În această perioadă gătește de patru sau chiar de mai multe ori în zi, îngrijește fizic și emoțional de toți membrii familiei, face curățenie în casă, plus la toate ajunge chiar și în cele mai ascunse colțuri ale locuinței. Astfel, femeia în carantină ajunge seara și spune cu mulțumire: „Ajunge zilei necazul ei!”

Rodica Rudei este psiholog de meserie, directoare a unei instituții de învățământ private din Capitală, soție, mamă a trei copii și FEMEIE aflată de aproape două luni în carantină. Cum face față acestei perioade, aflați din interviul acordat în exclusivitate pentru revista isecrete.
Definiți FEMEIA aflată în CARANTINĂ prin prisma propriei experiențe.
Pe timp de carantină Femeia a rămas să fie cea mai solicitată membră din casă. Și-a amplificat și multiplicat emoțiile în realizarea simultană a rolurilor firești. În comparație cu bărbatul, femeia are experiențe de autoizolare: perioada de sarcină, apoi maternitatea, care îi asigură rezistență și productivitate pe perioada de pandemie. Treburile casnice nu fac rău – mențin femeia în formă. Pe de altă parte, îngrijorările aduc frică și nesiguranță. De aceea îndeplinirea cu tact și credință a datoriilor zilnice este cea mai bună pregătire pentru noi provocări.

Sunteți mama a trei copii. Psiholog, pedagog, manager. Cum faceți față acestei perioade în familia dvs?
Lucrez zilnic la echilibrul meu interior! Pentru mine, relația de cuplu este cea mai eficientă metodă de vindecare, autocunoaștere și evoluție – cu condiția să privesc prin ochii acestor intenții. De aceea, o formulă de victorie este atunci când soțul și soția trăiesc în armonie și fac o echipă. Creșterea copiilor nu constă în formarea lor, ci a noastră, a adulților.
Nu cred că o mamă cu un copil are mai puțin de lucru decât cea cu mai mulți, pentru că realizăm aceiași rutină de îngrijire, doar cantitatea e diferită! Eu sunt binecuvântată cu ajutor grație copiilor mai mari care pot să mă înlocuiască în unele activități: să fie atenți la cei mai mici, să măture sau să șteargă praful, să adune rufele de la uscat, să pregatească legumele pentru salată sau o supă. Toate sunt realizabile cu o singură condiție: distribuirea corectă a responsabilităților în casă!
În schimb, nu cred că a fi părinte și totodată un profesionist cu normă întreagă este posibil pe termen lung. Cred că poate lucra de acasă doar acel care are copii mai măricei (4-5 ani), și doar câteva ore pe zi. De ce? Pentru că este frustrant pentru un copil să-și aibă părintele în casă, în spatele unei uși închise, foarte multe ore pe zi. Copiii au nevoie de noi și celor mici le este greu să înțeleagă că mami sau tati au și joburi în același spațiu.
Pentru părinții care sunt nevoiți acum să gestioneze învățarea la distanță, așa cum o fac și eu, este perioada propice să oferim celor mici responsabilitate pentru teme și școală, adică copiii să înțeleagă că este obligația lor să fie elevi și de acasă.
Învățământul la distanță e o provocare pentru toți: de la părinți și profesori până la manageri de instituții și ministere. Este momentul perfect pentru părinți să-și dea seama de capacitățile și performanțele academice ale copiilor. Doar împreună vor face carte, chiar și la distanță!
Timpul pentru mine.
Cum poate o femeie să-și acorde timp de calitate în condiții de carantină?
Deși este important să nu ignorați complet agenda profesională, îndepliniți-o cu blândețe, fără ambiții și fără exagerări. Spațiul casei este acum supra-aglomerat: și birou, și loc de joacă, loc de relaxare și odihnă, sală de clasă sau de grădiniță, spațiu intim etc. Noi, femeile, suntem încărcate de roluri: angajate, manageri, mame, partenere de viață, profesoare pentru copiii noștri, gospodine și lista poate continua. Din păcate nu suntem construite și programate să facem toate lucrurile odată 24/7! Faceți cât puteți cu resursele pe care le aveți la dispoziție.
Pentru mine este important acum să practic în mod conștient și disciplinat tot ceea ce aduce ”starea de bine”. Recomand ca în fiecare zi să faceți ceva ce contribuie la sentimentul vostru de împlinire și realizare. Spre exemplu, finalizarea unui proiect demult uitat, poate încercarea unei rețete noi în bucătărie, să ne îmbrățișăm mai des membrii familiei, să le spunem cuvinte de afecțiune sau să purtați conversații valoroase cu cei din casă, vorbiți la telefon cu părinții sau prieteni pe care nu i-ați văzut de mult.
Cărțile, muzica și filmele bune, un duș fierbinte sau o cadă cu spumă, o cremă fină pentru corp, o zbânțuială cu cei mai mici, un desert delicios sau brațele calde ale partenerului de viață vor sparge rutina zilnică și vă vor aduce pace și echilibru emoțional.
Timpul pentru copii.
Femeia în carantină gătește de 3 ori mai mult, face curățenie de 3-4 ori mai des, lecții online și offline. Închisă între patru pereți. Cum faceți față depresiei și stării de rău în așa fel încât să nu fie afectată relația dintre părinți și copii?
Atunci când suntem îngrijorați, mintea noastră este focusată pe viitor: ce va fi mai departe, cum vom reuși să depășim criză actuală, care vor fi consecințele etc. De aceea, este necesar să ne concentrăm asupra prezentului, să învățăm să ne acceptăm fricile și felul cum suntem. Această teorie trebuie să fie o regulă pentru adulții casei – un model bun de imitat de către cei mai mici.
Vă propun o tehnică încercată personal în familia mea care are un impact benefic asupra tuturor:
- „Borcanul îngrijorărilor” – introduceți gândurile deranjante (scrise) în borcan, această tehnică va scoate anxietatea din minte cel puțin pentru un timp. Scrieți de exemplu: care sunt stările de care ați vrea să scăpați? Griji? Lucruri pe care ați vrea să le opriți? Apoi alegeți un moment din zi și meditați/analizați la tot ce ați pus în borcan. Acest exercițiu asigură sănătatea psiho-emoțională a familiei și satisfacerea nevoii de conectare, plus buna dispoziție.

