div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Ce trebuie să știi dacă ești șoferiță începătoare?

șoferiță începătoare
Șoferițele începătoare au numeroase provocări în față, iar uneori pot trece ani pentru a înțelege care sunt regulile nescrise ale drumurilor petrecute în fața volanului. Pentru a evita neplăcerile și a limita cheltuielile inutile, urmează sfaturile de mai jos. 
Limitează lucrurile care îți distrag atenția

Dacă ești la început de drum în ale șofatului, nu este recomandat să îți duci copilul cel mic la grădiniță, în special dacă acesta plânge mult. Așteaptă câteva luni pentru a introduce această rutină în programul zilnic. La fel, ferește-te de prietenii vorbăreți, de serile în care vii cu gașca de la petreceri sau de radioul deschis la volum maxim. Poți opta, în schimb, pentru un prieten care este șofer experimentat, care să îți fie „copilot” atunci când nu vrei să conduci singură. 

Familiarizează-te cu mașina înainte de o conduce

Mașinile sunt diferite, așa că este bine să te familiarizezi cu mașina ta înainte de a pleca la drum. Învață cum se controlează scaunele pentru un plus de confort, cum se reglează sistemul de degivrare (dezghețarea rapidă a parbrizului) și cel de încălzire, cât de sigur este sistemul de închidere al portierelor și al portbagajului, ș.a.

Condu pe drumurile familiare

În special în primele săptămâni, este bine să mergi pe drumurile deja cunoscute. Condu în cartierul în care locuiești sau pe rutele pe care le parcurgi regulat fie ca pasager, fie la pas. În același context, evită pe cât posibil autostrăzile. Deși vei ajunge să conduci cu viteză în viitorul apropiat, în primele săptămâni cu permis este bine să capeți experiență pe străzile deja cunoscute. 

Nu îți face griji pentru felul în care ești văzută în trafic

Este imposibil să nu primești „flashuri” sau ca un coleg de trafic să nu stea mult prea aproape în spatele tău. Dacă nu cunoști mașina din spate/ față, cu atât mai mult să nu îți faci griji, iar dacă știi șoferul, atunci îi poți atrage atenția când vă vedeți. Important este să conduci în siguranță și să respecți viteza regulamentară.

Fii calmă în caz de accident

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla unui șoferul este accidentul, iar acest lucru nu ține întotdeauna de experiența la volan și, mai ales, nu depinde doar de tine. Ce trebuie să faci prima oară dacă ești implicat într-un accident? Dacă nu ești rănită, oprește motorul, scoate cheia din contact și asigură-te că mașina nu scoate fum sau că nu a luat foc. Trage frâna de mână și asigură-te că pasagerii tăi (dacă există) sunt în regulă. Ieși din mașină fiind atentă la trafic. 

Dacă un alt vehicul a fost implicat, vorbește cu șoferul și asigură-te că este bine. Încearcă să te calmezi și să faci poze mașinii tale și celei implicate (dacă este cazul). În cazul în care ai avut o cameră de bord, ai dovezi în plus pentru a-ți susține nevinovăția dacă celălalt șofer încearcă să te păcălească să plătești daunele. Dacă au existat martori, s-ar putea ca aceștia să fie dispuși să clarifice situația dacă nu știi cine este vinovat pentru incident. 

Spune „NU” alcoolului atunci când te urci la volan

Probabil că ai mai auzit asta, însă combinarea alcoolului cu șofatul poate pune viața în pericol, a ta și a celor din jur. Datele oficiale arată că în SUA 29 persoane mor zilnic în accidente care apar pe fondul consumului de alcool înainte de a urca la volan.

Folosește-ți toate simțurile atunci când conduci

În special la început, este recomandat să îți folosești toate simțurile pentru a te familiariza cu mașina, cu traficul și cu șofatul în sine. Majoritatea șoferilor își folosesc în principal văzul, însă și celelalte simțuri ar trebui folosite când ești la volan. Mirosul, de exemplu, te ajută să simți uleiul ars sau urmele de frână forțată. Ai auzul pe recepție pentru a detecta sirenele poliției sau ale ambulanței? Este foarte comun ca șoferii începători să își ia permisul și să se aventureze singuri la drum lung cu muzica la maxim, însă acest lucru nu este indicat. 

Asigură-te că oglinzile sunt reglate corect

Dacă oglinzile nu sunt reglate așa cum trebuie apare fenomenul de „unghi mort”. Acesta este un punct din șosea pe care nu îl poți vedea. Prezența sa vine la pachet cu riscul de a nu observa o mașină care schimbă benzile. Pentru a elimina unghiurile moarte, este bine să îți reglezi oglinzile în așa fel încât să nu îți vezi propria mașină în ele. 

Ajustează-ți scaunul

O poziție comodă pe scaun îți oferă control și reduce riscul de accidentare. O poziție corectă implică să stai cu spatele drept și cu posteriorul pe scaun; acesta trebuie ajustat în așa fel încât să îți permită să vezi în jur ușor, fără probleme. Se spune că scaunul trebuie reglat pentru ca ochii să cadă la mijlocul înălțimii parbrizului. De asemenea, picioarele nu trebuie să fie întinse prea tare pentru a ajunge la accelerație sau frână. 

Ai grijă cum ții volanul

Deși nu există o singură variantă de a manevra volanul, corectitudinea depinde de cât de mult control îți dorești asupra sa și de la el asupra mașinii. Este o experiență unică și te învață ce înseamnă să fii liberă. Învață să conduci corect și responsabil și nu va mai trebui să ai (aproape) nicio grijă. Drumuri line și fără surprize! 

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6