Cu siguranță te-ai confruntat cu momente și situații în care simţi că ai o stare generală de agitaţie, de nemulţumire şi că nu mai ai puterea de a vedea nimic cu ochi buni, nici chiar lucrurile care în mod normal îţi fac plăcere.
Cauzele pot fi multiple, de la traume pe care le-ai suferit, până la eşecuri profesionale sau în plan familial. Poţi face faţă tuturor acestor situaţii de unul singur sau apelând la ajutor de specialitate. Cel mai important lucru este să acţionezi.
Mai jos sunt câteva modalităţi prin care îţi poţi păstra energia pozitivă, indiferent de provocările la care eşti supus.
Economiseşte câte puţin în fiecare lună
Una dintre cele mai eficiente metode pentru a-ţi păstra energia pozitivă este să îţi îndeplineşti visurile. Pentru aceasta, însă, de foarte multe ori eşti nevoit să faci eforturi financiare considerabile. Ca să-ţi uşurezi misiunea, începe prin a-ţi organiza eficient bugetul personal.
Întotdeauna vor exista cheltuieli fixe şi obligatorii, ca facturile, întreţinerea, ratele pentru casă sau maşină. Pe lângă acestea sunt însă şi cheltuieli pe care le poţi elimina oricând sau pe care le poţi ajusta, cum ar fi investiţiile făcute în haine, mâncare, ieşirile cu prietenii sau participarea la evenimente culturale. Chiar şi în cazul cheltuielilor obligatorii, ai posibilitatea să faci economii.
Fixează-ţi obiective realizabile
Atunci când îţi îndeplineşti un obiectiv, ai o satisfacţie deosebită şi te încarci cu energie pozitivă. Ca să te bucuri însă de o asemenea reuşită, este bine să-ţi fixezi întotdeauna obiective realiste. Mai mult, ca să fii sigur că le vei realiza, încearcă să ai o strategie. Stabileşte-ţi mai multe etape pentru atingerea scopului final şi impune-ţi deadline-uri pentru terminarea taskurilor incluse în etapele respective.
Totodată, alege obiective pe care le poţi realiza pe cont propriu, fără să depinzi prea mult de cei din jur. A-ţi lua o casă sau o maşină nu înseamnă neapărat că trebuie să fie o vilă sau ultimul model de lux. La fel, şi o vacanţă poate fi reuşită fără să mergi în locuri exotice care te-ar depăşi financiar. Încearcă să te raportezi întotdeauna la nevoile tale, la propriul nivel de trai şi să nu fii dezamăgit că nu poţi avea stilul de viaţă al unei vedete de la Hollywood.
Găseşte partea bună în fiecare persoană pe care o întâlneşti
Fii deschis la discuţiile cu cei din jurul tău. Poţi descoperi oameni care să te inspire cu poveştile lor de viaţă şi de la care poţi învăţa o mulţime de lucruri. Chiar şi atunci când cineva nu este chiar pe placul tău, încearcă să vezi dincolo de cuvinte şi de atitudinea generală a omului respectiv. S-ar putea să descoperi că totul este o mască. Apoi, nu uita că întotdeauna când nu îţi place ceva la cel de lângă tine, respingi, de fapt, ceea ce deteşti chiar la tine. Priveşte-te în oglindă şi fii sincer cu tine. Energia pozitivă vine în primul rând din interior şi apoi de la stimulii externi.
Petrece cât mai mult timp în aer liber
Una dintre cele mai mari provocări în ceea ce priveşte menţinerea energiei pozitive este tranziţia de la un anotimp la altul. În medicină este numită depresie sezonieră. Debutează toamna şi durează până la sfârşitul iernii. Uneori, se manifestă la început de primăvară sau de vară.
Te simţi deprimat, îţi pierzi interesul pentru lucrurile care altminteri îţi fac plăcere, ai un nivel de energie scăzut, tulburări de somn. Şi acestea sunt doar câteva dintre simptome.
Experţii de la Mayo Clinic recomandă ca în astfel de situaţii să faci trei lucruri simple, în afară de a recurge la consultul unui medic specialist care să îţi prescrie tratamentul adecvat. Iată care sunt:
– asigură-te că în locuinţa ta este suficientă lumină : lasă lumina soarelui să pătrundă în casă; reţine, însă că nu numai lumina naturală te poate ajuta, ci şi cea artificială; asigură-te că în casa ta există inclusiv lumini de veghe sau puncte luminoase colorate care să înveselească atmosfera din interior;
–petrece cât mai mult timp în aer liber : oricât ar fi de frig sau chiar dacă plouă, petrece cât mai mult timp în aer liber; fă-ţi un obicei din a lua micul dejun stând pe o bancă într-un parc, de pildă; este foarte important să stai afară în primele două ore după ce te-ai trezit dimineaţa;
–fă cât mai multă mişcare : activităţile fizice te eliberează de stres şi pot diminua efectele stărilor de anxietate; a te menţine în formă înseamnă a te simţi bine în pielea ta, ceea ce îţi poate creşte nivelul de energie.
Chiar şi atunci când crezi că ţi s-au înecat corăbiile, reţine că depinde doar de tine să îţi recapeţi energia pozitivă de care ai nevoie ca să mergi mai departe. Împlineşte-ţi visurile, fii altruist, deschis către relaţii noi şi nu ezita să apelezi la recomandările unui specialist dacă simţi că eşti depăşit de situaţie.
Sursa- https://adevarul.ro/life-style/
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?