„Doggy”, de Maria Pilchin


Ai nevoie exact de o ora, chiar mai puțin, pentru ca să cuprinzi viața lui Andrei Mătăsaru. Un copil ca sutele de mii cu mamele plecate peste hotarele țării, cu tați absenți, bunicii bolnavi, copiii pierduți în lumea mică din Republica Moldova!


Andrei s-a născut în anul Câinelui, are comportamentul unui cățeluș blamat de toți pe care îi întâlnește în calea sa, mângâiat adesea de speranță și salamul din frigider.
Nevoit să supraviețuiască frigului emoțional, abandonului forțat, Doggy (așa L-au poreclit la școală) are un milion de întrebări și cugetează zilnic asupra vieții sale, așa cum poate el mai bine, chiar dacă are o imagine distorsionată a ceea ce înseamnă o „familie fericită”.


Cât de fragedă și caldă poate fi imaginația unui suflețel uitat. Fiecare pagină aduce emoții noi, trăiești fiecare propoziție în așteptarea unui miracol care ar salva și șterge lacrimile lui, ți se umplu ochii ca în secunda doi să citești un adevărat șoc scos din logica unui puști de clasa a IV-a!
„Mama vrea bani, eu o vreau pe mama”. „Nu există oameni răi, doar oameni nefericiți!”


Cartea abundă în mici propoziții cu adevăruri mari. Unele dor atât de mult, și resimțite de cei care se identifică cu personajul Mariei Pilchin. Și chiar dacă nu ai fost în pielea lui, Cunoști un Doggy cu siguranță!

Este o carte de bibliotecă, una pe care o vei recomanda oricărui om, copil sau o vei rememora cu plăcere ori de câte ori vei avea ocazia să o vezi pe undeva.
Nu mi se întâmpla des să spun asta, dar nu este nevoie să scrii talmuduri pentru a rămâne în sufletul cititorului tău, este destul ca să scrii destul pentru a umple inima unui om cu dragoste și bunătate! Atât, mai simplu nu poate fi!

Maria Pilchin s-a născut pe 26 ianuarie1982, satul Răuţel, raionul Făleşti. Studii: Facultatea de Litere (licenţa), Universitatea de Stat din Moldova. Facultatea de Limbi şi Literaturi străine (masterat), Universitatea de Stat din Moldova. Facultatea de Business şi Administrarea afacerilor (licenţa), Academia de Studii Economice din Moldova. Debut editorial: De mână cu Marele Joker, 2013.

Cărți publicate: De mână cu Marele Joker. Eseuri literare, Chişinău, ed. Prut Internaţional, 2013; Poeme pentru Ivan Gogh, poeme, Piteşti, ed. Paralela 45, 2015; Praguri critice, critică şi eseu literar, TipoMoldova, Iaşi, 2013; Zarathustra e femeie, poeme, ed. Cartea Românească, Chișinău, 2018; Poezie, eros și putere, eseu, ed. Prut Internațional, Chișinău, 2018. Tu ești rusul cel bun, poeme, ed. Prut Internațional, 2021.

Autoare a trei manuale de literatură universală pentru şcoala naţională şi cea alolingvă (în colaborare), autoare a peste 100 de articole, studii şi eseuri literare

Premii: Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A „Literatură”, conferit de președintele României Klaus-Werner Iohannis, 2018.; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Cartea de eseu, critică și istorie literară, 2018 ; Premiul „Mircea Ciobanu” pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Bucureşti, 2016; Premiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, categoria Tineri cercetători, „Pentru critică literară”, 2013; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Debut, 2013 ş.a.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Despre Carte

Bun venit la masa lui Stanley Tucci!

Sincer, nu mă așteptam ca o carte care combină 2 genuri pentru care anterior nu aveam niciun interes real (memoriile celebrităților și scrierea gastronomică) să devină una dintre preferatele mele din toate timpurile! Sunt un fan al lui Stanley Tucci de ceva vreme. Este un actor de caracter excelent, cu abilitatea de a însufleți chiar

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6