div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Câte ouă putem mânca şi cum combinăm alimentele la masa de Paște? Sfaturi utile de la medicul nutritionist, Maria-Victoria Racu!

Paștele este una dintre cele mai așteptate sărbători religioase care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, În această perioadă aglomerată din punct de vedere culinar reprezintă un adevărat pericol pentru silueta noastră. De obicei, masa de Paște abundă în preparate bazate pe carne de miel și ouă, lucru care poate dezechilibra tranzitul intestinal, numărul de kilograme și starea de bine. 

Pentru a te bucura de masa festivă de Paşte fără probleme digestive şi să nu acumulezi kilograme în plus este bine să ții cont de câteva aspecte esențiale în păstrarea unui echilibru alimentar. Medicul nutritionist Maria-Victoria Racu ne-a oferit un interviu la acest subiect.

Care ar fi „pericolele“ de la masa de sărbătoare?

La fel ca și la orice masă de sărbătoare, tradițională pentru poporul nostru, pericolul principal este abuzul alimentar, stropit din abundență cu vin, tărie, sau în cele mai rele cazuri – cu ambele. Este un șoc imens pentru organism, în special pentru pancreas, ficat, stomac, dar și sistemul digestiv în ansamblu. Pericolul se intensifică dacă a fost respectat postul, iar ultima săptămână a fost una „neagră”.

Un alt pericol sunt intoxicațiile alimentare. Ouăle sunt alimente perisabile (care se alterează ușor) și trebuie păstrate doar la frigider. Și în acest caz termenul lor de valabilitate este de 7 zile. Nici într-un caz ouăle vopsite nu trebuie păstrate la temperatura camerei timp de o săptămână. Timpul maxim de păstrare la temperatura camerei este de 1-2 ore. În caz contrar, intoxicațiile alimentare, în cel mai des caz, cu Salmonella sunt inevitabile. Intoxicațiile cu stafilococul auriu se pot întâmpla dacă salatele cu maioneză sunt păstrate la temperatura camerei, în fața oaspeților pentru mult timp. Termenul de valabilitate al acestor salate este de maxim 24 de ore la frigider și de 5 ore la temperatura camerei. Cu cât mai cald este în încăperea de servire a mesei, cu atât pericolul de intoxicație este mai mare”.

Cozonacul este un aliment foarte gustos, dar foarte caloric. Îl putem mânca ca o masă în sine?

Desigur. În mod ideal, așa ar trebui consumat cozonacul, alături de un ceai ușor, neîndulcit, după ce întregul amalgam de carne, mezeluri, ouă și alte bunătăți pascale au fost digerate deja. Să nu uităm și de moderație – 1-2 feliuțe subțiri în prima parte a zilei, până la ora 15.00. Un consum prea târziu și prea abundent de cozonac ne expune riscului kilogramelor în plus, iar în condițiile autoizolării, în care facem mai puțină mișcare, acest lucru nu este deloc binevenit. Aceste sfaturi sunt valabile și pentru consumul de pască, care deși este preparată cu adaos de brânză, are un conținut mare și de făină, dar și îndulcitori”.

cozonac de paște

Câte ouă putem mânca şi cum combinăm bunătăţile festive?

Dacă nu suferim de boli cardiovasculare (hipertensiunea arterială, boala ischemică), nu avem colesterolul mărit în sânge și nici nu suferim de ateroscleroză putem consuma 1-2 ouă în zi, alături de legume și verdețuri proaspete. Dacă suferim de patologiile enumerate mai sus, e mai bine să ne limităm la 3 ouă pe săptămână, iar la mesele în care consumăm ouă să nu adăugăm prea multă carne, cozonac sau alte produse de origine animalieră.

Produsele urmează a fi combinate astfel:

  • Un singur tip de carne la o masă
  • Orice tip de carne – alături de legume și verdețuri proaspete, asezonate cu uleiuri presate la rece
  • Cozonacul drept o gustare aparte

Masa principală a zilei, bogată în carne sau cozonacul urmează a fi consumate până la orele 15.00”.

  Trucuri care ne vor ajuta să ”ocolim” problemele digestive în perioada Sărbătorilor Pascale

Principalul truc, bine cunoscut de toată lumea, dar mereu ocolit este moderația. O tot repetăm cu fiecare ocazie, la fiecare masă de sărbătoare. Să nu uităm că volumul stomacului este de 500 de mililitri. Dacă adăugăm prea multe în el, apare disconfortul abdominal, senzația de „prea plin”, apoi respirăm mai greu. Situația se complică dacă după o masă copioasă ne și culcăm. În poziția orizontală conținutul prea mare din stomac are tendința să „se întoarcă înapoi”. Atunci apare pirozisul, iar disconfortul alimentar capătă cele „mai intense culori”. Desigur, în aceste situații primul gând sunt pastilele digestive sau cărbunele alimentar.

Situația însă poate fi ușor rezolvată apelând la mese mici și mai frecvente, porționate. La o singură masă se recomandă să avem un singur tip de carne (sau porcul din răcituri, sau mielul copt, sau bătutele din pui) alături de legume proaspete, încorporate în salate sau servite aparte. Anume ele sunt „salvatoarele noastre”, oferind fibre și apă pentru o digestie corespunzătoare. Încorporați verdețurile de sezon, precum leurda, spanacul, mărarul, pătrunjelul, frunzele de salată și legumele – ridichea, castraveții, roșiile, ciupercile.

Nu faceți abuz de alcool – 1-2 pahare de vin demisec (fie roșu sau alb) vor favoriza digestia, pe când abuzul doar va accentua indigestia și pirozisul. Optați pentru băuturile naturale, neîndulcite, digestive, precum ceaiurile din ghimbir, romaniță sau mentă. Băuturile carbogazoase nu sunt o soluție pentru indigestie, ci doar pun o presiune și mai mare asupra pancreasului, care are de secretat pe lângă enzimele digestive, și insulină pentru a regla zahărul prea mare din sânge.

Să nu uităm și de mișcareea este factorul principal care ajută la „propulsarea mâncării” prin sistemul digestiv, cu precădere în intestine. Chiar și în condiții de autoizolare, mici plimbări sunt posibile de realizat, în special dacă vă aflați în spațiul rural”.

Deseori, bunicile au tendinţa să-i îndemne pe cei mici să mănânce din toate şi cât mai mult. Cum trebuie abordată problema într-o astfel de situaţie?  

Sfaturile bunicilor se bazează pe tradiții, obiceiuri și credința că un copil sănătos mănâncă mult. În plus, să nu uităm de vremurile grele și foamea, pe care au îndurat-o majoritatea dintre ele. În această situație totul poate fi rezolvat prin discuții și explicarea riscurilor obezității la vârsta fragedă, dar și a faptului că porția unui copil trebuie să fie cu mult mai mică comparativ cu a unui adult. Nu este vorba de „reeducarea bunicilor” ci despre apelul la moderație și o schimbare a atitudinii față de mesele copioase de sărbătoare”, a mai adăugat medicul nutriționist.

 Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mărită, îmbucurătoare şi solemnă dintre toate. Duminica Învierii guvernează întocmirea întregului ciclu mobil de sărbători al anului bisericesc, amintindu-ne de trecerea noastră de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6