div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Cum să îți menții greutatea chiar şi în perioada sărbătorilor? 

Pentru a-ţi menţine greutatea în perioada Sărbătorilor e recomandat să respecţi regula meselor mici şi dese, să combini cât mai puţin alimentele, înainte de a mânca un aliment mai greu precum sarmalele e bine să mănânci puţină salată cu 20 de minute înainte, să nu combini alcoolul cu grăsimea şi să încerci să reduci cât mai mult consumul de alcool, deserturile precum cozonacul să fie consumate în prima parte a zilei şi de preferat între mese, nu imediat după o masă copioasă.

În ce măsură poate fi strecurată activitatea fizică într-un program încărcat în această perioadă?

Crăciunul, respectiv Revelionul, durează doar 1 sau 2 zile. O pauză de 1-2 zile de la programul de fitness obişnuit este acceptabilă şi nu poate afecta forma fizică într-un mod evident. Este însă foarte important să ne moderăm alimentaţia în aceste zile și să nu transformăm întreaga perioadă de 2 săptămâni într-un festin culinar continuu. Oamenii au tendinţa să îşi umple frigiderul de Sărbători, să facă mai multe cumpărături decât au nevoie. E în regulă să gustăm din toate, atâta vrem cât avem grijă la cantitate.

 Cum trebuie să ne pregătim pentru mesele copioase de Sărbători?

E recomandat ca cu câteva zile înainte de sărbători şi de vacanţe sau concedii în general, să ai o alimentaţie hipocalorică şi hiperproteică. Astfel atunci când de sărbători vei mânca puţin mai multe dulciuri, alimente ceva mai grase, vei bea un pahar de vin, nu vei câştiga kilograme în plus, ci din contra vei da un boost metabolic organismului, accelerând arderile.

Cum trebuie să mâncăm şi ce trebuie să punem pe masă astfel încât să nu ne suprasolicităm stomacul în perioada sărbătorilor?

Este ideal să mănânci odată la 3 ore, nu mai devreme. Astfel, procesul de digestie de la masa anterioară se va fi finalizat iar alimentele proaspăt consumate vor fi asimilate şi nu depuse sub formă de depozite de grăsime. De asemenea o hidratare corespunzătoare a organismului, cei 2 litri de lichide obligatorii zilnic, pot fi o altă metodă de a-ţi tempera apetitul şi de a mânca mai puţin fără ca măcar să îţi dai seama.

De ce sfaturi trebuie să ţină cont cei care au ţinut post?

După o perioadă de post, este recomandat ca proteinele (carne, lapte, brânză, ouă) să fie reintroduse treptat în alimentaţie, în cantităţi mici. Alimentele care conţin proteine sunt alimente acide, mai greu digerabile şi asimilabile de către organism. Pentru a înlesni digestia proteinelor este bine să le combinem cu legume bogate în fibre. Spre exemplu: dacă mănânci friptură, asezoneaz-o cu o salată din legume cu frunze verzi. La fel se procedează în cazul ouălelor şi a alimentelor bazate pe lactate şi brânzeturi.

Cum arată meniul perfect, la fiecare masă principală a zilei, care include alimentele tradiţionale specifice, dar ne şi protejează de surplusul de greutate? Dar gustările dintre mese?

O masă perfectă porneşte de la modul de preparare a felurilor de mâncare. Spre exemplu friptura să fie preparată în suc propriu şi nu în ulei, pe cât posibil să fie înlocuită făina albă cu cea integrală sau din ovăz, zahărul să fie înlocuit cu extract de ştevie, diminuat consumul de ulei de floarea soarelui şi pe cât posibil să fie înlocuit cu ulei de măsline. Să preferăm vinul roşu oricărui alt tip de băutură alcoolică.

Ce combinaţii alimentare trebuie excluse din meniul de Sărbători dacă vrem să ne menţinem greutatea?

Să nu asezonăm felurile de mâncare cu un conţinut ridicat de grăsime cu alcool. Să încercăm să nu mâncăm cu pâine sau să preferăm pâinea integrală, consumate de preferat la primele 2 mese ale zilei. Este de preferat să nu combinăm foarte multe alimente la o singură masă, pentru că rețetele de sărbători conțin deja multe ingrediente – spre exemplu putem renunța la mămăliga adăugată sarmalelor. Este bine să ne rezumăm la un singur fel de mâncare la o masă – dacă la prânz am mâncat salată boeuf, lăsăm friptura pentru cină.

Cum îşi pot păcăli organismul cei care rezistă cu greu tentaţiilor alimentare din această perioadă?

Este în regulă să guşti din toate pentru a-ţi satisface pofta dar să ştii când să te opreşti, nu să guşti o farfurie întreagă. Un alt truc pentru controlul apetitului este hidratarea corespunzătoare, să înlocuieşti pe cât posibil dulciurile tradiţionale cu fructe proaspete precum ananasul care are proprietatea de a accelera arderea grăsimilor. De asemenea de preferat este să gătim atât cât consumăm, şi nu cantităţi industriale aşa cum se obişnuieşte. Iar consumul de fibre (din legume proaspete) va înlesni digestia, aşadar e important să le consumăm la fiecare masă.

Cum trebuie sa ne adaptăm meniul dupa perioada sărbătorilor pentru a reveni la o nutriţie echilibrată?

Să ne ajustăm aportul caloric la necesităţile organismului nostru şi să revenim la o alimentaţie hiperproteică pentru a da din nou un boost metabolismului. Să includem în alimentaţia noastră alimente care au proprietatea de a accelera arderile metabolice precum citricele, mere, lactate, nuci, ardei iute, piperul, sparanghel, broccoli şi varză. Revenirea la programul de sport este de asemenea foarte importantă.

Dacă nu reuşim să ne menţinem greutatea, ce program de fitness ne ajută să dăm jos kilogramele acumulate de Sărbători?

Programul de exerciţii ideal, când vine vorba de slăbire, este o combinaţie între antrenamentul cardiovascular, antrenament funcţional şi antrenament cu greutăţi. E important să variem atât durata, intensitatea cât şi frecvenţa cu care practicăm aceste tipuri de antrenament, pentru a nu da ocazia organismului să se adapteze la efort şi să intre într-o perioadă de platou. Spre exemplu, în prima săptămână putem face un tip de antrenament diferit în fiecare zi, iar în săptămâna următoare să le combinăm – 30 de min de antrenament cu greutăţi după care 30 de minute cardio.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6