți că următoarele sfaturi te pot ajuta să scapi de mahmureală:

Hidratează-te

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bei de obicei depinde de cât de mult ai băut cu o seară înainte. Ca regulă, umpleți o sticlă mare de apă și luați o înghițitură la fiecare câteva minute. Continuați să beți într-un ritm constant toată ziua și în ziua următoare. Puteți încerca, de asemenea, să beți un fresh, o băutură sport (cu electroliți) sau un ceai din plante.

Mănâncă

Alimentele care conțin carbohidrați vă pot ajuta la stabilizarea glicemiei și pot stabiliza un stomac cu probleme. Începeți încet. Dacă vă este greață, optați pentru ceva simplu, precum o banană, pâine prăjită sau biscuiți.

Ia un antiacid

Aceștia ajută la neutralizarea acidului gastric și-ți vor calma durerea de stomac. Vei reuși astfel să reduci arsurile gastrice, starea de greață, precum și indigestia.

Echilibrează nivelul de electroliți

Lichidele bogate în sodiu pot ajuta la echilibrarea nivelului de electroliți, vizând simptome precum dureri de cap și amețeli. Încearcă să bei niște suc de roșii pentru a echilibra nivelul de sodiu din organism.

Dacă este necesar, ia un calmant.

Pentru durerile de cap, un medicament antiinflamator ar trebui să rezolve problema. Aspirina sau ibuprofenul sunt recomandate peste paracetamol, deoarece paracetamolul poate agrava efectele toxice ale alcoolului în ficat. Urmați instrucțiunile de pe etichetă.

Du-te înapoi la culcare

Simptomele de mahmureală sunt adesea mai grave din cauza lipsei de somn. Dacă poți, încearcă să dormi mai mult sau să mai tragi un pui de somn în timpul zilei. Cu câteva ore suplimentare de odihnă, s-ar putea să constați că simptomele tale dispar.

Ia în considerare vitaminele și suplimentele

Vitaminele și produsele naturale pot ajuta cu una sau mai multe simptome ale mahmurelii. Ginsengul roșu, perele coreene și ghimbirul ca fiind eficiente în tratarea anumitor simptome. Cercetarea este însă limitată. Discutați cu un farmacist sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente.

Cum să previi mahmureala

Prevenirea este cel mai bun tratament pentru o mahmureală. Data viitoare când intenționezi să bei, încercați următoarele:

Mănâncă o masă bogată în carbohidrați
A lua o masă bogată în carbohidrați, cum ar fi orez brun sau paste, poate ajuta la încetinirea vitezei de absorbție a alcoolului în fluxul sanguin. Acest lucru poate preveni simptomele de mahmureală de a doua zi.
Optează pentru băuturi de culoare deschisă

Alege băuturi deschise la culoare, care tind să fie mai scăzute în chimicalele denumite congeneri. Băuturile deschise la culoare sunt mai puțin susceptibile de a duce la apariția unei mahmureli severe.

Evită băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase accelerează rata la care alcoolul este absorbit în fluxul sanguin, ceea ce ar putea contribui la simptome de mahmureală a doua zi dimineață.

Evită țigările

Fumatul îți afectează hidratarea, sistemul imunitar și calitatea somnului, lăsându-ți o mahmureală mai intensă.

Bea multă apă

Bea apă constant toată noaptea. Încearcă să bei apă între fiecare pahar de alcool și un alt pahar înainte de a te culca.

Cunoaște-ți limita

Dacă știi că cinci sau șase pahare îți vor cauza mahmureală, găsește modalități de a limita cantitatea pe care o bei. De exemplu, încearcă să alternezi între alcool și băuturile fără alcool sau să iei o pauză de jumătate de oră între fiecare băutură.

Dormi suficient

Dacă știi că o să stai treaz până târziu, odihnește-te bine înainte.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6