În ultima perioadă, vremea e foarte capricioasă, iar trecerea bruscă de la diminețile friguroase, la amiezile călduroase, poate duce la diferite afecțiuni, cum ar fi insuportabilele migrene. Potrivit specialiștilor, schimbările bruște de temperatură reprezintă un adevărat șoc pentru organism, sistemul imunitar este afectat, iar migrenele se înrăutățesc.
Unele cercetări arată că o dietă mai bogată în pește gras a ajutat pacienții cu migrene frecvente să își reducă numărul lunar de episoade și intensitatea durerii.
O alimentație sănătoasă, care conține și pește gras, de 2-3 ori pe săptămână, a dovedit mai multe beneficii pentru sănătate în diverse cercetări științifice. Peștele conține acizi grași Omega 3 care au roluri la nivelul inimii, al vaselor de sânge, al plămânilor, al sistemului imunitar și al sistemului endocrin. Acești acizi grași, inclusiv sub formă de suplimente alimentare, au efecte benefice asupra sănătății inimii, asupra dezvoltării fătului și sugarului, asupra funcției cognitive și asupra articulațiilor.
Peștele gras, de ajutor pentru suferinzii de migrene
Cum îți dai seama că suferi de migrene?
Simptomele migrenei pot varia de la caz la caz, deseori fiind precedate de anumite semne prevestitoare. Migrena se poate manifesta printr-o durere pulsatilă sau surdă într-o singură parte a capului, sau în ambele părți. Totodată, persoanele afectate pot prezenta vărsături, greață, sensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri, oboseală, confuzie și anxietate. Cei care suferă de migrene au o sensibilitate aparte la atingerea scalpului și senzația de mâini și picioare reci.
Alimentația mai săracă în ulei vegetal și mai bogată în pește gras poate produce reduce numărul total de ore de dureri de cap pe zi, cu 30 și 40 la sută. Două porții de pește pe săptămână ne furnizează elemente nutritive esențiale și acizi grași omega 3. În general, peștii sunt bogați în proteine și au o cantitate redusă de grăsimi saturate nesănătoase. Somonul, macroul, crapul de peste 3 kg, păstrăvul și heringul sunt exemple de pește gras.
Cum poți încopora mai mult pește în alimentație?
Peștele este ușor de introdus în alimentație de câteva ori pe săptămână, atât la micul dejun, cât și la prânz sau la cină.
De exemplu, somonul afumat poate fi consumat la micul dejun într-un sandviș din pâine integrală, cu puțină pastă de hrean, un ou fiert feliat și 2-3 frunze de salată verde. Sau, se poate face un wrap dintr-o lipie integrală, salată verde, ceapă verde rondele, ton din conservă și o lingură de iaurt.
La prânz, se poate consuma pește la grătar, după preferințe, alături de un cartof fiert sau copt și de broccoli preparat la abur și stropit cu un dressing din zeamă de lămâie, usturoi, sare și ulei de măsline.
Dacă se preferă peștele la cină, se poate alege pește la cuptor pe pat de orez brun fiert, alături de salată de varză albă sau roșie, asezonată cu puțină sare și oțet.
De asemenea, peștele poate fi consumat și ca gustare: de exemplu, între prânz și cină, se poate mânca o conservă mică de ton cu 2-3 biscuiți integrali.
Migrena se numără printre cele mai frecvente cauze de durere cronică, absențe de la muncă și scăderea calității vieții. Peste 4 milioane de persoane din întreaga lume au migrenă cronică ( cel puțin 15 zile pe lună) și peste 90% dintre bolnavi nu pot lucra și nu pot funcționa normal în timpul unui atac, care poate dura de la patru ore la trei zile.
Sursa: doc.ro; m.cugetliber.ro
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?