Minciunile copiilor în primii ani de viață sunt mai mult modificări ale realității, fantezii ale lumii lor imaginare. Abia după 6-7 ani încep să înțeleagă diferența dintre adevăr și minciună.
În viața fiecărui copil apare, la un moment dat, un moment în care începe să inventeze tot felul de lucruri, încercând să „modifice” realitatea. Nicio tragedie, căci fiecare dintre noi se naște cu un anumit potențial creativ. Însă ca părinte, trebuie să înveți să delimitezi corect granița dintre fantezie și minciună.
De la fantezie la minciună
Până la vârsta de 5 ani, copilul nu are noțiunile de minciună și adevăr, nefiind capabil, din punct de vedere psihologic, să facă diferența între cele două. La această vârstă el nu are intenția de a-și înșela interlocutorul. El doar își folosește imaginația pentru a atrage atenția asupra sa, inventând tot felul de povești, care pot fi catalogate drept minciuni. Minciunile care îl propulsează în lumea imaginației îi permit copilului să-și țină la distanță angoasele și să treacă mai ușor peste realități cărora nu le poate face față încă.
În această etapă a minciunii, nu trebuie să-l ignori sau să râzi de el. Din contră, trebuie să-l asculți de fiecare dată cu mare interes și să încerci să introduci și un sâmbure de adevăr în povestea micuțului.
În schimb, spre vârsta de 6-7 ani, noțiunile de minciună și adevăr încep a fi conștientizate. Cu toate acestea, este vârsta când micuții devin adevărați maeștri ai minciunilor „gogonate”, doar pentru a scăpa de anumite pedepse sau îndatoriri, sau pentru a-și îmbunătăți imaginea și performanțele școlare.
De ce mint copiii?
Există o mulțime de motive care îl determină pe copil să mintă. Când sunt încă mici, copiii mint pentru că au o imaginație foarte bogată, iar adevărul li se pare plictisitor. Astfel, ei profită și creează o lume mult mai frumoasă, așa cum și-o doresc. De asemenea, când sunt mici, copiii mint pentru a se integra în anumite grupuri. Se știe că, în general, copiii acceptă destul de greu alți copii în cercul lor de prieteni și fac acest lucru doar dacă noii veniți sunt pe placul lor și au anumite calități. Așadar, aceștia mint în legătură cu multe lucruri, doar pentru a-i impresiona pe ceilalți.
De multe ori, copiilor le este frică de consecințele pe care năzbâtiile lor ar putea să le aibă. Ei aleg să mintă doar pentru a scăpa de pedeapsă. Și, nu în ultimul rând, micuții mint pentru a evita să facă lucruri pe care nu vor să le facă. Cea mai frecventă minciună în acest sens este durerea de burtă (îi doare burtica la ora mesei, când trebuie să plece la grădiniță etc.).
Cristina Iacob, psiholog format în Psihoterapie Adleriană, ce lucrează cu copiii de peste 12 ani susţine că a văzut rezultate concrete în comportamentul copiilor după ce părinţii au învăţat cum să consolideze relaţia psiho-afectivă cu copilul lor. Specialistul recomandă 4 paşi pentru prevenirea şi tratarea minciunii la copii:
Pasul 1 – Evită pedeapsa Încetează să mai crezi că prin pedeapsă copilul tău îşi va învăţa lecţia şi nu va mai greşi pe viitor. Eventual, va ajunge să-i fie teamă de tine şi să se ascundă mai bine şi, crede-mă, nu-şi doreşti asta în relaţia cu copilul tău. Pedeapsa şi iertarea sunt metodele perfecte prin care-ţi poţi determina copilul să mintă şi mai mult. De ce? – pentru că, în primul rând, şi-a atins scopul de a-ţi atrage atenţia şi eventual de a se răzbuna pe tine iar, în al doilea rând, nu înţelege ce este rău, de fapt, în a minţi. Doar se va simţi şi mai dezorientat.
Pasul 2 – Înreabă-te: „Care este consecinţa logică, naturală, a acestui comportament?” Găseşte consecinţele logice pentru comportamentele indezirabile, de nedorit, ale copilului tău.
Pasul 3 – Explică-i copilului consecinţele logice Povesteşte-i ce se poate întâmpla în urma comportamentului său, lucrurile bune şi cele rele. Vorbeşte-i pe înţelesul său despre legea universală a cauzei şi efectului şi despre cum ea se aplică oricărei persoane în orice situaţie. Copilul are nevoie să înţeleagă că atunci când alege să aibă un anumit comportament, înseamnă că alege şi consecinţele cu care acesta vine la pachet.
Pasul 4 – Gândeşte reguli simple, comunică-le şi perseverează! Aminteşte-ţi că un copil fără reguli devine un copil dezorientat, fără curaj şi încredere Înainte de-a implementa o regulă, explică-i copilului tău de ce este necesară acea regulă şi cum îl poate ajuta să respecte acea regulă. Astfel, îi este mai uşor s-o accepte iar el devine un copil responsabil.
De asemenea, îi poți demonstra prin exemple, că „minciuna are picioare scurte” și că adevărul va ieși întotdeauna la suprafață. Mustrările pe care i le aduci trebuie să se desfășoare în cadrul familial, și nu în „public”, căci a-l „face de rușine” nu este o soluție bună pentru rezolvarea problemelor. Morala ținută de față cu alte persoane îl va face să-și piardă încrederea în sine.
Sursa- https://adevarul.ro/ , https://www.totuldespremame.ro/
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?