Dieta echilibrată, un program de somn normal și sportul sunt elementele esențiale atunci când vorbim de un sistem imunitar puternic și o viață cât mai longevivă. Întărirea imunității devine o necesitate mai ales în perioadele de tranziție de la un anotimp la altul și oricând suntem afectați de stres, oboseală, suprasolicitare fizică și psihică.Mai multe la acest subiect am discutat cu Irina Zuza, specialist în sănătate publică care și-a făcut studiile în Olanda.
Irina, pentru început aș vrea să ne spui de ce ai ales să îți faci studiile în sănătate publică și tocmai în Olanda?
”Mereu mi-am dorit ca hobby-ul meu să fie profesia mea. Respectiv, pe când aveam 16 ani am început să analizez care sunt activitățile mele din timpul liber. Am observat că, eram interesată și citeam tot ce ține de sănătate, medicină și nutriție. Știam că, exact asta voi studia odată cu absolvirea liceului.
În ultimii ani de liceu m-am documentat despre spectru de facultăți/specialități disponibile și cea care a corespuns criteriilor pe care le stabilisem, a fost Universitatea din Maastricht, Țările de Jos. Programul a fost predat în limba engleză și avea la bază un caracter inovator a sistemul universitar: PBL (Problem-based learning). Acest sistem presupune abordarea în mod activ a problemelor studiate, care te ajută să percepi mai bine teoria și aplicabilitatea ei”.
Cum poate fi îmbunătățit sistemul imunitar?
”Sistemul imunitar este exact asta- un sistem, nu o singură entitate. Respectiv, pentru a funcționa adecvat, este nevoie de echilibru. Însă, complexitatea și interconectarea acestui sistem nu a fost cercetat suficient. Cu toate acestea, arhicunoscutele strategii de adaptare a unui stil sănătos de viață reprezintă un prim pas de control asupra propriului organism”.
Se știe că, deși consumăm multe alimente pentru a ne hrăni, unele dintre ele sunt mai importante decât altele pentru a ne întări organismul și a-l ajuta să lupte singur cu bolile și infecțiile. Ce ține de suplimente-ajută sau nu la îmbunătățirea sistemului imunitar?
”Deși s-a descoperit că, anumite preparate modifică unele componente ale funcției imunitare, nu există suficiente dovezi precum că acestea susțin imunitatea până la punctul în care ești mai bine protejat împotriva infecției și bolilor. Vitamina C, D și zincul, pot consolida răspunsul imunitar al corpului, însă suplimentarea cu acești micronutrienți (vitamine și minerale) doar a redus durata infecției, nu și a stopat instalarea ei.
Respectiv, în cazul în care alimentația nu acoperă necesitățile de micronutrienți, administrarea suplimentelor poate aduce alte beneficii asupra sănătății, dincolo de orice efecte posibile asupra sistemului imunitar”.
Pe lângă alimentaţia echilibrată, un factor important pentru buna funcţionare a sistemului imunitar este respectarea orelor de somn şi evitarea suprasolicitării.
”Indiferent de context, alimentația trebuie să fie echilibrată, într-un alt limbaj- “de toate câte puțin”. Nu e cazul să ne impunem restricții, dacă consumăm cu măsură un anumit produs. Să nu uităm și de starea noastră psihologică, care la fel face parte din acel sistem care încă mult necesită a fi cercetat. Iar acum, consumați alimente locale și de sezon. Identitatea noastră genetică merge mână-n mână cu identitatea alimentară”.
Din ce cauză scade sistemul imunitar ?
”Există o varietate de afecțiuni care pot slăbi sistemul imunitar. Aceste tulburări de imunodeficiență, care variază de la ușoare până la severe, pot fi prezente de la naștere sau pot apărea ca urmare a unor factori precum HIV, hepatita virală, unele tratamente medicale etc. Mai mult, unii oameni de știință corelează slăbirea sistemului imunitar cu o scădere a celulelor T. De asemenea, alimentația neechilibrată, sedentarismul, insuficiența de somn și stresul cronic ar putea contribui la slăbirea sistemului imunitar”.
Ce înseamnă o imunitate puternică?
”Pentru funcționarea perfectă atât a sistemul imunitar înnăscut, cât și a celui adaptiv, este nevoie de tipurile potrivite de celule, în cantitățile potrivite. Sistemul imunitar este asemenea unui portar care decide ce intră și ce rămâne în afara corpului nostru. Respectiv, în momentul în care acesta este unul funcțional, virușii și bacteriile nu au nici o șansă”, adaugă Irina.
Un sistem imunitar devine puternic numai atunci când sunt îndeplinite o serie de condiţii, precum: greutate normală, o viaţă activă, mişcare în aer liber, odihă suficientă pentru echilibrul sistemului nervos, hrană bogată în vitamine, săruri minerale, aminoacizi și grăsimi nesaturate esenţiale.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?