Despre faptul că excesul de dulciuri îngrașă nu mai există îndoială, dar se pare că și tenul are de suferit din cauza acestora. Coșuri? Linii fine care se tot adâncesc? Excesul de dulciuri (mai ales acum, în plin sezon) pot fi motivul pentru care pățești asta. Ia-o mai ușor și declară război efectelor secundare ale carbohidraților folosind următoarele sfaturi.

Fursecurile, cozonacii și torturile nu dăunează doar… pantalonilor tăi skinny, așadar. În cadrul procesului denumit „glicație”, zahărul se leagă de proteinele și lipidele proprii pielii, alterându-le și formând molecule mutante care distrug colagenul și elastina, responsabile pentru sănătatea și suplețea pielii, susține medicul Nicholas Perricone, care studiază impactul hranei asupra îmbătrânirii pielii.
Totodată, acestea pătrund în vasele de sânge, împiedicând nutrienții să hrănească pielea, spune dermatologul Macrene Alexiades-Armenakas. În final, „pielea se ridează, are un aspect tern și își pierde tonusul”, spune Dr. Perricone. Îmbătrânește, într-un cuvânt. Îmbătrânirea prematură nu este singura problemă. „Aportul crescut de carbohidrați este asociat cu producția de sebum în exces, sporind șansele de a căpăta acnee adultă,” spune Dr. Alexiades-Armenakas.
Candy crash
Câteva bomboane de Crăciun nu-ți vor distruge tenul. Dar organismul tău are memorie, iar glicația este un proces cumulativ, spune Dr. Perricone, care susține că vârsta de 20 de ani este momentul în care se fac remarcate efectele.
Deteriorarea pielii nu este doar progresivă, ci se înrăutățește pe măsură ce avansăm în vârstă. Gândește-te așa: „ atunci când ai 21 de ani, poți să bei oricât și nu te trezești cu dureri de cap în dimineața următoare,” spune Dr. Armenakas. Dar e mai greu să atingi astfel de performanță când ai 30 de ani. „Nu mai ai aceeași abilitate de procesare a toxinelor… Ei bine, cam așa se întâmplă și cu pielea ta.”
O, dulce răsfăț!
Ambii doctori susțin filosofia conform căreia „moderația înseamnă totul”, dar recomandă suprimarea zaharurilor rafinate (adică albe).

Pentru a-ți satisface poftele fără riscuri:
- „Un desert pe zi este în regulă,” spune Dr. Alexiades-Armenakas. Se recomandă în jur de 6 lingurițe (sau 100 de calorii) de zahăr.
- Citește etichetele cu specificațiile nutriționale și descarcă aplicația MyFitnessPall – reprezintă o resursă prețioasă. Acolo vei afla că unele alimente, aparent inofensive/light, de exemplu smoothie-ul verde din magazin, poate ascunde până la 10 lingurițe de zahăr.
- Schimbă cocktail-urile doldora de zahăr cu vinul roșu – în comparație cu cel alb sau rosé, are cel mai mic conținut de zaharuri și este cel mai bogat în resveratrol, un aliat de nădejde împotriva îmbătrânirii cutanate.
- Îmbogățește-ți meniul cu legume și fructe bogate în antioxidanți (afinele sunt în fruntea listei). Mai mult decât atât, adaugă în ritualul zilnic un tratament cu antioxidanți (poți alege din cele de mai jos), menit să protejeze, iar în alte cazuri, chiar să stimuleze colagenul și elastina.
Oboseala
Atunci când nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat, corpul nu poate absorbi și stoca în mod corespunzător glucoza, astfel, celulele nu pot oferi energia necesară organismului și acest lucru poate produce oboseală întregului organism.
Urinarea frecventă
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate împiedica rinichii să absoarbă lichidele, lucru ce cauzează urinarea frecventă.
Senzație continuă de foame
Când concentrația de zahăr din sânge este foarte ridicată, atunci glucoza nu poate fi absorbită corespunzător de către celule și astfel organismul nu dispune de energia necesară, drept urmare, organismul caută alte surse de energie și apare senzația continua de foame.
Sete excesivă
Când nivelul de zahăr din organism este foarte ridicat, corpul pierde lichide. Hipotalamusul este cel care evaluează nivelul de deshidratare al organismului și va trimite semnal către creier, care va da această senzație de sete și, de asemenea, senzația de gură uscată.
Probleme de concentrare
Nivelul de zahăr ridicat din sânge poate încetini absorbția glucozei, iar fără glucoză creierul nu va fi alimentat și astfel persoana în cauză poate suferi probleme de concentrare și de reținere.
Vedere încețoșată
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce la deshidratare, lucru ce vă poate afecta vederea. Când corpul este deshidratat, celulele ochilor încep să se deformeze și în felul acesta își pierd abilitatea de a funcționa normal, producându-se vederea încețoșată.
Învățare lentă
Leziunile vasculare pot fi cauzate de nivelul ridicat al zahărului din sânge. Acest lucru poate avea efecte negative asupra circulației sangvine. În cazul persoanelor care suferă de diabet vindecarea rănilor se produce mult mai lent, deoarece țesuturile nu primesc substanțele nutritive de care au nevoie, la fel se întâmplă și când consumați multe dulciuri.
Iritabilitate
Studiile au arătat că persoanele cu nivel ridicat de zahăr în sânge tind să fie mult mai anxioase și depresive. Atunci, când creierul nu dispune de un nivel adecvat de glucoză, acest lucru poate avea efect negativ asupra stării tale.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?