Afecţiunile glandei tiroidei sunt destul de des întâlnite – unii experţi cred că 30% din femei s-ar putea confrunta cu probleme la un anumit punct în viaţă.
Atunci când organismul se confruntă cu o boală autoimună, producţia de hormoni este inhibată. Şi stilul de viaţă (în special stresul sau o dietă nesănătoasă) pot declanşa afecţiuni ale tiroidei.
Hipertiroidismul (tiroida este foarte activă şi produce hormon tiroidian în exces) poate cauza inima să bată mai tare, pierderi bruşte de greutate şi chiar anxietate.
Hipotiroidismul (glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni) poate duce la creştere în greutate, pierderea părului sau oboseală.
Dacă bănuieşti că ai probleme cu tiroida consultă un medic pentru a primi îngrijirile medicale corespunzătoare. Dar, pe lângă tratamentul medical există câteva mici schimbări ale stilului de viaţă care pot să te ajute să previi bolile tiroidiene.

Fii precaut în privinţa anumitor alimente
Nu este o surpriză că alimentele procesate, bogate în zaharuri, conservanţi şi grăsimi se află pe lista celor interzise. Alimentele procesate precum grăsimile trans, siropul de porumb bogat în fructoză şi zaharurile rafinate duc la inflamaţii ale mucoasei intestinale. Acestea nu au efect doar asupra tiroidei, sistemul autoimun poate afecta diferite părţi ale corpului.
Alte alimente de evitat la care poate nu vă gândeaţi? Legumele crucifere precum conopida, varza, gulia, varza creaţă (kale), năsturelul, varza Bok choy sau cea de Bruxelles. Deşi conţin nutrienţi benefici precum vitamina C, acid folic, potasiu şi fibre, dacă le consumaţi crude în cantităţi mari ar putea crea probleme cu tiroida.
Legumele crucifere crude conţin gointrogeni, anti-nutrienţi ce apar natural în anumite alimente şi care interferează cu producerea de hormoni tiroidieni. Aceştia devin inactivi dacă legumele sunt fermentate sau gătite la aburi. Aşa că puteţi consuma crucifere şi beneficia de propietăţile lor antioxidante atât timp cât nu le consumaţi crude.

Poţi opta pentru anumite suplimente…dar numai cu acordul medicului
Cea mai des întâlnită deficienţă nutritivă din spatele hipotiroidismului este cea de iod, esenţial pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Deficienţa de iod este una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate şi cauza guşa endemică (mărire glandei tiroide) şi hipotiroidismul.
Pe de altă parte, dacă bănuiţi că vă confruntaţi cu afecţiuni ale tiroidei, discutaţi cu medicul de familie despre adminitrarea unui supliment cu seleniu sau vitaminele A şi D, care protejează glanda tiroidă. Studiile clinice arată că administrarea zilnică a 200 mcg de seleniu mineral poate reduce anticorpii ATPO din sânge. Puteţi să vă bucuraţi de beneficiile selenului şi consumând câteva nuci de Brazilia în fiecare zi.
În ceea ce priveşte vitamina D, există studii care demonstrează că aceasta joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar. Deficienţa gravă de vitamina D ar putea fi un factor de risc în bolile autoimune. Se recomandă analize de sânge pentru a verifica valorile vitaminei D şi urmarea unui tratament indicat de medic (suplimente vitamina D).
Doctorii recomandă administrarea de probiotice, cu un rol important în sănătata noastră. Acestea au efecte de modulare a sistemului imunitar, cresc motilitatea intestinală şi reglează permeabilitatea intestinală.
Iaurtul şi kefirul sunt surse excelente de probiotice naturale.

Urmează dieta mediteraneană
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face pentru a menţine tiroida sănătoasă este să urmezi o dietă echilibrată. 70% din sistemul nostrul autoimun se află în intestine, sau în mai exact în sistemul imunitar mucos, cunoscut sub numele de GALT. În momentul în care apar inflamaţii ale mucoasei intestinale se declanşează un răspuns autoimun.
Pentru a menţine sub control inflamaţiile, experţii recomandă urmarea dietei mediteraneene. Este important să consumaţi 4-5 porţii de legume şi 3-4 porţii de fructe zilnic, alături de proteine slabe şi peşte gras (somon, hering, anşoa şi macrou). Alte surse de grăsimi sănătoase sunt uleiul de măsline extra-virgin, uleiul de rapiţă presat la rece, uleiul de floarea soarelui, uleiul de şofrănel, uleiul de cocos, de nuci şi de avocado.
Fă tot posibilul să eviţi poluanţii din mediul înconjurător
Potrivit Institutul de Știință, Sănătate şi Mediu Înconjurător al Statelor Unite ale Americii, expunerea pe termen lung la substanţe chimice numite disruptori endocrini (chimicale care interferează cu sistemul endocrin al organismului şi care pot cauza afecţiuni endocrine) este foarte periculoasă. Printre cei de care trebui să te fereşti se numără chimicalele perfluorinate (PFC) care se găsesc în anumite covoare, teflon, gore-tex şi alte produse rezistente la pete.
În 2011, cercetătorii au arătat că expunerea la ftalaţi (se găsesc mai ales în obiecte din plastic) şi bisfenol A (în plasticul din care sunt făcute sticlele pentru apă, sau pelicula de material plastic din dozele de bere sau băuturi răcoritoare) perturbă glanda tiroidă.
Experţii în sănătate recomandă şi evitarea săpunurilor antibacteriene care au în compoziţie triclosan, un ingredient care afectează sinteza hormonilor tiroidieni.
Deşi este imposibil să evitaţi complet toţi aceşti poluanţi, este foarte important să reduceţi expunerea pe cât posibil.
Sursa- https://www.csid.ro/
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?