Ieri am trecut la ora de iarnă! Din nou 🙁 Mai exact, ora 04.00 a devenit ora 03.00 şi, deşi vom dormi mai mult, organismul uman va resimţi din plin această trecere.
Conform unor studii, efectele acestei tranziţii pot fi chiar periculoase, unele persoane confruntându-se cu o creştere a riscului de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. Totodată, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale, se arată într-un studiu realizat de o Universitatea de profil din Colorado.
Orice schimbare a fusului orar este mare consumatoare de energie. „Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice, la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului”, spune Keren Rosner, psihologdin cadrul universității din Colorado.

Psihologul are şi câteva sfaturi pentru cei care vor să scape cât mai repede de această stare. „Încă din timp, indivizii trebuie să-şi programeze activităţi plăcute pentru zilele care urmează după trecerea la ora de iarnă. Lucruri care le fac plăcere, în general. Să meargă la un teatru, la un film, la un festival sau la o întâlnire cu prietenii. Acea stare de bine creată artificial face trecerea mai uşoară”, precizează Keren Rosner. Conform specialiştilor, de obicei organismul uman se adaptează la ora de iarnă în circa 15 zile.
În acest context trebuie spus că efectele trecerii la ora de iarnă sunt oarecum asemănătoare cu cele ale tranziţiei la ora de vară. Astfel, studiile recente arată că adoptarea orei de vară şi implicit pierderea unei ore de somn creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20 la sută.
Drept urmare, experţii consideră că ambele schimbări orare, trecerea la ora de vară, dar şi la cea de iarnă sunt stresante pentru organism şi trebuie să renunţăm la ele. „Important este să alegem una dintre ele şi să rămânem pe ea”, precizează specialiștii.
De altfel, Republica Moldova, la fel ca şi restul statelor Uniunii Europene, trebuie să decidă dacă va rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă şi din anul 2021 decizia trebuie pusă în practică.
sursa: adevărul.ro
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?