Se spune că, CARANTINA unește și apropie! (fie că vorbim de relația cu partenerul sau copiii) Este oare adevărat? Ce sfaturi ați oferi pentru a face din perioada de carantină, una utilă și plăcută.
Viața în comun, pe termen lung, aduce: momente de conectare, de bucurie, momente de frustrare, certuri și veșnice contradicții, de plictiseală care îi transformă pe copii în bombe cu ceas. Toate vrem să fim singure câte odată, detașate de toți și de toate, însă nici una dintre noi nu vrea cu adevărat să se simtă izolată pentru prea mult timp!
Cei mici încă nu au formate toate mecanismele de gestionare a emoțiilor și atunci, cel mai adesea, se lasă purtați de val și răbufnesc. Ei au nevoie de noi să îi ajutăm să gestioneze toate aceste sări. În așa caz, funcționeaza relația invers proporțională: cu cât este mai furios copilul, cu atât devine mai calm părintele!
Acestă carantină poate aduce beneficii atât pentru copil, cât și pentru familie. Astfel, cei mici ne au alături fizic mult mai mult decât și-au putut imagina. Pentru o bună gestionare a emoțiilor celui mic, puteți organiza activități distractive – jocuri cu păpuși, marionete, jocuri de rol, activități creative menite să favorizeze descărcarea emoțională, explorarea și exprimarea sinelui și a trăirilor interioare. Este important ca cel mic să mențină legătura cu alți copii de vârsta lui. De aceea, îi putem încuraja să vorbească la telefon sau video-call cu semenii lor.
În privința adolescenților sunt mai optimistă: au flexibilitate și putere de adaptare. Chiar dacă au fost etichetați drept generația ”fulgilor de nea”, pentru toleranța lor foarte mică la frustrare și disconfort, ei vor avea ocazia să învețe, iar noi să ne reamintim ce înseamnă răbdare, compasiune și solidaritate. Aș recomanda familiilor în care sunt adolescenți: mai întâi conectare și apoi corectare/ direcționare, reflectarea sentimentelor și respectarea lor, verbalizarea trăirilor și acceptarea lor fără a le judeca.
Timpul pentru partener.
În media apar tot mai multe articole/informații despre rata divorțurilor care este în creștere în această perioadă. Care ar fi cauzele dar și ce soluții ați propune pentru a stopa acest fenomen?
Această izolare este, categoric, un test de rezistență pentru orice familie. Este perioada în care, multe cupluri realizează cât de bine este/era sudată relația lor de familie până acum.
Sunt voci care spun că izolarea va fi benefică pentru familii, ba chiar vom asista la un boom al natalităţii, la nașterea așa-numitei „generaţii COVID-19”. Alţii, în schimb, spun că, în condiţiile carantinei, cuplurile se vor confrunta cu propria fragilitate și sub presiunea traiului izolat, numeroase căsnicii vor fi distruse.

Orice relaţie este ca un organism viu mereu în schimbare/dezvoltare. Fericirea în relaţie, spun psihologii, este una în care fiecare membru simte că îi sunt împlinite/satisfăcute nevoile. Atingerea acestui succes depinde de capacitatea cuplului de a se adapta la solicitările/stresul la care este supus.
Pentru restabilirea echilibrului este nevoie ca partenerii să activeze ca o echipă, să folosească toate resursele pe care le au la dispoziţie: abilităţi de rezolvare a problemelor, sprijin reciproc, abilităţi de comunicare eficientă și adaptare la schimbarea rolurilor sau a tiparelor în cuplu.
Atunci când este sănătoasă, comunicarea este ca respiraţia: inspirăm ascultându-l pe celălalt și expirăm atunci când ne exprimăm noi înșine.
Criza familială nu poartă mască în pandemie. Astfel, perioadele prelungite împreună se pot dovedi decisive pentru fortificarea sau pentru dizolvarea unei relaţii.
Doamna Rudei, echipa isecrete vă mulțumește pentru acest interviu sincer și vă dorește “carantină cu ZEN”! 🙂
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?