div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Cum să eviți intoxicațiile alimentare de Paști? Sfatul medicului nutriționist, Olga Cara

Prin alegerile alimentare pe care le facem în perioada Sărbătorilor de Paști putem îmbina plăcerea de a consuma preparate tradiţionale cu menţinerea stării de sănătate sau dimpotrivă, să avem parte de consecințe neplăcute. Pentru a afla cum ne ținem departe de intoxicațiile alimentare sau alte probleme legate de digestie, am discutat cu Olga Cara, medic nutriționist.

Sărbătorile pascale întrunesc în sine un șir de tradiții frumoase care se transmit din generație în generație. Aici facem referire la reunirea familiei, obiceiurile creștine, dar și bucatele tradiționale pregătite cu atâta grijă. Mulţi dintre noi obişnuiesc să pregătească mese copioase de sărbători, spre deliciul invitaţilor. Diferitele feluri de bucate delicioase ne tentează şi fără să ne dăm seama, putem să exagerăm în consumul de mâncare sau de băuturi alcoolice”, a spus Olga Cara.

De sărbători crește semnificativ numărul intoxicațiilor alimentare și bolilor gastrointestinale. Medicii nutriționiști și nu doar, atenționează că excesul de mâncare poate avea consecinţe neplăcute pentru organism.

Una dintre problemele cu care ne putem confrunta în rezultat sunt intoxicaţiile alimentare, care se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, slăbiciuni sau deshidratare. Dacă simptomele nu sunt severe, este suficient ca persoana intoxicată să respecte un regim alimentar specific: un consum sporit de lichide, în special apă şi ceai de mentă, brânză proaspătă și cât mai multe legume.

Treptat, în meniu pot fi incluse alimente de bază, cum ar fi pâinea şi carnea fiartă, dar sub nicio formă nu se vor consuma băuturi acidulate, energizante sau sucuri din fructe. De regulă, intoxicaţia alimentară persistă maximum 2-3 zile, iar simptomele dispar treptat. Dacă situaţia se agravează, este recomandat un consult la medic, care va prescrie un tratament medicamentos”, a mai adăugat Olga Cara.

Deoarece nu există soluţii minune care să refacă organismul după consumul alimentar exagerat, este necesar să manifestăm moderaţie atunci când este vorba de cantitate. 

Pentru a preveni aceste stări neplăcute în zilele de sărbători, trebuie să urmăm regulile generale ale alimentației sănătoase cu 3 mese principale. Acestea constau neapărat din salate și proteină animalieră (carnea de miel, de vita, de pui) sau glucide (cereale) și 1-2 gustări sănătoase (fructe proaspete sau deshidratate, nuci, alune, etc.)”, susține medicul nutriționist, Olga Cara.

Hidratarea este de asemenea, foarte importantă. Se recomandă consumul de apă, ceaiuri verzi neîndulcite, limonadă și cât mai puţine băuturi carbogazoase. Fresh-uri din fructe, preparate în condiții de casă, putem consuma dar nu mai mult de un pahar pe zi, deoarece conţin o cantitate crescută de zaharuri simple (fructoză). 

Drept prevenire a intoxicațiilor alimentare sunt toate măsurile de siguranță a alimentelor prin respectarea regulilor igienice de prelucrare, pregătire și păstrare a produselor gata (salatele nu se păstrează mai mult de 4 ore la frigider, acoperite cu capac). De asemenea evitarea consumului produselor procesate, cele cu adaos de maioneză sau smântână și evitarea supraconsumului de carne, ouă, produse de patiserie”, menționează Olga Cara.

Pentru a ne bucura de aceste zile de sărbătoare medicii recomandă să ținem cont și de alte aspecte printre care: să nu exagerăm cu cantităţile, să asociem carnea cu multe legume și să facem mai multă mișcare.

„Se recomandă să includem în alimentație în aceste zile de sărbători ciorbele, supele de legume, salatele, fructele, legumele crude sau coapte, pâinea sau cozonacii să fie din făină integrală; bucatele tradiționale destul de bogate caloric să fie ingerate în cantități mici cu interval minim de 30 minute și după fiecare masă să faceți o mică plimbare pentru a ajuta procesul de digestie. Sărbătorile pascale necesită un autocontrol și cumpătare în alimentație, este o perioadă a sufletelor deschise, a învierii, a speranțelor și credințelor, nu doar a meselor pline cu bucate”, subliniază medicul nutriționist, Olga Cara.

Sursa jurnal.md

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6