div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Cum scăpăm de durerile de spate în sarcină?

Pe parcursul unei sarcini de 9 luni, se produc multiple modificări în corpul viitoarei mămici, care afectează toate aparatele și organele. Majoritatea apar ca să adapteze corpul mamei la creșterea fătului și la viitoarea naștere.

Există și unele modificări care pot duce însă la suferințe din partea viitoarei mame. Spre exemplu, sarcina poate afecta coloana vertebrală a viitoarei mame, determinând dureri de spate severe. Dr. Dan Benția, medic specialist neurochirurgie, ne spune cum scăpăm de durerile de spate în sarcină.

În timpul sarcinii, datorită creșterii secreției hormonale de estrogen și progesteron, ligamentele devin tot mai laxe, adică se pot întinde mai mult. Astfel diametrele bazinului femeii pot crește făcând astfel loc dezvoltării uterului și ne referim aici la diametrul antero-posterior. Vor fi afectate și ligamentele de la nivelul coloanei vertebrale, care se vor întinde mai mult.

Uterul care se dezvoltă își crește dimensiunile și va exercita o presiune crescută asupra întoarcerii venoase dezvoltând la membrele inferioare varice, dar și la nivelul coloanei vertebrale, crescând diametrul venelor de la acest nivel, cu efect compresiv.

De altfel, uterul va declanșa un efect compresiv direct asupra discului intervertebral, efect crescător pe durata sarcinii, ceea ce va duce la creșterea modificărilor degenerative discale, până la apariția unor fisuri în disc și a unor hernii discale care vor putea deveni manifeste clinic pe durata sarcinii sau după naștere.

Ca simptome posibile în timpul sarcinii vom putea avea:

  1. Episoade de dureri de spate(lumbago) care vor crește frecvența și durata în trimestrul 3 de sarcină. Vor limita statul în picioare și mersul persoanei gravide.
  2. Contractura musculara paravertebrala lombara cu efect profund de limitare a mișcărilor în flexie, extensie și în rotația coloanei.
  3. Sciatica – apariția unei dureri pe traseul nervos sciatic începând de la șold, până  la degetele de la picioare, durerea poate fi însoțită în stadiile mai avansate de amorțeli, tulburări de sensibilitate, pareze și în final paralizia labei piciorului; evident, succesiunea nu este întotdeauna din fericire spre paralizie, putându-se opri doar la durere și amorțeală. Lombosciatica  anunță de obicei o ruptură majoră discală cu hernie discală posibilă.

Tratamentul gravidelor este dificil deoarece pe durata sarcinii sunt interzise investigațiile radiologice: radiografia de coloană lombară, examenul CT, examenul RMN (nu se cunosc încă efectele câmpului magnetic asupra fătului, este permis însă doar în trimestrul III de sarcină cu anumite precauții). Nu se pot lua medicamente cu excepția paracetamolului. De  asemenea, cu excepția operațiilor de urgență, operațiile programate sunt prohibite putând duce la nașterea prematură a fătului sau la avort.

În aceste condiții, tratamentul gravidei este limitat și presupune repaus la pat pe parcursul a 2-4 săptămâni, tratamentul durerilor de exemplu cu paracetamol, proceduri de fizioterapie. În general, majoritatea puseelor dureroase cedează. O minoritate din ele însă rămân active sau se agravează necesitând după naștere exament RMN spinal și soluții mai agresive, ca de exemplu soluții chirurgicale – ablația herniei de disc.

Nu în ultimul rând, să nu uităm de profilaxia acestei afecțiuni la femeia gravidă: prevenirea luării excesive în greutate pe parcursul sarcinii (de altfel, și greutatea crescută pe parcursul sarcinii este un factor care crește încărcarea pe coloana spinală), evitarea ridicării greutăților mari, evitarea unor mișcări interzise pe parcursul unei sarcini – aplecarea în față cu greutate mare, regim alimentar echilibrat, evitarea expunerii excesive la frig sau alte intemperii. 

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6